°C 9

Vanjski bazeni, novi vrtići... Evo što sve predviđa gradski proračun za 2020. godinu

04.12.2019.

Juraj Odrčić

Na sutrašnjoj sjednici Gradskoga vijeća najvažnija točka bit će donošenje gradskog proračuna za 2020. godinu iz kojega se mogu iščitati i početak gradnje niza najavljivanih projekata. Iz ukupnog proračuna planiranog u iznosu 534 milijuna kuna mi smo izvukli najzanimljivije projekte, prvenstveno u novoj gradnji objekata.

Vanjski bazeni s toboganima i vodenim atrakcijama

Među takvim projektima svakako su i vanjski bazeni planirani za gradnju u sljedeće dvije godine na lokaciji uz sadašnji zatvoreni bazen. Predviđa se izgradnja dvaju vanjskih bazena, veći bazen veličine 50 x 25 m kojim će se zadovoljiti potrebe za razne vodene sportove i održavanje sportskih takmičenja, te manji rekreativni bazen nepravilnog oblika vodenih površina podijeljenih suženjem na dvije namjene ukupne površine cca 800 m2. Veći dio rekreativnog bazen s toboganima, te vodenim atrakcijama planiran je do dubine od 1,30 m, dok je manji dio bazena, kao zasebna cjelina, namijenjen najmlađim uzrastima djece s vodenim atrakcijama i toboganom za malu djecu i dubinama do 30 cm. Oko bazena planirane su površine za provođenje vremena na otvorenom, sunčališta, tribine, ugostiteljstvo i dr. U 2020. godini radovi će koštati 6,5 milijuna kuna, a još toliko se očekuje i za sljedeću proračunsku godinu kada bi vanjski bazeni bili u funkciji.

Zgrada "Stare općine" uz Muzej Turopolja ide u rušenje, a za 9,4 milijuna kuna gradi se novi objekt javno-društveno-gospodarske zgrade upravno-poslovne namjene. U prizemnoj etaži planirani su poslovni prostori za najam, dok će se prostori na gornjim etažama koristiti za potrebe Grada.

Sljedeće godina planira se i početak projekta gradnje Poduzetničkog inkubatora za što je planirano 4 od očekivanih 20 milijuna kuna vrijednosti radova.

Novi vrtići u Selnici i Maloj Buni

Nizu novih gradskih vrtića dodat će se i onaj u Selnici. Tamo je planirana izgradnja dječjeg vrtića s prostorima društvene namjene. Izgradnjom dječjeg vrtića bit će dostupna kvalitetna usluga predškolskog odgoja za djecu s područja Selnice Ščitarjevske kao i okolnih područja s mogućnošću smještaja 60 do 70 djece u tri odgojne skupine. Vrijednost gradnje je 7,2 milijuna kuna.

Od ulaganja u društvene domove izdvojimo samo ono najveće od dva milijuna kuna u Društveni dom Mala Buna gdje se planira izgradnja novih prostorija za dječji vrtić.

Parkiralište u Pucekovićevoj ulici

O glavnim ulaganjima u prometnice pisali smo OVDJE, a sljedeće godine planira se i gradnja jednog novog parkirališta u Pucekovićevoj ulici vrijednog 2,8 milijuna kuna. Izgradnju parkirališta potrebna je s obzirom na potrebe Dječjeg vrtića, Doma zdravlja, OŠ E. Kumičić, te okolnih stanara.

U proračunskim stavkama nisu vidljivi radovi na gradnji biciklističkih staza, no ipak se jedan projekt veže i uz rekreaciju na dva kotača. Tako je planirana izgradnja Pump track staze - asfaltirane i denivelirane staze uz Rakarsku cestu u zoni Sportsko rekreacijskog centra Velika Gorica za potrebe rekreacije građanstava posebno mlađe populacije biciklista, skateboardera i rollera. Vrijednost radova je nešto ispod milijun kuna.

Završetak gradskog groblja

Nastavlja se i gradnja objekata na grobljima. Tako se planira završetak oproštajne građevine i uređenje groblja Dubranec s 1,5 milijuna kuna, proširenje parkirališta groblja Ščitarjevo te postavljanje oproštajne građevine u Šiljakovini. Najveća ulaganja od 8 milijuna kuna planirana su za završetak gradnje oproštajne građevine groblja Kušanec.

U gradnju će i novo Reciklažno dvorište Velika Gorica za koje je ishođena građevinska dozvola, no samo u dijelu koji se odnosi na izgradnju platoa reciklažnog dvorišta, dok će druge dvije faze izgradnje, Centar ponovne uporabe i pretovarna stanica, za sada ostati na čekanju.Vrijednost prvih radova nedaleko postojećeg reciklažnog dvorišta je 3,6 milijuna kuna.

Nešto novaca i za kulturu

Objekti u kulturi su obično oni koji dolaze zadnji na red. Za Stari grad Lukavec i dalje je fokus na razvoju projekta Ladovo i očekivanju da iz njega se oživi cijeli prostor oko dvorca. U Novom Čiču ove je godine srušen objekt na kojemu će 2020. godine niknuti 1,2 milijuna kuna vrijedna zgrada novog Edukativno-kulturnog centra u Novom Čiču, projekt težak 3,1 milijuna kuna, koji će se opremati 2021. godine. Nova namjenu dobit će kurija Alapić u Vukovini i to kao muzejsko-galerijski prostor za što se podrazumijeva uređenje dijela prostora za likovni postav te prezentaciju kulturnog i povijesnog života kurije i njezinih vlasnika uz primjenu multimedije. Obnova će planirana kroz tri godine s početnih 2 milijuna kuna planiranih za sljedeću godinu.

Najveće ulaganje u kulturi bit će ono u izgradnju Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja i muzejskog depoa financirana s 85% iz EU fondova. Nova građevina, koja bi uz depo osigurala Muzeju i druge prostore (urede, knjižnicu, dvoranu za predavanje i radionice), planira se izgraditi u dvorištu iza zgrade bivše galerije Kordić, preko puta crkve. Ovaj objekt bi se gradio kroz dvije godine te je u dvogodišnjem planu proračuna predviđeno 10 milijuna kuna, a nevezano uz ovaj projekt kreće i energetska obnova postojeće zgrade u kojoj su sada gradski uredi Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i EU fondove. Vrijednost obnove "starog rodilišta" je oko 5 milijuna kuna.