Novosti Sport Događanja

Učitelji, frizeri, dragovoljci, poljoprivrednici, treneri… Poznati kandidati za dodjelu javnih priznanja Grada

24.11.2021. / Petar Brnada

Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja na sjednici održanoj 22. studenog donijelo je konačni prijedlog o kandidatima za dodjelu javnih priznanja. Na javni poziv za predlaganje kandidatkinja i kandidata za dobitnike javnih priznanja Grada Velike Gorice pristigla su 23 prijedloga, a ukupno prema konačnom prijedlogu ukupno bi trebalo biti nagrađeno njih 13.

-Povjerenstvo se opredijelilo da se javna priznanja trebaju dodijeliti osobama koje su, osim svog kvalitetnog predanog redovnog rada, ostavile neizbrisiv trag u određenoj djelatnosti u Gradu Velikoj Gorici, promičući osnovne vrijednosti kao nadogradnju i dodanu vrijednost svom redovnom poslu preko i povrh onoga što uobičajena struka zahtijeva- navode iz Povjerenstva.

Ovaj konačni prijedlog Povjerenstva upućen je na Gradsko vijeće koje će na sljedećoj sjednici donijeti konačnu odluku o dodjeli priznanja, a mi vam donosimo imena pojedinaca i kolektiva koji su ove godine istaknuti kao kandidati za nagrade Grada Velike Gorice.

-POVELJA GRADA VELIKE GORICE ZA ŽIVOTNO DJELO:

-STJEPAN ŠIPUŠIĆ

Povelja Grada Velike Gorice za životno djelo dodjeljuje se Stjepanu Šipušiću, poznatom po nadimku Kazo, koji od mladosti aktivno sudjeluje u obrazovnom, društvenom i kulturnom unaprjeđenju zajednice. Umirovljeni učitelj s 44 godine staža u velikogoričkim osnovnim školama iza sebe ima bogato iskustvo u obrazovnom i pedagoškom radu s djecom. U rad Plemenite općine turopoljske uključen je od samih početaka. Gospodin Stjepan Šipušić učitelj je s kojim su brojne generacije upoznale puteve Turopolja, poznavatelj je turopoljske baštine i običaja koje nesebično prenosi na mlade naraštaje...

 

-NAGRADA GRADA VELIKE GORICE S LIKOM FRANJE LUČIĆA:

-IGOR PARO

Paro je od 2011. godine nastavnik gitare i komorne glazbe u Umjetničkoj školi Franje Lučića. Tijekom njegovog predanog i uspješnog pedagoškog rada sa svojim je učenicima osvajao brojna priznanja i nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima u disciplinama gitare i komorne glazbe. Stručni je savjetnik za renesansnu glazbu, te autor i izvođač originalne glazbe za igrani film „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ te je za taj svoj rad dobio 2020. godine u Puli 'Zlatnu Arenu' za najbolju glazbu u filmu

-TOMISLAV ODŽIĆ

Tomislav Odžić, svima poznatiji kao Tomo Vega, već dugi niz godina sudjeluje u sportskom i društvenom životu djece i mladih našega grada- nesebično daje ogromne napore kako bi stvorio mlade uspješne sportaše, naučio ih kako korisno iskoristiti svoje vrijeme i ostaviti svoj potencijal. Osim svog djelovanja u plesnom klubu, Tomo je uspješno krenuo i u spisateljske vode. Njegovo prvo djelo „Lukasova plesna pustolovina“ prva je i jedina plesna slikovnica o dječaku plesaču koja govori o svemu onome što prolaze dječaci koji se bave plesom. Također je napisao i slikovnicu „Grga traži obitelj“.

 

-NAGRADA GRADA VELIKE GORICE S LIKOM NIKOLE ŠKRCLA LOMNIČKOG:

-DVD TUROPOLJE

DVD Turopolje kontinuirano radi već 80 godina i predstavlja okosnicu društvenog djelovanja u svim segmentima. Od društveno korisnog rada do pružanja slobodnih aktivnosti djeci i odraslima. Društvo od osnivanja 1941. godine uz operativne vatrogasne zadaće, sudjeluje i u raznim društveno korisnim aktivnostima kao što su ekološke akcije, razna osiguranja, suradnja i rad s lokalnim udrugama, očuvanje kulturne baštine, razne humanitarne akcije… Za svoj rad dobili su brojne nagrade i priznanja.

