°C -1

Svijeće za Vukovar u Buševcu, Mičevcu, Vukovini...

14.11.2018.

Petar Brnada

Tužne obljetnice pada grada heroja po 27. put prisjetiti će se mještani turopoljskih mjesta, pa će tako i ove godine svijeće za Vukovar gorjeti na širem gradskom području.

Prve svijeće za žrtve Vukovara zapalit će Buševčani i to već tradicionalno duž Zagrebačke i Sisačke ulice dužine 2000 metara u Buševcu. U paljenju šestotinjak lampiona, koje će se održati u petak, mještanima Buševca pridružit će se i učenici područne škole Buševec.

-Suradnja se nastavlja s Zrakoplovno tehničkom školom Rudolfa Perišina Velika Gorica točnije sa razredom zračnog prometa profesorice Karmele Boc koji se po peti puta pridružuju obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Buševcu- kazali su iz Udruge Moj Buševec.

Pritom su poručili da se lampioni mogu besplatno preuzeti od 16:45 sati na Trgu Seljačke sloge u Buševcu i potom u 17 sati zapaliti uzduž spomenutih ulica.

Mičevec za Vukovar i Škabrnju

Žrtve grada Vukovara i Škabrnje i ove će se jeseni prisjetiti i Veterani Domovinskog rata iz Mičevca te KUD Mičevec koji u subotu organiziraju Dan sjećanja. Program će u 18 sati započeti Svetom misom u crkvi Sv. Benedikta opata nakon čega će u 19 sati uslijediti polaganje svijeća za sve žrtve Vukovara i Škabrnje.

Vijenci će se u 19:15 sati položiti i kod spomen ploče Tihomiru Bučariću, a u 19:30 sati održat će se i Skupština veterana Domovinskog rata Mičevec.

Vukovinčani se okupljaju uz molitvu i paljenje svijeća

Obilježavanju Dana sjećanja u subotu će se pridružiti i Mjesni odbor Vukovina koji će zajedno s mještanima svijeće zapaliti u 18 sati. Okupljanje je u Društvenom domu zakazano u 17:30 sati, nakon čega će u 18:00 sati uslijediti molitva kod križa na mjesnom groblju te paljenje svijeća duž zidića kraj župne crkve.

Mjesni odbor osigurat će svijeće no poručuju da svatko sa sobom slobodno ponese još lampiona u crvenoj, bijeloj ili plavoj boji.

Udruga žena Kuče za Vukovar

Povodom 27. obljetnice pada grada Vukovara Udruga žena Kuče pripremit će javno prikazivanje filma o žrtvi i kalvariji grada kojega ćete u nedjelju, 18. studenog, moći pogledati u mjesnom Društvenom domu.

Kako navode iz Udruge, film donosi brojna svjedočanstva žena koje su bile silovane u ratu te svjedočanstva svih ostalih ljudi koji se nimalo ne srame prenijeti groznu istinu koja se događala u Vukovaru te tužne jeseni 1991. godine.

-Navedeni događaj organizira se povodom Dana pada grada Vukovara, odnosno Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Pozvane su sve Goričanke i Goričani u Društveni dom Kuče 18.11. (nedjelja) u 19:00 sati. Ulaz je besplatan- poručuju iz Kuča.

I ove godine zajedno u organizaciji s Udrugom za sport i rekreaciju Frajer i DVD-om Vukovara će se prisjetiti i mještani Čičke Poljane.

-Paljenje svijeća je i ove godine tradicionalno na starom mostu 17. studenog u 17 sati. Svijeće financiraju DVD Čička Poljana i USR Frajer. Pozivamo vas da nam se pridružite-poručili su iz Čičke Poljane.

Svijeće će se naravno upaliti i u samom centru grada, duž Zagrebačke ulice. Učinit će to učenici velikogoričkih osnovnih škola u petak, 16. studenog, od 17 do 18 sati.

Stanari Zvonimirove ulice pozivaju na obilježavanje sječanja na Vukovar i Škabrnju u subotu u 19:15 kada će se okupiti na livadi u Zvonimirovoj gdje će odati počast svima koji su dali živote za Hrvatsku. Potom će se kolona sjećanja uputiti u crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije na svetu misu koja počinje u 20:15, a potom slijedi druženje u dvorani nazaret.

U mjestu Turopolje svijeće za Vukovar tradicionalno će se paliti 17. studenog u 18 sati kod raspela u parku turopoljskih branitelja

-Pozivamo sve mještane na paljenje lampaša i zajedničku molitvu za žrtve Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta stradalih u Domovinskom ratu-poručili su iz Turopolja.