°C 12

U našem gradu je 6.131 osoba s invaliditetom, a ovo je dan posvećen njima

03.12.2020.

Ivana Ćurić

Glavna skupština Ujedinjenih naroda, u listopadu 1992. godine usvojila je rezoluciju kojom je 3. prosinac proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Nakon donošenja predmetne rezolucije, UN-ova je Komisija za ljudska prava, u svojoj rezoluciji 1993/29, od 5. ožujka 1993. godine pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca, s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Procjenjuje se kako oko 15% svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditetom. U Velikoj Gorici i široj okolici živi 6.131 osoba s invaliditetom od čega je 3630 muškarac (59%) i 2501 žena (41%), što ukupno čini 9,7 % ukupnog stanovništva Grada. Najveći broj osoba s invaliditetom su stariji od 65 godina, 2758 osoba ili oko 45%, dok je 2740 osoba u radno aktivnoj dobi od 20 do 64 godine što je oko 40 % u ukupnom udjelu osoba s invaliditetom. Invaliditet je prisutan u svim dobnim skupinama, oko 15% udjela čine djeca i mladi u dobi do 19-te godine života.

U normalnim okolnostima ovaj tjedan bio bi u znaku događanja u čijem su središtu osobe s invaliditetom i kvaliteta života osoba s invaliditetom u našem gradu pod nazivom "Volim život", no usred pandemije koronavirusa, ovo događanje kao i brojna druga čeka neke bolje dane. Prilika je stoga da barem podsjetimo na ovu tematiku povodom današnjeg dana.

Mali "koraci" od velikog značaja

Velika Gorica kroz prethodne dvije Strategije izjednačavanja mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom učinila je znatan iskorak u nastojanju da se osobama s invaliditetom olakša svakodnevica na raznim područjima. U godinama iza nas pokrenut je rad posudionice ortopedskih pomagala, program osobnog asistenta, savjetovalište za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, nabavljena su dva kombi vozila specijalizirana za prijevoz osoba s invaliditetom koji su dostupni 24 sata dnevno; upušteno je oko 350 rubnjaka s taktilnim površinama na goričkim ulicama i instalirano je 105 zvučnih signalizatora na semaforima što omogućuje lakše i neovisnije kretanje u gradu. Lakše sudjelovanje u prometu omogućuju i ugovoreni niskopodni autobusi ZET-a te zvučne jedinice u njima; prilagođeni su ulazi u stambene zgrade prema zahtjevima i potrebama, a najistaknutiji primjer tu je bila rampa na zgradi u Ulici Matice hrvatske 7; Tiskan je i distribuiran Vodič za osobe s invaliditetom koji pruža informacije o pristupačnosti objekata, o pravima i načinima njihova ostvarivanja te kontakte ustanova i udruga koje pružaju usluge za osobe s invaliditetom.Oko 450 učenika u našim osnovnim školama ima Rješenje o primjerenom programu obrazovanja, a uz podršku pomoćnika u nastavi svoje pravo na obrazovanje godišnje ostvaruje 65 do 70-ero djece i to u okviru projekta „Svako dijete ima pravo na obrazovanje“. Uz to Grad podržava program predškolskog odgoja kojeg ostvaruju djeca s teškoćama govorno-jezične komunikacije u Poliklinici SUVAG. Program polazi 10 do 15 djece godišnje i u cijelosti se financira iz gradskog proračuna, dok djeca s poteškoćama imaju prednost pri upisu u velikogoričke vrtiće, a posebni program inkluzije već godinama postoji u DV-u Žirek.

Veliko priznanje u promociji sporta i rekreacije djece s teškoćama u razvoju dobio je Judo klub osoba s invaliditetom Fuji kojemu je dodijeljena nagrada Europske komisije za poboljšanje integracije djece s teškoćama u razvoju u društvenu zajednicu, a gorički sportaši s invaliditetom s iznimnim uspjesima obilježili su prethodne godine na području sporta.

Želja istaknuta i u novoj, III. Strategiji je u našem gradu poboljšati prostorne, materijalne, kadrovske i financijske uvjete za kvalitetnije bavljenje sportskim aktivnostima za osobe s invaliditetom, stvoriti uvjete za osnivanje univerzalne športske škole za djecu s teškoćama u razvoju te realizirati pristupačnu sportsku dvoranu veličine 300 m2 za potrebe djece s teškoćama u razvoju jer upravo u sportske aktivnosti uključeno je tridesetero djece u dobi do 15 godina te 17-ero mladih u dobi od 16-21 godine s invaliditetom.

Na ovaj dan, nezaobilazno je spomenuti kako su Grad Velika Gorica, ustanove i trgovačka društva kojima je osnivač Grad prema Zakonu obavezni zaposliti 56 osoba s invaliditetom. Prema dostupnim podacima iz srpnja ove godine u navedenim pravnim subjektima zaposleno je 27 osoba s invaliditetom, a zbog nezapošljavanja osoba s invaliditetom u kvoti koja je propisana zakonom, 15 je ustanova i trgovačkih društava uplaćivalo naknade.Poboljšati uslugu boravka u Centru za odgoj i obrazovanje, pristup policiji, stanovi za osobe s invaliditetom...

Tijekom III. Strategije za razdoblje od 2020. do 2024. godine srodne udruge, roditelji djece s invaliditetom i sami građani nadaju se da će se u našem gradu: poboljšati usluga boravka u Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica kao i rješavanje problema neadekvatnog prostora za potrebe Udruge Suncokret, stvoriti preduvjeti za otvaranje prve zaštitne radionice u Velikoj Gorici, osigurati određeni postotka stanova iz gradskog stambenog fonda za neovisno življenje građanima s invaliditetom, osigurati dostupnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za svu djecu s teškoćama u razvoju, osigurati udžbenike i potrebnu opremu te uspostavljanje kvalitetnog sustava prijelaza djece s teškoćama u razvoju iz jedne odgojno-obrazovne ustanove u drugu i dr.

Uz to, u Gorici se još uvijek čeka prilagodba ulaza u Policijsku postaju Velika Gorica za osobe s invaliditetom. Lani je povodom Dana osoba s invaliditetom , predsjednik Saveza Darko Matić još jednom apelirao na uređenje spomenutog ulaza što je u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova. Predloženo je, ako ne ide drugačije, da se sa sjeverne strane postaje probije ulaz samo za osobe s invaliditetom, no deset stepenica i danas otežava pristup građanima koji se otežano kreću. Srećom, gorički policajci na usluzi su građanima u ovakvim situacijama, a na nama je da i mi budemo tu za naše sugrađane koji u jednostavnim svakodnevnim aktivnostima često imaju "prepreku" više.

 

 

(foto: Športski savez osoba s invaliditetom GVG; arhiva VGdanas)