°C -1

Stožer donio nove mjere: Evo što je sve zatvoreno i koje su obveze za trgovine i poslodavce

19.03.2020.

Petar Brnada

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske s današnjim danom donio je nove mjere vezane za sprečavanje širenja korona virusa, odnosno odluku o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti te održavanja sportskih i kulturnih događanja.

Kako su istaknuli iz Stožera, s obzirom na put prijenosa bolesti COVID-19 sve osobe na području Republike Hrvatske obvezne su strogo se prdiržavati protuepidemijskih mjera i stroge mjere socijalnog distanciranja iz donesene Odluke u trajanju od 30 dana od donošenja Odluke.

Potom ističu da stroga mjera socijalnog distanciranja nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1 metra na otvorenom prostoru.

Među protuepidemijskim mjerama koje su naložene najnovijom odlukom su zabrana održavanja svih javnih događaja i okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu, ali i obustava rada u djelatnosti trgovine, pri čemu, dakako, postoje iznimke.

Tako još uvijek otvorene ostaju prodavaonice prehrambenih artikala, prodavaonice prehrambenih i higijenskih artikala, tržnice i ribarnice, specijalizirane prodavaonice za prodaju i izdavanje lijekova odnosno ljekarne, specijalizirane prodavaonice za prodaju i izdavanje veterinarsko-medicinskih proizvoda, poljoprivredne ljekarne, benzinske postaje, pekarnice, kiosci, kemijske praonice rublja, specijalizirane prodavaonice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizirane prodavaonice dječje opreme i specijalizirane prodavaonice hrane za životinje.

Uz to, još uvijek je omogućeno izdavanje građevinskog materijala na temelju narudžbe u maloprodaji, kao i rad logističkih i distributivnih centara hrane, pića i higijenskih proizvoda te veledrogerija.

Zatvoreni kafići, frizerski saloni, teretane…

Novom odlukom obustavljen je rad svih kulturnih djelatnosti pod koje spadaju svi muzeji, kazališta, kina, knjižnice i čitaonice, a također se obustavljaju i održavanja izložbi, revija i sajmova.

Obustavlja se i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane, smještaja te rada pučkih i studentskih kuhinja.

S radom prestaju i uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima pa su tako zatvoreni frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune, bazeni, a obustavljena su i sva sportska natjecanja i organizirani treninzi kao i rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara.

Neće se održavati ni dječje ni druge radionice niti organizirane plesne škole, a s radom prestaju i autoškole te škole stranih jezika. Nova odluka obustavila je i vjerska okupljanja.

Obveze za objekte koji nastavljaju s radom

Prodavaonice i objekti koji prema donesenoj odluci nastavljaju raditi obvezni su osigurati da se kod ulaska ne stvaraju gužve te jasne upute o tome staviti na sve ulaze u prodavaonice i objekte kao i ostala prodajna mjesta.

Svu rasutu robu obvezni su prodavati zapakirano, a dužni su i primjenjivati mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora.

Uz to, obvezni su organizirati rad tako da bude osigurana što veća međusobna udaljenost radnika uz poštovanje stroge mjere socijalnog distanciranja.

Navodi se i da moraju redovito provjetravati prostore te osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima za ruke u prostorima za korisnike te uz njih postaviti kratku obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti.

Također, na vidnim mjestima obvezni su istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri socijalnog distanciranja.

Obveze poslodavaca

Odluka koja je stupila na snagu u ponoć propisala je da su poslodavci obvezni organizirati rad od kuće gdje je moguće, otkazati sastanke ili organizirati telekonferencije i koristiti druge tehnologije za održavanje sastanaka na daljinu.

Također su obvezni otkazati službena putovanja izvan države osim prijeko potrebnih, ali i zabraniti dolazak na radno mjesto radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah.