°C 1

Ugrožen opstanak pčela na području županije, udrugama isplaćeno 90 tisuća kuna potpore

19.08.2019.

Petar Brnada

Zagrebačka županija dodijelila je 90.000 kuna pčelarskim udrugama na svom području za prihranu pčelinjih zajednica čiji je opstanak ugrožen nepovoljnim klimatskim prilikama, priopćili su danas iz Županije.

Kako su pojasnili, riječ je o sredstvima koja su uplaćena Savezu pčelarskih udruga Zagrebačke županije, a koji će ih dodijeliti pčelarskim udrugama temeljem broj članova upisanih u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji te broja pčelinjih zajednica.

Inače, na području Zagrebačke županije djeluje 10 pčelarskih udruga čiji članovi u prosjeku svake godine proizvedu oko 600 tona visokokvalitetnog meda.

-Usprkos besprijekornom prirodnom okolišu zagrebačkog zelenog prstena, posljednjih nekoliko godina svjedoci smo brojnih prirodnih nepogoda koje direktno utječu na proizvodnju meda, a ovo je jedna u nizu mjera kojima pokušavamo pomoći našim pčelarima da zadrže količine i kvalitetu meda – izjavio je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo najavivši kako su već u tijeku pripreme za organizaciju ovogodišnjeg 10. festivala pčelarstva i 17. senzoričkog ocjenjivanja meda Zagrebačke županije.

Foto: Zagrebačka županija