°C 31

U Podbrežnici pokrenuta online peticija protiv spajanja Zadarske s Dobrilinom

09.07.2020.

Petar Brnada

Na jučerašnjem Aktualnom satu spomenuto je kako je u cilju bolje prometne povezanosti s ostatkom grada u planu probijanje Zadarske ulice na Podbrežnici i njeno spajanje na Ulicu Jurja Dobrile.

Bio je to odgovor na pitanje vijećnika MOST-a Damira Slojšeka koji je o ovoj temi upitao gradsku izvršnu vlast, no vrlo brzo stigao je i odgovor mještana Podbrežnice koji se odlučno protive takvom pothvatu.

Pokrenuli su peticiju 'Zaustavljanje gradnje ceste Dobrilina-Zadarska ulica – Podbrežnica' i time jasno dali do znanja kakvo je njihovo mišljenje o potencijalnom spajanju ulica, iako je još nedavno, do gradnje obilaznice, Podbrežnica imala cestovni izlaz prema Plesu. Peticija je do trenutka pisanja ovog teksta prikupila 286 potpisa.

-Gradonačelnik Dražen Barišić samoinicijativno je odlučio pokrenuti gradnju ceste koja bi spojila ulicu Jurja Dobrile sa Zadarskom ulicom. Time bi naselje Podbrežnica postalo "prečac" za tranzit obilaznicom. Ujedno bi se cestom uništila šetnica te improvizirano košarkaško igralište. Građani Podbrežnice protive se izgradnji ceste. Svojim nam potpisom pomozite kako bismo zaustavili gradnju ceste i našoj djeci omogućili sigurno i bezbrižno djetinjstvo-stoji u opisu peticije.

Podsjetimo, gradonačelnik Dražen Barišić jučer je odgovorio da postoji lokacijska dozvola i kako im je želja probiti Zadarsku do Dobriline kako Podbrežnica ne bi bila nepravedno "amputirana" od drugog djela grada. Potrebno je obaviti razgovor s vlasnicima zemljišta iza Gradskog groblja i otkupiti zemljište, ako cijena bude fer.

- Mi smo limitirani s procjenom vještaka koji će nam preporučiti kupoprodajnu cijenu i ako dođe do kupoprodaje spremni smo za izgradnju produžetka Zadarske ulice. Time će i zemljišta iza groblja postati vrednija jer će dobiti novi pristup prometu. Obavit ćemo uskoro razgovore i prezentirati sugrađanima naše planove-dodao je gradonačelnik na što je vijećnik Slojšek, koji je i sam tamo živio, komentirao kako građani s Podbrežnice nisu za probijanje ulice, štoviše da su spremni i na prosvjed.