Novosti Sport Događanja

Uskrsna poruka: "Za onim gore težite, ne za zemaljskim"

31.03.2024. / Ivana Ćurić

Dragi čitatelji, redakcija VG danas portala želi Vam sretan i blagoslovljen Uskrs uz prigodne stihove iz Svetog Pisma i uskršnju poruku dekana preč.Norberta Ivana Koprivca.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu (Iv 20,1-9)

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.« Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu. Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih. Riječ Gospodnja.

 

USKRSNA PORUKA DEKANA PREČ. KOPRIVCA

 

"Danas imamo osjećaj da čovjek može sve. On je moćan, neovisan. Sav je usmjeren prema sve većem napretku. U tome vidi najviši domet svoga života i rada. Optimistički se nada da će svemu naći lijek. Glavno iskustvo diktira stvarni materijalni napredak. Takvo je ozračje u kojem danas svi mi živimo. Međutim čovjekovi snovi i nadanja nose u sebi klicu ugroženosti, sumnje i nestalnosti. Na njegovu putu pogađaju ga teškoće, patnje, bolesti… Kad bi i uspio sve to nadvladati, morao bi priznati da ostaje nešto pred čim je nemoćan, da je još uvijek nešto jače od njega, a to je smrt. Čemu sva dostignuća, sav napor i napredak, ako čovjek mora umrijeti?

Kršćanska vjera u Isusovo uskrsnuće poručuje tom iskustvu prolaznosti i uzaludnosti da je i granična stvarnost, smrt, prekoračena: poručuje da se već jednom dogodilo – uskrsnuće. Konačno iskustvo ljudske svijesti nije smrt nego život. Ova naša povijest je događajem Isusova uskrsnuća nadišla okove smrti i povela ljude k ostvarenju vječnoga života. Isusovi učenici pronašli su prazan grob. Smrt je svladana. Ona više nije kraj života, već prelazak u novi život.

Zato nam sv. Pavao poručuje: „Za onim gore težite, ne za zemaljskim.“ (Kol 3,2) Da, sestre i braćo! Dok smo na zemlji ne zaboravimo težiti za onim vječnim, neprolaznim životom. Izgrađujemo ovaj zemaljski dom s mišlju uprtom i nebeski dom. A nadasve oživljeni duhom Isusa Krista koji usmjerava naš život prema uzvišenijem cilju, nebu. Sestre i braćo! Uskrs je naša najvažnija svetkovina koja se nastavlja i dovršava u nebu. Svjedočimo stoga vjeru u uskrsnuće i život vječni.

Dragi vjernici! Blagoslovljen i radostan Uskrs želi Vam dekan Velikogoričko-odranskog dekanata, vlč. Norbert Ivan Koprivec"

Podijeli