Novosti Sport Događanja

U bitci za Vukovar na današnji dan 1991. godine poginuo Mladen Amstrong- 'Grof'

28.10.2021. / Petar Brnada

U krvavoj bitci za Vukovar na današnji dan 1991. godine svoj život za domovinu položio je Velikogoričanin Mladen Amstrong-Grof.

Grof je poginuo na današnji dan, 28. listopada 1991. godine u borbama za grad. Suborci će se prisjetiti da je uvijek nosio kacigu zbog čega su ga često znali zafrkavati da bi ga mogli zamijeniti za neprijatelja, no nažalost nije ga uspjela sačuvati. Usmrtila ga je krhotina od ispaljene neprijateljske zolje koja je završila u obližnjem zid, a pogodila ga je točno ispod kacige.

        (HOS u Vukovaru: Igor Široki i Željko Herceg-Đero, leži upravo poginuli Mladen Amstrong- Grof)

Grof je rođen 29. rujna 1954. godine u hercegovačkom mjestašcu Donji Mamići, a kako piše domovinski rat.hr nakon završetka vojnog roka i prekida studija zaposlio se u Zagrebu te je uskoro svoj dom pronašao u Velikoj Gorici gdje je zasnovao obitelj. Godine 1990. politički se angažirao te je u postao predsjednikom velikogoričkog ogranka Hrvatske stranke prava. Uskoro se pridružio Hrvatskim obrambenim snagama (HOS) s kojima je u rujnu 1991. godine otišao u obranu Vukovara, zajedno s četvoricom Velikogoričana o kojima smo pisali na prošlogodišnju obljetnicu pada grada heroja. Nakon ekshumacije pokopan je na groblju u Velikoj Gorici, a iza sebe je ostavio suprugu Nevenku, kćer Natašu i sina Kristiana koji itekako imaju biti razloga ponosni na svoga dragog oca i supruga.

                    (Prije odlaska za Vukovar: drugi s desna Željko Herceg-Đero, treći Mladen Amstrong- Grof i četvrti Damir Radnić)

-Naši dečki iz Gorice bili su sjajni. Ne znaš tko je bio bolji od boljega. Svaki od njih bio je specifičan na svoj način, svaki je bio jedna ogromna pozitivna. Mladen je bio najstariji pa smo mu govorili da ostane doma i pazi na ženu i djecu, ali on nije htio niti čuti već je kao otac brinuo o svima nama- prisjetio se svojih suboraca iz Velike Gorice u našem dvosatnom razgovoru pripadnik HOS-a, vukovarski branitelj i pukovnik Hrvatske vojske u mirovini, Damir Radnić, tri desetljeća od jednog od najkrvavijih i najtužnijih dana suvremene hrvatske povijesti koji se neizbrisivo utisnuo u kolektivno pamćenje našeg naroda te će kao takav u vječnosti stajati kao simbol otpora i žrtve u Domovinskom ratu.

Vukovarska priča priča je sastavljena od tisuća i tisuća malih, ali ujedno i nevjerojatno velikih priča običnih ljudi, dragovoljaca koji su iz traperica uskočili u uniforme i stali na branik domovine koja je krvarila i očajnički trebala pomoć svojih najboljih sinova. A neizostavan dio te tužne i ponosne vukovarske priče koja nikada neće biti ispričana do kraja bila su i petorica dobrovoljaca koja su se iz Velike Gorice odazvala vapaju domovine i pristupila Hrvatskim obrambenim snagama (HOS)- postrojbi unutar koje su za Hrvatsku dali ono najvrjednije što su mogli dati. Od njih petorice koji su se iz Velike Gorice odlučiti priključiti obrani danas je živ samo jedan- upravo pukovnik Radnić.

Mladene, Velikogoričani te pamte, neka ti je laka hrvatska zemlja za koju si dao svoj život.

Podijeli