Novosti Sport Događanja

Turopoljska svinja na europskom putu zaštite proizvoda

04.08.2022. / Redakcija

„Kada govorimo o domaćim hrvatskim svinjskim pasminama, u prvom redu moramo spomenuti turopoljsku, koja je danas kao samosvojna konsolidirana svinjska pasmina prepoznata u Hrvatskoj, i koja u zemlji, kao i u inozemstvu, posebno u Njemačkoj, uživa najbolji ugled. Probrane turopoljske svinje su na svim stočnim izložbama, posebno u Beču, uvijek odnosile prve nagrade.“ Ove riječi objavile su Bečke poljoprivredne novine 15. siječnja 1898. godine i poželjele „turopoljki“ lijepu budućnost. Želje novinara, koji je tada posjetio Turopolje, nisu se nažalost ostvarile – svijet je u 20. stoljeću zamijenio uzgoj na otvorenom s industrijskim farmama, masti zamijenio uljaricama, okrenuo se brzorastućim pasminama i polako izgurao turopoljsku svinju na rub izumiranja. Ali korak po korak, turopoljska svinja ipak se vraća u Europu. I to ne kao križanac u bečkom zoološkom vrtu već kao europskom oznakom izvornosti zaštićen proizvod.

Plemenita općina turopoljska, kao nadležno uzgojno udruženje za ovu autohtonu hrvatsku pasminu, vodi projekt zaštite turopoljske svinje, a ovih ljetnih dana stigla je i vijest iz Ministarstva poljoprivrede da su Europskoj komisiji, odnosno nadležnoj Glavnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj u Bruxellesu, podnijeli zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti „Meso turopoljske svinje“ na razini Europske unije.

Neće li biti prigovora iz zemalja članica cijeli proces, koji se nadovezuje na nacionalnu Oznaku izvornosti, mogao bi završiti kroz godinu dana te bi Meso turopoljske svinje se pridružilo popisu tridesetak zaštićenih proizvoda iz Hrvatske kao prvi velikogorički proizvod.

- Ne očekujemo veće probleme na ovome putu, jedino tko bi imao interesa zaustaviti proces prigovorom su uzgajivači iz Austrije koji drže nešto što oni nazivaju turopoljskom svinjom, no nažalost ona to nije. Naime, oni se još sjećaju priča iz bivše monarhije koliko je meso turopoljca bilo na cijeni i na temelju te priče napravili su novo tržište s pasminom koji onu nazivaju turopoljskom. Činjenice su na našoj strani pa se nadamo da će cijeli proces registracije proći bez trzavica – kaže Juraj Odrčić iz Plemenite općine turopoljske.

Osnovne karakteristike proizvoda „Meso turopoljske svinje“, uz naravno izvornu pasminu uz koju se veže, navode da je meso tamnije i crvenije boje, kompaktnije mišićne teksture i sa manje površinskog sekreta nego kod standardno proizvedene svinjetine. Prirođeno, ima veći stupanj nakupljanja masnog tkiva, posebice u podkožnom dijelu te između mišića. Ohlađeno masno tkivo je čvrsto, sjajno-bijele boje. Termički obrađeno meso je pri konzumaciji elastično-sočne konzistencije, punog okusa i specifične arome koju daju otpljene masnoće mesa.

Propisan je cijeli niz uvjeta da bi se dobio takav rezultat u kakvoći mesa, koja se najbolje dobiva u otvorenim sustavima uzgoja, a odnosi se na dozvoljenu hranu za ishranu, dob klanja, debljinu leđne slanine, pH vrijednost i boju mesa… Prasenje, uzgoj, tov i klanje svinja, odnosno cijeli proces, mora se odvijati na teritoriju kontinentalne Hrvatske.

Zaštitom oznake izvornosti na razini Europske unije naša Plemenita općina turopoljska se nada da će ova pasmina, čiju kvalitetu mesa prati i viša cijena proizvoda, pronaći nove uzgajivače i tako osigurati opstojnost ove najstarije izvorne hrvatske pasmine svinja.

Podijeli