°C 1

Skele stigle i na nekadašnju galeriju Kordić

24.07.2020.

Redakcija

Najavljivani radovi energetske obnove zgrade nekadašnje galerije Kordić, objekta izgrađenog 1898. godine nasuprot crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, danas su započeli postavljanjem skela. U narednim mjesecima ova će zgrada biti u potpunosti obnovljena, ne samo u svojoj vanjštini već i u unutrašnjosti, a nakon toga čeka će dobiti nove korisnike. Vrijednost svih radova je 5 milijuna kuna od samu energetsku obnovu sufinancira Europska unija, a unutrašnje radove Grad Velika Gorica.

- Zgradu ćemo izvana i iznutra obnoviti, dati joj potpuni komoditet, od podruma do krova, u svim razinama. Osim što će se zgradi promijeniti energetski razred, dobit će nove reprezentativne uredske prostore na korist ne samo nama kao Gradu nego i drugim udrugama koje će za to pokazati potrebu. To je slijed svih onih natječaja u kojima smo obnovili osnovnu školu Vukovina i Nikole Hribara te vrtić Ciciban- kazao je gradonačelnik Dražen Barišić dodavši da je ovo je četvrti natječaj koji se u velikom postotku sufinancira sredstvima fondova Europske unije, a povlačenjem sredstava nastavit će se i dalje.

Osim ove energetske obnove revitalizirat će se i dotrajalo dvorište u kojemu će se popratni stari objekt srušiti, a na njegovu mjestu izgraditi moderan interpretacijski centar Muzeja Turopolja te muzejski depo u kojem će se čuvati muzejski predmeti.

-U dvorištu zgrade ćemo sljedeći tjedan početi graditi depo, muzejski depo u visokoj vrijednosti, jedan od najmodernijih u ovom dijelu Europe i nadam se da ćemo do kraja kolovoza, početkom rujna započeti i rušenje zgrade stare općine kraj Muzeja Turopolja. Time smo glavne objekte koji komuniciraju između crkve Navještenja BDM i Muzeja Turopolja počeli uređivati kako bismo ovdje dobili identitetsku vrijednost u središtu naše Velike Gorice. Kasnije nas čeka preseljenje pravosuđa i rekonstrukcija zgrade današnje Gradske uprave, a onda i sve ostale zgrade koje se nalaze tu – kazao je gradonačelnik.

Cilj ovih projekata, osim njihovih uređenja i revitalizacije, jest nastavak uređenja ovog djela grada na potezu uz crkvu Navještenja BDM, Muzeja Turopolja, Centar za posjetitelje te gradske šetnice, a čime povijesni dio Velike Gorice vraća svoj identitet središta grada.