-MATE ĆORIĆ

Mate Ćorić dragovoljac je i invalid Domovinskog rata u kojem je sudjelovao od 1991. godine do samog kraja. Kao predsjednik udruge HVIDRA Velika Gorica zalagao se za bolje uvjete i dostojanstven život ratnih vojnih invalida, ali i cjelokupne braniteljske populacije.

Nakon umirovljenja u Hrvatskoj vojsci posvećuje se radu u Mjesnom odboru Selnica Ščitarjevska. Bio je dugogodišnji predsjednik MO, svojim je radom, djelima i realiziranim programima pokazao da shvaća potrebe i probleme svojih sumještana, kao i onih iz susjednih naselja. Između ostalog, inicirao je kupovinu zemljišta na kojem je postavljen privremeni modularni objekt za potrebe Mjesnog odbora pokraj kojeg je uređeno dječje i nogometno igralište. Inicirao je i izgradnju dječjeg vrtića koji je ove godine dovršen i započeo s radom…

 

-NAGRADA GRADA VELIKE GORICE „KRČKA VRATA“:

-NEDJELJKO SAVIĆ

Nedjeljko se od 1999. godine bavi proizvodnjom salate i drugog povrća. Nakon što je ostao bez posla krenuo je s proizvodnjom od nule. Nije imao ni opremu, ni sjeme, no korak po korak i sada salatu i razne kupusnjače sadi na više od 60 hektara. Samo 20% zemlje koju obrađuje je u njegovom vlasništvu, a ostatak je u zakupu.

„Moja jedina briga je polje i povrće te da sve bude ubrano i kupcu dostavljeno na vrijeme. Rastao sam sa trgovačkim centrima i najvažnije mi je bilo osigurati kvalitetne proizvode i dogovorene količine. Obrt trenutno ima 18 zaposlenih no radna snaga sve više predstavlja veliki problem jer malo tko je spreman na težak rad u polju“, kaže Nedjeljko.

-SLAVA NORŠIĆ

Gospođa Slava Noršić zavoljela je brijačko- frizerske vještine od svog pokojnoj oca koji je otvorio brijačnicu u Velikoj Gorici 1950. godine. Brijačnica sadašnjeg imena „Brico i Seka“ radi i danas neprekidno od 1950. godine i najstarija ej u Velikoj Gorici. gospođa Slava poznatija pod imenom Seka, preuzela je salon za brijanje i šišanje 1974. godine te ga vodila samostalno do 2011. godine kada je od svoje majke obrt preuzeo sin Tomislav. Iako je gospođa Noršić otišla u zasluženu mirovinu, povremeno po potrebi navraća u salon, pomaže savjetima, uči zaposlenike, odgaja buduće majstore te po potrebi zamjeni sina.

 

-NAGRADA GRADA VELIKE GORICE „ZLATNA TUROPOLJSKA PODGUTNICA“:

-STIPO DUVNJAK

Stipo Duvnjak u KUD-u Čiče aktivno sudjeluje od 2006. godine prvo na funkciji tajnika društva, a od 2007. godine na funkciji predsjednika. Tijekom svog aktivnog rada u društvu proveo je više projekata/programa: organiziranje Međunarodne smotre folklora pod nazivom Ivanje u Novom Čiču, organiziranje dječje međunarodne smotre folklora pod nazivom Ivanjski dječji susreti, Božića priča u Novom Čiču, aktivno sudjelovanje u obnovi stare Pučke škole, gradnju tradicionalne turopoljske okućnice…

Stipo je uspostavio Info centar Velika Gorica i Info točke Novo Čiče te Volonterski centar Velika Gorica, a angažirao se oko izgradnje Turističko edukativnog centra Novo Čiče te sudjelovao na provedbi projekta Europskog socijalnog fonda gdje je na projektu zaposleno četiri osobe iz lokalne zajednice gdje je društvo za provedbu projekta dobio preko 1,6 milijuna kuna

