°C 1

U župi NBDM večeras kreće 19. Biblijsko bdijenje

06.03.2019.

Petar Brnada

Po redu 19. Biblijsko bdjenje, danonoćno čitanje Biblije, u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici započet će, kao i prethodna, u župnoj crkvi na čistu srijedu – pepelnicu 6. ožujka nakon Mise u 18:30 sati.

Sveto pismo započet će čitati župnik Norbert Ivan Koprivec, a nakon njega izmjenjivat će se čitači prema unaprijed napravljenom rasporedu. Čitanje će trajati pet dana i noći i za to vrijeme Sveto će se pismo u cijelosti pročitati, a očekuje se oko 250 čitača. Večernje Mise tijekom pet dana predvodit će u 18:30 sati: u srijedu vlč. župnik Norbert Ivan Koprivec, u četvrtak vlč. Mario Dukić župni vikar župe sv. Pavla Zagreb – Retkovec, u petak vlč. Luka Brešić vikar župe sv. Josipa Zagreb, u nedjelju vlč. Ivica Cujzek odgojitelj Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, u ponedjeljak vlč. Toni Potrebić župni vikar te u subotu u 20:15 sati vlč. Odilon Singbo studentski kapelan na HKS-u. Prije večernjih Misa vjernici će imati priliku za ispovijed.

Završna svečanost Biblijskog bdjenja započet će u subotu, 16. ožujka misom zahvalnicom za pročitanu Bibliju i primljene milosti u 18:30 sati koju će predslaviti p. Niko Bilić D. I. Nakon Mise i blagoslova Biblija koje donesu sa sobom, u župnom Pastoralnom centru Nazaret vjernici će u druženju i zajedništvu imati prigodu iznijeti doživljaje i odjeke ovog Biblijskog bdjenja, te podijeliti iskustva i svjedočanstva kako Božju riječ slušamo i po njoj živimo u našoj svakodnevici. Za organizaciju Bdjenja zadužena je Biblijska zajednica župe.

U župi Navještenja, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin.

Smisao takvog čitanja je da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.

                                                                                                                                                                                                                          Snježana Kirinić Grubić