°C 20

Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture

20.11.2018.

Petar Brnada

U Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica danas je svečano otvorena novouređena učionica tehničke kulture koja je oduševila kako učenike, tako i učitelje i djelatnike Centra.

Učionica je uređena ponajprije zahvaljujući donaciji Međunarodne zračne luke dr. Franjo Tuđman koja je s Centrom još 2016. godine potpisala Povelju prijateljstva u okviru koje otada aktivno surađuju.

Svečanost je započela priredbom koju su za okupljene pripremili učenici Centra, a na veselom repertoaru našli su se ples, pjevanje te recitacije koji su izmamili veliki pljesak i smijeh na licima svih gostiju.

-Danas smo se okupili ovdje da zahvalimo našim prijateljima iz Međunarodne zračne luke Zagreb što su nam pomogli da našu učionicu tehničke kulture lijepo uredimo, da našu nastavu što bolje i kvalitetnije možemo provoditi uz maštovit program i kreacije. Dragi naši prijatelji od srca vam hvala, mi vam ne možemo reći koliko nam je drago što se pomogli i što ste danas ovdje- pred gostima je kazala ravnateljica Centra, Nikolina Vučković- Barišić.

Nakon prigodnog programa učenika, gosti su se uputili u samu učionicu kako bi se uvjerili što je sve ondje urađeno.

Naime, u prostoriji su u potpunosti renovirani već derutni, stari i vlagom nagriženi zidovi, a uz to je stigao i novi namještaj u obliku polica, ormarića te klupa i stolica. Donacijom Zračne luke nabavljena su i četiri laptopa, kao i projektor te platno.

-Dobili smo novčanu donaciju u iznosu od 22 tisuće kuna, s kojom smo opremili i dijelom renovirali učionicu tehničke kulture našem Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica. To nam je donirala MZLZ temeljem Povelje koju smo s njima potpisali 2016. godine. Naši prijatelji sjete nas se svake godine, pitaju što nam treba, i evo ove školske godine zaključili smo da nam je neophodna renovacija i u namještaju i u zidovima ove naše učionice tehničke kulture, i evo kao što vidite sada je tu prekrasno. Učenici sa zadovoljstvom ulaze u taj prostor, rade nove, lijepe i kreativne stvari, uče i mislim da im je baš jako lijepo ovdje- otkriva ravnateljica Vučković-Barišić.

Kvalitetnom suradnjom izrazito je zadovoljna i Zračna luka koju je na današnjoj svečanosti predstavlja član Uprave, David Gabelica.

-Kao što smo rekli ovo nije prvi put da surađujemo s Centrom. Mi smo već 2016. godine potpisali Povelju prijateljstva s njima. Ovo je jedna naša pomoć u nizu i nadam se da će ih biti još puno- ukratko je kazao Gabelica.

S djecom u učionici najviše boravi njihova učiteljica tehničke kulture, Kristina Majdak, koja u Centru radi više od 20 godina.

-Reakcije djece na predmet je jako dobra, oni jako vole dolaziti ovdje jer je najmanji pritisak što se tiče čitanja i pisanja jer više radimo rukama, nekakve motoričke vježbe, a uvijek nešto korisno napravimo ili ukrasno ili uporabno pa oni to mogu ponijet sa sobom ili nekome darovati što ih isto jako veseli- kazala je Majdak.

Kako kaže Majdak, za djecu je to jako važno jer su to neke nove kompetencije koje kod njih razvijaju da bi se oni kasnije mogli čim više uključiti u društvo.

-Znači oni će kasnije vjerojatno biti uključeni u srednje škole s posebnim programom, a tu su pomoćna zanimanja stolara, vodoinstalatera, grijanja i kuhar slastičar i mogu reći da im je ovaj predmet jako važan za njihov daljnji život- rekla je Majdak.

Djeca u učionici već dvije godine rade i s vrijednim 3D printerom kojega su dobili u jednom europskom projektu u kojemu su sudjelovali s Gimnazijom Velika Gorica.

-Prošle godine smo radili 300 privjesaka koje onda prodamo i onda opet na tom printeru možemo nekakva dodatna sredstva i zaraditi, a tako ujedno kod djece potičemo poduzetništvo i neke nove vještine- otkriva Majdak.

Kao što je bilo i očekivano, nova učionica najviše je obradovala učenike koji ondje sada vrlo rado ulaze. Tijekom nastave tehničke kulture ondje izrađuju drvena slova, nakit, vješalice itd., rade na malim pilicama te isprobavaju različite tehnike od nakita, vješalica.

-Najviše volim raditi borove, a učionica mi se sada čini jako lijepom. Na laptopima najviše igramo igrice i slušamo pjesme- rekla nam je Patricija Jelavić, učenica 7. razreda koja je sa svojim školskim kolegama zasjela na laptope.

U svečanosti otvorenja sudjelovao i je i gradonačelnik Dražen Barišić koji je također izrazio zadovoljstvo vrlo kvalitetnom suradnjom Grada s Centrom za odgoj i obrazovanje.

-Ovdje se primjećuje vrlo kvalitetna i dugogodišnja suradnja između lokalne zajednice, između jedne ustanove Republike Hrvatske, u ovom slučaju je to Ministarstvo demografije, socijalne skrbi, i jednog on najvećih gospodarskih subjekata na našem području, a to je Međunarodna zračna luka dr. Franjo Tuđman. Ta simbioza tih nekoliko dionika daje ovako jedan lijepi događaj koji je produktivan u načinu obrazovanja, odgoja i edukacije djece koja su ovdje u Centru za odgoj i obrazovanje. Dakle, nama je izuzetno drago da je uloženo u nešto što djeci doista treba- rekao je gradonačelnik Barišić.

Galerija slika

Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture Učenici Centra uživaju u novoj učionici tehničke kulture