Novosti Sport Događanja

Uskrsni ponedjeljak i put u Emaus: Prvi susret s Uskrslim Kristom

01.04.2024. / Maja Peranić

"Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putom govorio, dok nam je otkrivao Pisma? (Lk 24,32)"

Uskrsni je ponedjeljak. Dan koji katolička crkva slavi nakon Uskrsa, a njime se spominje puta dvojice Isusovih učenika u Emaus nakon Isusove smrti, opisanog u Svetom Pismu. Na tom su putu učenici prvi puta sreli Uskrslog Krista prepoznavši ga u lomljenju kruha, kaže Evanđelje.

Utučeni i uplašeni, dvojica učenika putuju iz Jeruzalema u Emaus i na tom putu susretnu Isusa kojeg na prvi pogled ne prepoznaju. On ih pita kamo idu i zašto su žalosni. Učenici mu pričaju što se dogodilo Isusu i s nevjericom gledaju u "stranca" pitajući ga kako ne zna o događajima koji su se odvili proteklih dana (osude, muke, razapinjanja i Isusove smrti na križu). Naposljetku ispričaju i o praznom grobu kojeg su našle žene kojima je anđeo rekao da je Isus živ. Učenike je to zbunilo, a stranac kojeg su sreli, odnosno Isus im odgovara: "O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili! Nije li trebalo da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu? (Lk 24, 25-26)", objasnivši im da je Isusovom smrću i uskrsnućem ispunjeno proročanstvo. Iako s njima razgovara, Isus im se ne otkriva.

Dvojica učenika kasnije su s Isusom blagovala i tek kad je razlomio kruh prepoznali su ga, a On je u taj čas nestao. 

"Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putom govorio, dok nam je otkrivao Pisma? (Lk 24,32)", shvatili su učenici.

Ispričali su apostolima svoj susret s Isusom na putu u Emaus, a taj je put danas simbol prvog susreta s Uskrslim Kristom kojeg kršćani prepoznaju prilikom svake Euharistije (lomljenja kruha, Tijela Kristova).

Uskrsni ponedjeljak blagdan je i službeni praznik u Hrvatskoj i drugim zemljama. Postoje i razni pučki običaji vezani za ovaj dan. U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj postoji običaj da mladići ujutro probude djevojke prskajući ih svetom vodom posvećenom na Uskrs. U Hrvatskoj su uobičajene obiteljske posjete i okupljanja, druženja s najmilijima te odlazak na svetu misu kao i na sam Uskrs.

Uskrsnim ponedjeljkom započinje tjedan nakon Uskrsa koji se naziva "Bijeli tjedan", a razdoblje Uskrsa trajat će 50 dana, sve do blagdana Duhova.

Foto1: VGdanas/Foto2: Grgo Jelavic/Pixell


Podijeli