Stigle upute o radu kafića i restorana, gorički ugostitelji pripremaju se za otvaranje
Nakon gotovo dva mjeseca otkako su odlukom Nacionalnog stožera bili primorani zatvoriti svoje objekte, ugostitelji su ponovno na nogama.
Posljednjih dana intenzivno se pripremaju za ponedjeljak, 11. svibnja, kada kreće i treći val popuštanja mjera kojim se omogućuje rad lokala i restorana. Dugo vremena proveli su u iščekivanju točnih uputa Zavoda za javno zdravstvo po pitanju organizacije rada, a danas su te naputke konačno i dobili.
Što se tiče same organizacije rada, iako se prvo naklapalo o ograničenom radnom vremenu do 21 sat, radno vrijeme ugostiteljskih objekata ipak će biti moguće od 6 do 23 sata. U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika. Moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu hrane i pića.
Ukupan broj posjetitelja
Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m. Ulazak gostiju regulira se na način da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5 m među stolovima, odnosno među različitim skupinama gostiju. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 m od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.
Posluživanje hrane i pića
Posjetitelji također mogu u ugostiteljskom objektu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Prilikom naručivanja mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 m između kupaca koji čekaju u redu. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, odnosno nije dopušteno zadržavanje za šankom. Također, moguće je posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.
Zaposlenik koji poslužuje gosta na vanjskim prostorima samog objekta
Određuje se jedan zaposlenik koji poslužuje unaprijed točno određeni broj stolova kako bi se što više smanjilo miješanje zaposlenika i gostiju. Između naplaćivanja usluge i posluživanja pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati ruke.
Zavod je objavio i posebna pravila za ugostiteljske objekte u smještajnim kapacitetima i ostale koji imaju buffet način posluživanja.
U ovim objektima preporučuje se da posjetitelji održavaju fizički razmak od 1,5 m tijekom boravka, a naročito tijekom posluživanja obroka na buffet način, osim ako se radi o članovima iste obitelji kada nije potrebno da članovi iz iste obitelji tijekom boravka u ugostiteljskom objektu održavaju razmak od 1,5 m. Preporučuje se da buffet način posluživanja bude proveden tako da postoji pregrada između gostiju i hrane i da jedan zaposlenik poslužuje gostima hranu prema njihovom odabiru. Ostale mjere fizičke udaljenosti vezane uz obiteljske ili druge grupe posjetitelja koje u skupini koriste usluge objekta vrijede kao i za sve druge ugostiteljske objekte.
Zaštita zdravlja posjetitelja i osoblja
Odnosi se na prodajno i uslužno osoblje. Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke. Ako je moguće, preporučuje se prostorno osigurati razmak od minimalno 1,5 m između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe, odnosno ako je moguće, ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca. Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama.
Ugostitelji se trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda i prati ruke toplom vodom i sapunom što je češće moguće uz korištenje dezinficijensa za ruke, svakako prije posluživanja gostiju svakog novog stola. Prilagođeno epidemiološkoj situaciji trenutno se preporučuje da klimatizacijski uređaji budu izvan uporabe te da se prostor prozračuje provjetravanjem.
Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani.
Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.
Čišćenje i dezinfekcija prostora
Na ulazu u objekt posjetiteljima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 m između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja. Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola ili nekim drugim sredstvom s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača.
Zatvorene prostore u kojima borave gosti treba redovito prozračivati.
Dnevno mjerenje tjelesne temperature
Osoblje treba u jutarnjim satima prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.
Maske za lice
Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste. Poželjno je da zaposlenici nose i jednokratne zaštitne rukavice.
Među goričkim ugostiteljima koji se pripremaju za otvarenje je i Tomislav Cundeković, vlasnik caffe bara Passage. Zadovoljan što će napokon dočekati goste kazao nam je da su ga državne potpore za očuvanje radnih mjesta spasile, ali i naglasio da će trebati proći određeno vrijeme dok se posao ponovno ne zakotrlja.
-Uzeo sam potporu za očuvanje radnih mjesta. Često se oko toga brkaju stvari pa želim naglasiti da to nije pomoć vlasnicima firmi ili obrta nego pomoć da se zadrže ljudi na svojim radnim mjestima. Da toga nema mislim da bi velika većina ljudi bila na burzi. Nije bilo otpuštanja kod nas i ja se nadam da će to s vremenom profunkcionirati. Pitanje je koliko će vremena trebati proći da to dođe na određeni nivo jer ljudi radi ove situacije i straha od pandemije lagano mijenjaju navike, pa će trebati proći jedan period da to dođe na svoje- rekao nam je Cundeković naglasivši da njegovo osoblje jedva čeka povratak na posao jer im najviše nedostaju kontakti s gostima. Samoizolacija je očito počela djelovati i raditi svoje, dodao je.
Što se tiče danas donesenih pravila o radu ugostiteljskih objekata, Cundeković nije krio zadovoljstvo iako tvrdi da su neke stvari ostale nedorečene i nejasne.
-Odlučeno je da se promijeni radno vrijeme ipak do 23 sata što je odlično. Ima tu još nekih nejasnoća tipa kako se točno računa udaljenost od stola itd., pa stoga to otvara dosta prostora za naplatu kazni zbog potencijalnog kršenja uputa. Ali mislim da ugostitelji mogu biti zadovoljni posebno zbog toga što je omogućen rad i u unutarnjim, odnosno zatvorenim, a ne samo vanjskim prostorima tj. terasama- kazao nam je Cundeković.
-Trebamo biti zadovoljni jer je uvažena većina zahtjeva ugostitelja. Uzeli su neku zlatnu sredinu što se tiče razmaka, recimo Austrija je propisala 1 metar, a kod nas se pričalo o 2 metra, pa su se sada odlučili na 1,5 metara razmaka. Spomenuo bih primjerice i to da nema posebnih uputa oko korištenja toaleta, ili uputa o propisanom broju ljudi koji će moći sjediti zajedno za stolom, ali ovako za prvu ruku sve je ok, ja sam zadovoljan- završio je Cundeković.