-IVAN ČENGIĆ

Ivan Čengić je trener u atletskom klubu osoba s invaliditetom „Uspon“ od 2013. godine. Prvi zapaženi rezultati trenerskog rada dolaze s Velimirom Šandorom na Svjetskom prvenstvu u Dohi 2015. godine gdje Velimir osvaja treće mjesto u bacanju diska i Dominikom Počekalom na Svjetskim igrama mladih 2016. godine gdje Dominik osvaja drugo mjesto u bacanju kugle. S Velimirom osvaja brončanu paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru u bacanju diska 2016. godine, dok Dominik postaje svjetski juniorski prvak u bacanju diska 2017. godine. Najbolji rezultat trenerskog rada u klubu je srebrna medalja Velimira Šandora iz Tokija 2021. godine.

-OBITELJ DIJANEŽEVIĆ

Snježana i Stjepan Dijanežević vlasnici su Turopoljskog grunta koji se sastoji od obiteljskog gospodarstva iz 19. stoljeća. grunt prikazuje život „kak negda“ te starinske običaje. Do sada je na gruntu prikazano Turopoljsko Jurjevo i dio Turopoljske svadbe iz 19. stoljeća. Da bi se sve ovo ostvarilo surađuju s OPG-ovima te kulturnim društvima. Nositelji su brončane povelje za najbolju destinaciju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

-MIRJANA HRŽENJAK

Gospođa Mirjana Hrženjak bavi se kulturno-umjetničkim amaterizmom od 1976. godine. Nekada plesačica ŽKUD „Vinko Jedžut“ u Zagrebu, danas članica KUD-a Gradići. U svom dugogodišnjem amaterskom radu jedna je od osnivača KUD-a Gradići 1979. godine. Po osnutku KUD-a bila je prvi voditelj folklornih sekcija kroz prvih pet godina djelovanja društva. Od osnutka Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice obavlja dužnost tajnika. Aktivno sudjeluje u svim aktivnostima Zajednice u proteklih 20 godina djelovanja, od pisanja planova, programa, izvješća, organizacije gradskih i županijskih smotri folklora, četiri velika koncerta svih članica u KD Vatroslav Lisinski, koncerta članica u HNK i drugih priredbi...

-TUROPOLJSKE MAŽORETKINJE

Turopoljske mažoretkinje djeluju na području Grada Velike Gorice neprekidno punih 25 godina. Svojim radom obogaćuju svaku manifestaciju, priredbu pa i događaje u gradu i Zagrebačkoj županiji, ali i širom lijepe naše. Sudionice su mnogih natjecanja kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, uz brojne medalje i nagrade. Trenutno djeluju u dva sastava sa nešto više od 50 aktivnih članica. U svojih 25 godina izradile su 19 kompleta uniformi među kojima je i uniforma rađena po autentičnoj turopoljskoj nošnji moderniziranog štiha s kojim prezentiraju Turopolje širom Lijepe naše, ali i izvan njenih granica.

 

-NAGRADA VELIKA GORICA „TUROPOLJSKO SRCE“:

-VG LEGACY

Grupa Velikogoričana koji već godinama humanitarno djeluju na našem području, a i širom Hrvatske. Postali su najučinkovitija humanitarna ekipa koju su za pomoć zvali iz svih dijelova Hrvatske. Kako bi djelovali organizirano, osnovali su Udrugu VG Legacy. Udruga je osnovana 2020. godine, ima 27 redovnih članova i 22 pridružena člana- to je Mini VG Legacy u kojem su djeca osnovnoškolci. Uz jako veliki broj akcija koje su gotovo svakodnevne treba istaknuti one koje su do sada ostavile najveći trag: humanitarna akcija „Srebrnjak“ u kojoj su za dječju bolnicu kupili vrijednu medicinsku opremu, humanitarna akcija VG Legacy za VG Hitnu u kojoj su kupili vrijednu medicinsku opremu za opremanje vozila hitne pomoći, humanitarna akcija Dom je tamo gdje je srce u kojoj su kupili moderan stambeni kontejner za invalidnu osobu, humanitarna akcija Frizeri za Glinu, Kuća ljubavi, Noin kaputić…

Podijeli