°C 8

Turističke zajednice Zagrebačke županije se udružuju: TZG Velike Gorice u projektu za razvoj kulturne turističke rute

21.01.2021.

Maja Peranić

Novim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma potiče se udruživanje turističkih zajednica, projektno i formalno, a upravo je tako postupila i Turistička zajednica Zagrebačke županije potaknuvši, kroz nove projekte, Turističke zajednice sa svoga područja da se udruže. U zajedničkom projektu za razvoj kulturnog turizma sudjelovat će i Turistička zajednica Grada Velike Gorice s ciljem promocije svojih kulturnih znamenitosti.

-Od velikog nam je značaja projektno udruživati turističke zajednice Zagrebačke županije u svrhu umrežavanja, intenzivne suradnje i zajedničkog djelovanja turističkih zajednica Zagrebačke županije i relevantnih dionika s ciljem intenzivne promocije regije Zagrebačkog zelenog prstena te postojećih turističkih proizvoda i programa, što smo i planirali u Akcijskom planu za upravljanje kvalitetom u turizmu Zagrebačke županije za prve tri godine (2020. – 2022.)- ističe Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije te dodaje:

-Cilj nam je svakako integrirano upravljanje kvalitetom turističkog destinacijskog proizvoda Zagrebačke županije, a što će omogućiti smanjenje jaza između razine kvalitete koju turisti očekuju i razine kvalitete koju je destinacija u mogućnosti osigurati i isporučiti, unaprjeđenje kvalitete i sadržaja turističkog proizvoda Zagrebačke županije, povećanje zadovoljstva turista i turističke potrošnje u Zagrebačkoj županiji i korist za poduzetništvo u ugostiteljstvu i turizmu.

Ruta kulturnih znamenitosti županije obuhvatit će i Veliku Goricu

Turističke zajednice Zagrebačke županije surađivat će na projektima razvoja kulturnog i gourmet turizma kako bi na što bolji način promovirale bogatu turističku ponudu svoga kraja. Jaskansko, Samoborsko i Zelinsko područje zajedno će istaknuti svoje gastronomske adute te promovirati svoje vinske ceste. Naše, velikogoričko područje obuhvaćeno je pak projektom zajedničke promocije kulturnog turizma i znamenitosti kroz stvaranje turističkih ruta koje će povezivati takvu vrstu znamenitosti s područja još tri grada i tri općine u Zagrebačkoj županiji. Projektno područje, naime, obuhvaća područja TZ gradova i općina TZP „Savsko-sutlanska dolina i brigi“, TZG Zaprešića, TZG Velike Gorice, TZO Pisarovina, TZO Krašić, TZG Vrbovec, TZG Dugo Selo.

Direktorica TZG Velike Gorice, Milada Mesarić kazala nam je kako je cilj stvoriti atraktivnu turističku rutu:

-Cilj tog udruživanja je stvaranje konkretnih kulturnih turističkih ruta kao turističkog proizvoda što je važna zadaća turističkih zajednica. Ruta odnosno izlet koji će uključiti naše lokalitete na području Velike Gorice i spojiti ih s ostalim gradovima i mjestima županije. Što se tiče kulturnog turizma tu je naša Kurija Modić-Bedeković, Muzej Turopolja, Andautonija, Lukavec koji nam je malo manje spreman za turističko otvaranje, ali isto može biti uključen u turističke rute-istaknula je Mesarić dodavši kako će se ta "gorička ruta" povezati s ponudom koje nude ostale sredine obuhvaćene projektom.

Samo neki od elemenata za spomenuti su kurije, bogata drvena sakralna baština od koje se ponajviše ističe kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki, lijepi primjer autohtone svjetovne arhitekture kurija Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici. Vrijedni su arheološki nalazi u Ščitarjevu gdje se od 1. st. nalazila Andautonija, sjedište ilirskog plemena Andautonijaca. Povezujući naše kulturne znamenitosti sa znamenitostima drugih područja Zagrebačke županije kao što su Novi dvori Jelačićevi u Zaprešiću, spomen-soba blaženoga Alojzija Stepinca u Krašiću, pretpovijesno nalazište u Budinjaku (10. – 6. st. pr. Kr.), ističu iz TZ-a, potaknut će bolju vidljivost cjelokupne turističke ponude Zagrebačke županije.

-Stvorit će se konkretni turistički aranžmani, jednodnevni i višednevni kako bi se promovirala ta kulturna ruta, ponudila mogućnost dolaska, obilaska i ponude, ali i manifestacija koje svi imamo. Velik je broj manifestacija koje se organiziraju s različitim kulturnim temama i u kulturnim objektima-kazala je Mesarić.

Baština čini neku destinaciju drugačijom od drugih

Iz Turističke zajednice Zagrebačke županije ističu kako će upravo proizvod kulturnih ruta biti ključan insturment poticanja konkurentnosti turizma Zagrebačke županije te doprinijeti promociji turističke destinacije. A jednu destinaciju drugačijom od drugih čini upravo njezina nematerijalna kulturna baština.

-Baština je osnovni element kojim menadžment turističke destinacije privlači turiste u destinaciju, a služi i kao atrakcijska osnova za brendiranje. Kreativnost na temelju tradicijske nematerijalne baštine pomiče tako granice puke funkcionalnosti nekog proizvoda. Kroz primjer kulturne tematske rute rad želi pokazati kako mit može postati potencijalna atrakcijska osnova za razvoj mitološkog turizma u Zagrebačkoj županiji. Važno je naglasiti da priče i lokacije iz tematske rute nude mogućnost izbora prema kriterijima kolektivne i osobne važnosti. Zbog toga je tematska ruta otvoreni sustav koji se može obilaziti individualno ili organizirano uz stručno turističko vođenje. Motivi koji se obrađuju u ovoj ruti izabrani su tako da se posebno vodilo računa o lokalnom identitetu, a istaknuti su običaji Jurjeva i Ivanja, ali i ostali običaji koji su tradicijski utkani u područje Zagrebačke županije i okolnih regija- naglasila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Za kraj direktorica Alilović zaključuje kako bi rezultat udruživanja trebali proizaći brojni sinergijski učinci ne samo u kvaliteti tržišnog nastupa cijelog ovog područja, već se osigurava i prijeko potrebna troškovna efikasnost u sferi promocije i provedbi projekata.

Galerija slika

Turističke zajednice Zagrebačke županije se udružuju: TZG Velike Gorice u projektu za razvoj kulturne turističke rute Turističke zajednice Zagrebačke županije se udružuju: TZG Velike Gorice u projektu za razvoj kulturne turističke rute Turističke zajednice Zagrebačke županije se udružuju: TZG Velike Gorice u projektu za razvoj kulturne turističke rute