Novosti Sport Događanja

Trg maršala Tita odlazi u povijest, u oštroj raspravi vijećnika citiralo se i dr. Franju Tuđmana

01.12.2021. / Petar Brnada

Odluka o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Grada Vukovara čija je najava u zadnje vrijeme u Velikoj Gorici podignula puno prašine, a dobar dio građana ponovno podijelio na lijeve i desne, u utorak se konačno našla i pred Gradskim vijećem koje je naposljetku većinom glasova tu odluku i potvrdilo.

Inicijativa je to koja se u našem gradu provlačila već godinama, u javnom prostoru pojavljivala se u više navrata, a pristizala je čak i iz više političkih stranaka ili udruga. Tema je to o kojoj se i ovog puta u Gradskom vijeću burno raspravljalo, a u određenim stavovima razilazili su se čak i oporbeni vijećnici međusobno, što možda i najbolje oslikava svu kompleksnost tog pitanja.

Iznosivši stav u ime većeg dijela članova Kluba vijećnika kojim predsjeda, vijećnik Ivo Jelušić (SDP), naglasio je da oni jesu za to da grad Vukovar dobije odgovarajući trg ili ulicu u Gorici te da je takvih inicijativa bilo i od strane SDP-a pa upitao zašto uopće grad Vukovar suprotstavljati jednoj također povijesnoj vrijednosti.

-Bio je komunist, marksist, ali je bio veoma pragmatičan političar i želio je ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda u sklopu Jugoslavije, a želio je isto tako da njegova socijalistička Jugoslavija bude ravnopravna u odnosu na sovjetski savez. Zasluge Tita su, što se hrvatskog naroda tiče, u tome što je on antifašističkim pokretom doveo hrvatski narod na stranu pobjedničkih demokratskih sila antifašističke koalicije i što im je omogućio da se stvori federalna država Hrvatska i po ustavu iz 1945., a zatim i iz 1974. godine, a što je omogućilo da imamo pravne osnove za samoodređenje i proglašenje samostalne Hrvatske- rekao je Jelušić citiravši dr. Franju Tuđmana, odnosno izjavu koju je prvi hrvatski predsjednik dao za televiziju 1996. godine.

-Prvi predsjednik i osnivač HDZ-a, prvi i doživotni predsjednik Republike Hrvatske i k tome povjesničar koji se bavio suvremenom hrvatskom poviješću kazao je ovo o Josipu Brozu. Zar ćete ovakvom čovjeku oduzimat ulicu?- upitao je Jelušić zaključivši svoj govor riječima „Oprosti im Franjo, ne znaju što čine“.

„Ljevici odgovara Tuđmanova riječ“

Za riječ se javio i potpredsjednik Gradskog vijeća, dr. Zvonimir Lovrić (DP) istaknuvši da njegova namjera nije govoriti o povijesti polemizirati s imenom Josipa Broza te da smo se našli u neobičnoj situaciji kada se ljevica poziva na predsjednik Franju Tuđmana.

-Ne bi trebalo imena iz naše povijesti koja mogu stvoriti prijepor među narodom, a među tim je i ime Josipa Broza, javno isticati i ponovno dovoditi narod na rub svađe, da se dijele na lijeve i desne. Ljevici evo sada odgovara Tuđmanova riječ, čudna su vremena. Treba isticati imena koja su svima prihvatljiva, a jedno od takvih je Domovinski rat te najsvjetliji biser- grad Vukovar-rekao je Lovrić.

Goran Beus Richembergh (GLAS) u raspravi je poručio da u Republici Hrvatskoj imamo dugu tradiciju promjene imena ulica i trgova, te da je to praksa koja traje već stoljećima.

-To je normalno, svaka nova politička garnitura donosi neke kriterije po kojima želi imenovati ulice i trgove. Bit će toga još, tko zna što će doživjeti oni poslije nas. Recimo netko će možda ulicu Krešimira Ačkara pretvoriti u neku drugu, to mi ne znamo- rekao je gradski vijećnik GLAS-a.

Zastupnik Domovinskog pokreta, Gordan Kompes, tijekom rasprave je izjavio da ne dvoji da je Tito bio državnik te da je bio ugledan kako je i citirao kolega Jelušić, ali ono što se izbjegava jest činjenica da je isti taj čovjek bio veliki zločinac pod čijim vodstvom je ubijeno između 70.000 i 250.000 Hrvata nakon rata, od 1945. do 1965. godine. Poginulo je tada više Hrvata nego što ih je poginulo za vrijeme Drugog svjetskog rata, rekao je.

