Novosti Sport Događanja

Tri vrtića, jedna škola, starački dom, kolodvor… Evo koje sve projekte najavljuje novi gradski proračun

24.11.2022. / Redakcija

Dva vrtića i jedna škola s vrtićem, montažna sportska dvorana, poduzetnički inkubator, jedan most, nove ulice, pješačke staze, parkovi, veliki projekt modernizacije javne rasvjete, ali i začeci projekata Centra za starije osobe kao i autobusnog kolodvora, sve to najavljuje novi gradski proračun koji će sljedećeg ponedjeljka pred gradske vijećnike.

Proračun za 2023. godinu, s projekcijom za 2024. i 2025. godinu, prvi je gradski proračun koji se umjesto kuna iskazuje u eurima, valuti koja stupa na snagu s prvim danom sljedeće godine. Po prvi puta proračun dolazi pred vijećnike u studenome. Nekada se znao donositi i iza Božića. Da li je skup božićnih želja ili realan plan razvoja Velike Gorice u sljedećoj i nadolazećim godinama – pokazat će vrijeme.

Krenimo redom iz proračuna prvo s kapitalnim projektima, a potom donosimo i plan gradnje i uređenja prometnica.

Među projektima koju željno iščekuju u Vrhovlju svakako je gradnja nove veće škole u Dubrancu koja dolazi kao zamjena školi stradaloj u potresu, ali i s dodatkom predškolskog sadržaja čime ovaj dio grada dobiva prve vrtićke kapacitete. Realizacija ove gradnje ne bi smjela biti upitna jer su sredstva osigurana s dodatnih 2,3 milijuna eura iz županijskog proračuna, a otvorenje je najavljeno za novu (pred)školsku godinu 2023/2024.

Velika Gorica se priprema za gradnju dvaju novih vrtića, svaki s 10 odgojnih skupina, koji će osigurati novih 400 mjesta za mališane. Radi se o projektima vrtića u Pokupskoj ulici u Kurilovcu te kod glazbene škole u Kolarevoj ulici. Za ova dva vrtićka objekta dobiveno je 3,6 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Na području Podložnice, uz  Aveniju Ivana Pavla II, ovih je dana započela gradnja Poduzetničkog inkubatora čiji bi radovi trebali završiti kroz godinu dana, a gradskim proračunom za sljedeću godinu je predviđeno 3,6 milijuna eura projekta koji je s 81% financiran iz EU fondova.

Veliku Goricu očekuje sljedeće godine veliki projekt modernizacija javne rasvjete u vrijednosti od 5 milijuna eura. Održavanje javne rasvjete cijeloga grada trenutno košta preko milijun eura godišnje pa su nakon povećanja cijena električne energije ovakvi projekti postali prioritetni. Sredstva za projekt se namjeravaju osigurati kreditom HBOR-a. Troškovi električne energije na javnim zgradama trebali bi se umanjiti projektom postavljanja solarnih elektrana na 22 zgrade – škole, vrtiće, sportske i društvene domove... Projekt je vrijedan 654 tisuće eura od čega je većina osigurana kao bespovratna pomoć putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora. S 398 tisuća eura planira se završiti izgradnja novog Reciklažnog dvorišta Velika Gorica.

Na sportskom planu u proračunu je prikazana izgradnja montažne sportske dvorane ukupne vrijednosti 950 tisuća eura dok su u kulturi najznačajniji sanacija Starog grada Lukavca dotacijom iz Zagrebačke županije u vrijednosti od 358 tisuća eura, završetak Turističko edukativnog centra Novo Čiče s 132 tisuće eura, kao i završetak Intepretacijskog centra Muzeja Turopolje i depoa gdje u sljedećoj godini na naplatu stiže preko milijun eura projekta koji s 85% financira EU. Odmah uz njega završetak radova, prekinutih potresom koji je promijenio projekt, očekuje i zgrada nekadašnjeg rodilišta čiji radovi u sljedećoj godini su planirani s 857 tisuće eura.

Gradski proračun za sljedeću godinu najavljuje i nekoliko projekata čiji završetak se očekuje u godinama koje dolaze. Uz sufinanciranje Hrvatskih željeznica to je početak izgradnje nadhodnika na željezničkom kolodvoru procjene vrijednosti 593 tisuće eura, kao i autobusnog terminala u centru Velike Gorice vrijednosti nešto više od milijun eura koji će se graditi sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ovaj proračun predviđa i projekt Centra za starije osobe koji bi se otvorio 2025. godine, a predviđena vrijednost mu je veća od 10 milijuna eura. U centru bi se pružale izvan institucijske i institucijske usluge, a skrb bi bila integrirana skrb sa sustavom zdravstva jer bi centri za starije bili funkcionalno spojeni sa zdravstvenim ustanovama na primarnoj razini. Centar bi imao kapacitet za smještaj 100 osoba te 120 osoba kroz aktivnosti dnevni boravak i pomoć u kući.

Podijeli