Novosti Sport Događanja

Svaki peti ekološki proizvođač je iz Velike Gorice: Naš grad domaćin je prvog Festivala ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije!

23.11.2022. / Klara Kosić

Ovoga vikenda Velika Gorica ugostit će prvi Festival ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije na kojemu će se predstaviti proizvođači s ekološki certificiranim proizvodima.

- Posjetitelji će moći degustirati, upoznati proizvođače, dobiti savjet vezano za ekološku proizvodnju, te kupiti proizvode – kaže Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Zagrebačke županije.

Festival će se odvijati dva dana u prostoru Srednje strukovne škole, a svečano će se otvoriti u subotu, 26. studenoga u 10 sati.

Zagrebačka županija provodi Program razvoja ekološke poljoprivrede s ciljem da postane vodeća zelena županija čiji se razvoj temelji na ekološkoj i inovativnoj proizvodnji hrane i razvoju  pametnih sela, a Velika Gorica ima veliki potencijal da u idućih deset godina postane vodeći grad u Županiji i cijeloj državi po ekološkoj proizvodnji.

Potencijal potvrđuje i statistika: svaki peti ekološki certificirani proizvođač u Hrvatskoj dolazi upravo iz Velike Gorice, a Kraljičković smatra da je ovako velik broj zahvaljujući želji proizvođača za kvalitetom kao i bogatstvu prirodnih resursa kojima je okružen naš grad.

- Velika Gorica ima i vodu, i zemlju i zrak, a sve je to relativno ugroženo komercijalnom proizvodnjom i ovim načinom života, prometa. Ekološka privreda je jedan od najboljih načina kako pomiriti taj suživot između čovjeka i prirode. Da se proizvodi na tom ekološkom prostoru je nutritivno i financijski vrijednija i svi imamo od toga koristi – kaže Kraljičković.

Na Festival ekološke poljoprivrede doći će dobitnik nagrade Europske komisije za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u Europskoj Uniji, direktor Zrno eko imanja David Pejić.

- Imat ćemo okrugli stol na kojem ćemo predstaviti studije koje govore što će biti za 10 godina ako idemo prema ekološkoj privredi, David Pejić će predstaviti svoje imanje Zrno eko, najstarije eko imanje. Osim toga bit će mogućnost kušanja ekološkog batata, vina i čaja – najavljuje Kraljičković.

Na festivalu će svoje proizvode izložiti 29 ekoloških proizvođača iz Zagrebačke županije i šire, a predstavit će se i Distributivni centar za koji Kraljičković kaže da bi mogao biti odlična podloga budućih projekata za prehranjivanje djece u vrtićima i školama ekološkom hranom.

Program će trajati svaki dan od 11 do 17 sati, a ulaz je besplatan!

Galerija slika

Svaki peti ekološki proizvođač je iz Velike Gorice: Naš grad domaćin je prvog Festivala ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije!

Podijeli