°C -1

Turističke brojke očekivano u padu, ali pojavili su se novi trendovi!

07.10.2020.

Ivana Ćurić

Višegodišnji trend porasta broja noćenja u Velikoj Gorici očekivano je prekinut u godini koju je obilježila pandemija koronavirusa. Velike promjene tu doživljava i zračni promet s kojim je Gorica usko povezana, no domaći turisti zato su pretekli strane, a broj ležajeva u privatnom smještaju bilježi lagani rast. 

O turističkim brojkama u ovoj nespecifičnoj godini razgovarali smo s direktoricom Turističke zajednice Grada Velika Gorica Miladom Mesarić.

-Rujan nam je za Veliku Goricu bio dosta dobar i uspješan kada se uzme u obzir kakva je ova godina bila. Tu su nam pridonijeli sportski događaji, pa smo u rujnu realizirali 50 posto noćenja u usporedbi s rujnom prošle godine. Ljetni mjeseci su bili lošiji i ostvarilo se tek 38 posto lanjskih rezultata-kaže direktorica TZVG Milada Mesarić.

-Što se tiče kapaciteta tu bilježimo slabiju popunjenost u hotelskim kapacitetima, no privatni smještaj se dosta dobro drži. Stalna je promjena unutar tog dijela ponude. Naši iznajmljivači to imaju kao dodatnu djelatnost, neki zatvaraju, a neki se pak na to odlučuju, da prazne dijelove kuće i stanove stave u funkciju turističke ponude smještaja i time zapravo ne bilježimo smanjenje broja ležajeva u privatnom smještaju, već lagani rast-rekla nam je direktorica Mesarić.

Ističe, tu su jako tražene i kuće za odmor, jer domaći gosti željni su prirodnog okruženja i mira, te odmora na otvorenom posebno u ovo vrijeme kada nam svakodnevicu obilježavaju epidemiološke mjere.Blizina Zračne luke uvijek je išla na ruku goričkim smještajnim kapacitetima koji se inozemnim gostima odlikuju ponudom i blizinom Zagrebu, no pandemija koronavirusa, posebice u vrijeme lockdowna, gotovo je u potpunosti blokirala međunarodne letove što je dovelo do visokog pada prihoda zračnih luka i aviokompanija. Promjene u uslugama avioprijevoznika poput odlaska Emiratesa zasigurno će utjecati i na broj noćenja stranih gostiju.

-Definitivno će to utjecati na brojke, jer već ove godine imamo promjenu u strukturi domaćih i stranih gostiju. Prošla, 2019. godina, bilježila je kao i sve ranije godine, visok udio stranih gostiju u Velikoj Gorici, lani smo čak pali ispod 20 posto domaćih gostiju, a ove godine dogodio se potpuni obrat. U rujnu 2/3 gostiju koji su bilježili noćenja su bili domaći gosti, dok su inozemni gosti sačinjavali tek 1/3 i to govori koliko utjecaja ima zračna luka-rekla nam je direktorica dodavši kako se svi ipak nadaju boljim brojkama i "normalnijoj" 2021.godini-

-Idućoj godini se nadamo normalizaciji predsezone i boljim brojkama jer već smo naučili živjeti s novom situacijom, pa vjerujemo da će 2021. biti "normalnija", ali za povratak na stare brojke trebat će još par godina-zaključila je direktorica Turističke zajednice Velike Gorice.