Novosti Sport Događanja

Svojim prometnim položajem privlači nove stanovnike: Renoviraju se kuće u kojima već dugo nitko nije živio, a grade se i nove

06.08.2022. / Anes Šuvalić

U plodnoj ravnici Turopoljske Posavine smjestilo se naselje Šćitarjevo. Selo se razvilo tik uz starorimsko naselje i municipij Andautonija. Mjesni odbor sastoji se od pet naselja Šćitarjevo, Obrezina, Drenje Šćitarjevsko, Novaki Šćitarjevski i Sasi, a prema posljednjem popisu na tom području živi 1482 stanovnika. Kao i u većini ruralnih sredina i ovdje infrastruktura predstavlja veliki problem. Kako smo doznali, u svakom od pet sela postoje dvije ili tri ulice koje bi trebalo asfaltirati, a mještani se nadaju kako će sve one biti asfaltirane do kraja 2023. godine kako je i najavljeno u medijima.

Zahvaljujući projektu Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica i ovo naselje dobit će kanalizaciju. Već godinu i pol dana traju radovi i cijelo mjesto pretvorilo se u jedno veliko gradilište, a gdje je gradilište tu ima i prašine.

- Teško je pješacima kretati se ulicom, čak i ovdje u centru mjesta. Najviše problema imaju stariji i djeca, a neka su se rodila i već progovorila da se nisu nikada provozala kolicima ulicom. Ovo se zbilja odužilo. Moj apel VG Vodoopskrbi je da se u drugoj fazi obavezno u troškove stavi i cisterna koja bi polijevala prometnice i tako spriječila dizanje prašine koju stvaraju vozila. Ne bi bio problema da to traje tri mjeseca, ljudi bi se strpjeli, ali ovo je već drugo ljeto. Najveći problem stvaraju velika vozila, čak dvije autobusne linije prolaze ovdje, zatim školski autobus i na kraju kamioni izvođača radova - rekla nam je predsjednica Vijeća mjesnog odbora Marijana Peher.

Platili smo legalizaciju, a nismo dobili Aglomeraciju

Vijeće mjesnog odbora želi iskoristiti situaciju na terenu i progurati projekt izgradnje nogostupa u centru naselja, koji bi trebao osigurati upravo najugroženijim skupinama sigurno kretanje selom. Jedan od problema kojim se još intenzivno bave je i rješavanje problema nastalih „divlje gradnje“. Naime, vlasnici nedavno legaliziranih kuća nisu mogli uči u projekt Aglomeracije, jer ulice u kojima žive nisu ucrtane u katastar. Te prometnice nisu ušle u prvu fazu projekta, ali bi mogle ući u drugu ako budu na vrijeme ucrtane u zemljišne knjige.

- Te se ceste moraju legalizirati i ucrtati u katastar, a to je ono čime se mi bavimo. Ljudima je teško objasniti situaciju. Oni nas pitaju zašto su oni platili legalizaciju, a ne mogu dobiti Aglomeraciju – prokomentirala je naša sugovornica.

Zahvaljujući svom odličnom prometnom položaju te blizini Zagreba i Velike Gorice na područje ovog mjesnog odbora doselio se veliki broj ljudi, naročito nakon zagrebačkog potresa. Renoviraju se kuće u kojima već dugo nitko nije živio, a grade se i nove. Sve to zahtjeva i bolju organizaciju javnog prijevoza, odnosno veći broj dnevnih linija.

- Autobusi vam voze svakih sat i pol, nekad svakih dva sata, a nešto je češće tijekom radnog dana u vrijeme odlaska na posao tada voze svakih sat vremena. Ja imam dijete koje ide u glazbenu školu u Zagreb i teško je nakon škole stizala na tu aktivnost. Prisiljeni smo djecu voziti automobilima. No, najavili su moguće rješenje našeg problema. Mini busevi riješili bi naš problem, ovdje, naročito poslijepodne, nemate potrebu za velikim autobusom jer vam se vozi tri do deset putnika – dodala je Peher.

Arheološki turizam mogao bi pokrenuti ovaj kraj

Na obližnje arheološko nalazište Andautonija stanovnici ovog Posavskog mjesta gledaju kao na generator turističkog razvitka cijelog njihovog kraja. Upravo zahvaljujući njemu Šćitarjevo se nalazi među top deset znamenitosti Zagrebačke županije. Arheološki park otvoren je još 1994. godine, ali nema stručne vodiče koji su tamo svaki dan prisutni. Izgradnja Interpretacijskog centra to bi trebala promijeniti i značajno pojačati turistički potencijal mjesta. No, kada i dođu, turisti se nemaju gdje odmoriti i okrijepiti. U cijelom mjestu nema niti jedan restoran koji mogao ugostiti veće grupe turista.

- Velečasni je iznio jednu sjajnu ideju da se iza crkve napravi jedan restoran, gdje bi naši mještani mogli organizirati obiteljska druženja, ali i gdje bi se mogle dočekati i nekoliko autobusa gostiju koji bi došli u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije ili Arheološkog muzeja – otkrila nam je naša sugovornica.

Galerija slika

Svojim prometnim položajem privlači nove stanovnike: Renoviraju se kuće u kojima već dugo nitko nije živio, a grade se i nove Svojim prometnim položajem privlači nove stanovnike: Renoviraju se kuće u kojima već dugo nitko nije živio, a grade se i nove Svojim prometnim položajem privlači nove stanovnike: Renoviraju se kuće u kojima već dugo nitko nije živio, a grade se i nove Svojim prometnim položajem privlači nove stanovnike: Renoviraju se kuće u kojima već dugo nitko nije živio, a grade se i nove Svojim prometnim položajem privlači nove stanovnike: Renoviraju se kuće u kojima već dugo nitko nije živio, a grade se i nove Svojim prometnim položajem privlači nove stanovnike: Renoviraju se kuće u kojima već dugo nitko nije živio, a grade se i nove Svojim prometnim položajem privlači nove stanovnike: Renoviraju se kuće u kojima već dugo nitko nije živio, a grade se i nove Svojim prometnim položajem privlači nove stanovnike: Renoviraju se kuće u kojima već dugo nitko nije živio, a grade se i nove Svojim prometnim položajem privlači nove stanovnike: Renoviraju se kuće u kojima već dugo nitko nije živio, a grade se i nove

Podijeli