°C 0

U ateljeu u Starom Čiču "niknuo" vukovarski vodotoranj koji će krasiti Goricu

13.09.2020.

Ivana Ćurić

Spreman za odljev i postavljanje u ateljeu Vida Vučaka stoji novo umjetničko djelo koje će krasiti upravo naš grad i to budući Trg Grada Vukovara.

Povodom Dana pobjede, 5. kolovoza, gradonačelnik Dražen Barišić najavio je kako će uz gorički vodotoranj ponosno stajati i onaj vukovarski te predstavio idejno rješenje uređenja trga koji bi trebao dobiti novo ime, ali i u kojem će ponosno stajati spomenik vukovarskim stradavanjima, simbol Domovinskog rata, Vukovarski vodotoranj.

Autor kipa je akademski kipar Vid Vučak iz Starog Čiča kojeg smo posjetili u njegovom ateljeu. Izrada ovog umjetničkog djela trajala je oko 2,5 mjeseca.

- Prvo se radio kip od gline, pa je uslijedio odljev u gipsu. Kao što se vidi tekstura i površina kipa je dosta živa, djeluje kao neka vodena površina jer kad se odlije u aluminiju to će onda biti malo igra svjetla i sjene, neki dijelovi će biti svjetliji,neki tamniji, neke će se ispolirati, i tako ćemo naglasiti patnju Vukovara-rekao nam je Vid Vučak dok nam pokazuje svoje novo umjetničko djelo. - Ovo nije replika Vukovarskog vodotornja, već je to moj doživljaj vodotornja koji je naglašen tom modelacijom, vide se na njemu i potezi prstiju koji sugeriraju na jedan način patnju Vukovara, a opet toranj stoji ponosno i uspravno i simbolizira pobjedu-pojašnjava nam Vučak dok promatramo ovaj spomenik u nastajanju. Na upit koliko sati je utkao u njega, teško je odgovoriti.

- Kao što sam rekao radio sam ga 2-2,5 mjeseca, ali nekad dođem u atelje i mogu raditi dva sata, a nekad dođem popodne oko 17 i radim do 1 u noći. Teško je tu govoriti o satima jer nekad ti ide bolje, nekad lošije, i dok god nisi zadovoljan s onim što vidiš, dok nije to-to, ne staješ- odgovara nam.Visina skulpture je otprilike 2,30 m, a sami postament na kojem će stajati bit će također oko jednog metra visine.

-Sve skupa u prostoru će biti do 3 metra visine, nismo htjeli ići na neku monumentalnu skulpturu i siguran sam da će baš ovakav fino egzistirati u prostoru gdje će biti postavljen. Mislim da kad se uredi taj prostor na trgu gdje će stajati da će Gorica time dobiti finu aleju od Galženice do Parka dr. Franje Tuđmana-dodaje naš sugovornik.

Grad odlučuje kada će biti postavljen

Na upit kada će biti postavljen na budućem Trgu Grada Vukovara u Velikoj Gorici, kaže, još nema informaciju.

-Kada će to biti ovisi o Gradu. Toranj je spreman i prije samog postavljanja potrebno ga je odliti u aluminij, postupak je to koji će trajati barem dva mjeseca. Slijedi prvo postupak rezanja na nekih desetak dijelova koji će se svaki posebno odlijevati u aluminiju, a potom se poslije spajaju varenjem. Nakon toga još ide postupak cizeliranja kojim se obrađuju varovi da se ne primjećuju, a da se ne gubi moja modelacija na skulpturi-pojasnio nam je Vučak koji se nada da će uskoro i sam moći prošetati kraj Vukovarskog vodotornja u Velikoj Gorici. Bit će to prvo njegovo umjetničko djelo postavljeno na javnom prostoru u njegovoj Velikoj Gorici gdje je odrastao, živi i stvara umjetnička djela.

 

Galerija slika

U ateljeu u Starom Čiču "niknuo" vukovarski vodotoranj koji će krasiti Goricu U ateljeu u Starom Čiču "niknuo" vukovarski vodotoranj koji će krasiti Goricu U ateljeu u Starom Čiču "niknuo" vukovarski vodotoranj koji će krasiti Goricu U ateljeu u Starom Čiču "niknuo" vukovarski vodotoranj koji će krasiti Goricu U ateljeu u Starom Čiču "niknuo" vukovarski vodotoranj koji će krasiti Goricu U ateljeu u Starom Čiču "niknuo" vukovarski vodotoranj koji će krasiti Goricu U ateljeu u Starom Čiču "niknuo" vukovarski vodotoranj koji će krasiti Goricu U ateljeu u Starom Čiču "niknuo" vukovarski vodotoranj koji će krasiti Goricu U ateljeu u Starom Čiču "niknuo" vukovarski vodotoranj koji će krasiti Goricu U ateljeu u Starom Čiču "niknuo" vukovarski vodotoranj koji će krasiti Goricu U ateljeu u Starom Čiču "niknuo" vukovarski vodotoranj koji će krasiti Goricu U ateljeu u Starom Čiču "niknuo" vukovarski vodotoranj koji će krasiti Goricu U ateljeu u Starom Čiču "niknuo" vukovarski vodotoranj koji će krasiti Goricu U ateljeu u Starom Čiču "niknuo" vukovarski vodotoranj koji će krasiti Goricu U ateljeu u Starom Čiču "niknuo" vukovarski vodotoranj koji će krasiti Goricu