-Ne možemo živjeti u gradu u kojem jedan trg nosi ime zločinca- poručio je Kompes.

MOST-ovog gradskog vijećnika Zorana Lovrića najviše je zasmetala činjenica što se nije poštovao glas građana, odnosno stanara gradske četvrti u kojoj se nalazi sporni trg, a koji su kroz vijeće izrazili negativan stav o preimenovanju.

- Mi nismo ispoštovali volju građana odnosno stav Vijeća gradske četvrti nego se išlo mimo toga i to me smeta kao osobu, bez obzira o kojoj se temi radi. Tko će snositi trošak promjene osobnih dokumenata, to mene zanima. Ja sam za da se svi totalitarni režimi osude i da se to makne. Jedna od četiri točke zbog kojih se ušlo u koaliciju Domovinskog pokreta i HDZ-a je preimenovanje trga, to se ispunilo. Nadam se da će sljedeća na redu biti bolnica koju ste najavili i da ćete ispuniti svoja obećanja u idućim godinama- kazao je MOST-ov Lovrić.

Donedavni predsjednik velikogoričkog SDP-a, Ozren Robić, s govornice je poručio da se ne radi o imenovanju trga nego o skidanju imena Trga maršala Tita te da odluku neće podržati iz četiri razloga.

-Prvo, ovom odlukom se na jedan perfidan i nekorektan način nameće da onaj tko je protiv promjene imena trga je automatski protiv Vukovara i žrtve koje su naši građani dali za slobodu Hrvatske. Smatram da je antifašistički pokret bio duboko opravdan i pravedan, na isti način kao što je i u našem Domovinskom ratu bila duboko opravdana borba protiv velikosrpske agresije. Mi smo ranije Gradu kao Klub vijećnika predali zahtjev za preimenovanjem dijela ulice Slavka Kolara u Ulicu vukovarskih branitelja što mi je osobno prihvatljivije od grada Vukovara. No to nije prihvaćeno s obzirom da ekskluzivno pravo na domoljublje imaju HDZ i sada Domovinski pokret. Također, odluka je plod najobičnije trgovine koalicije za dobivanje većine u Gradskom vijeću, a treći razlog to što često pričamo o demokraciji i pravima, slušamo građane, a to primjenjujemo selektivno jer je Vijeće gradske četvrti, koji su predstavnici građana, dalo negativno mišljenje o preimenovanju. Četvrta razina je to što smatram da je antifašizam tekovina modernog društva. Ne možete govoriti o antifašizmu u Republici Hrvatskoj, a da negirate personifikaciju antifašizma, a to je to vođa antifašističkog i partizanskog pokreta Josip Broz Tito- zaključio je Robić.

Marijo Zdelar (SDP) tijekom rasprave je poručio većini u Gradskom vijeću da bi im prvi predsjednik HDZ-a svima podijelio šamarčine kada bi došao u vijećnicu te da ga nisu dostojni.

Kao koordinator MOST-a za Veliku Goricu i član glavnog odbora, vijećnik Damir Slojšek naglasio je da se oni u MOST-u slažu s preimenovanjem Trga maršala Tita te da je MOST protiv svih totalitarizama, kako u svijetu tako i u našoj državi Hrvatskoj.

-Mislim da je krajnje vrijeme da se odmaknemo od tih tema jer građane Velike Gorice uopće ne interesiraju- završio je Slojšek.

Pozdravljajući odluku kojom će se Grad Velika Gorica konačno obračunati s avetima prošlosti, u raspravi je sudjelovao i vijećnik Lucijan Maslać (HSP) koji je, usput rečeno, neosnovano prozvao novinare da ih tema Vukovara i preimenovanja trga ne zanima te da nisu prisutni, iako su u tom trenutku više od 10 sati sjedili u prostoriji kino dvorane sukladno epidemiološkim mjerama te pratili ovu maratonsku sjednicu.

Naglasio je Maslać da iako je Domovinski pokret ukrao njihovu ideju, da su u HSP-u u konačnici zadovoljni, a završno glasovanje pokazalo je da je ono za što se HSP borio svih ovih godina, Domovinski pokret ostvario u svega šest mjeseci mandata.

Bilo kako bilo, odluka je naposljetku izglasana većinom glasova, velikogorički Trg maršala Tita otišao je u povijest, a s njime, vjerujemo, i sve rasprave koje su dodatno polarizirale ionako već dovoljno podijeljeno hrvatsko društvo.

Za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Grada Vukovara glasalo je 19 vijećnika, protiv prijedloga je bilo njih troje, dok su također tri vijećnika bila suzdržana.

Podijeli