Novosti Sport Događanja

Vatrogasci jučer gasili šest požara niskog raslinja: Apeliramo na građane da spaljivanje korova prijavljuju!

06.03.2021. / Maja Peranić

Velikogorički vatrogasci jučer su imali pune ruke posla gaseći više požara suhe trave i niskog raslinja na području grada i prigradskih naselja. Do takvih požara dolazi nekontroliranim spaljivanjem korova i biljnog otpada, a da bi se oni spriječili, iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica apeliraju na građane da se pridržavaju uputa odnosno o namjeri spaljivanja na vrijeme obavijeste vatrogasce.

Preko 486 000 metara kvadratnih opožarenih površina širom gradske periferije gasile su tijekom jučerašnjeg dana vatrogasne snage JVP-a Velika Gorica u suradnji s nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava, DVD-om Mičevec i DVD-om Gradići. Izbilo je 6 požara, na prvu intervenciju vatrogasci su izašli oko 11 sat, a na posljednju nešto prije 16 sati. U svim slučajevima radilo se o požarima suhe trave i niskog raslinja. U prilog vatrogascima pristigla je jučerašnja kiša koja je smirila situaciju na terenu.

-Na prvu intervenciju pozvani smo u 11 sati i 7 minuta, a na posljednju u 15 sati i 45 minuta. Dvije su se dogodile u Velikoj Gorici u ulici Stjepana F. Jape, te u Ulici 153 brigade. Zatim u Mičevcu Savska ulica, Velika Mlaka Zagrebačka cesta, te Lukavec Tratinska ulica. To su sve požari niskog raslinja trave makije i slično. S obzirom na to da je kasnije tijekom dana počela padati kiša, pa se to malo i smirilo, a da nije bilo kiše imali bi i sinoć posla puno više, a vrlo vjerojatno i danas-rekao nam je zapovjednik JVP Velika Gorica Ivica Maceković.

Ističe kako su požari takvog tipa česti za ovo doba godine kada je dozvoljeno spaljivanje korova, no svaku vrstu spaljivanja građani bi trebali prijaviti vatrogascima kako bi se o toj vatri kontrolirano vodila briga.

-Svaka vrsta spaljivanja treba biti dojavljena da bismo mi znali da je to kontrolirano spaljivanje. Jer ovako prolaznik koji vidi dim javlja da se radi o požaru i da je potrebna naša intervencija, jer onaj tko je zapalio napustio je požarište. Najbolje rješenje je, pa i apeliram na naše drage sugrađanke i sugrađane ovim putem, da svako takvo spaljivanje, prijavljuju svojem nadležnom dobrovoljnom vatrogasnom društvu gdje će zapovjednik nama dojaviti o čemu se radi-ističe Maceković.

Tako su vatrogasci upoznati s vremenom kada spaljivanje počinje i kada završava te neće dozvoliti da se spaljivanje radi ako se to mjesto ne osigura od daljnjeg širenja požara.

-Ako se radi o požaru suhe trave postoji bojazan da vatra prijeđe na susjedne površine i slično pa izazove i materijalnu štetu-kaže zapovjednik Maceković i opet dodaje da je zato najbitnije da vatrogasci na vrijeme znaju namjeru građana o spaljivanju.

Požari suhe trave i niskog raslinja u pravilu ne predstavljaju zahtjevan posao za vatrogasce, ali kada ih se zareda više u kratkom vremenskom razdoblju, zahtijevaju spremnost vatrogasaca, energiju i angažman pa ne mogu biti na raspolaganju za neku drugu, možda zahtjevniju intervenciju.

-Nisu to velike intervencije, ali nam oduzimaju energiju, snagu, vozila. Ako se u tom vremenu desi nekakva veća i zahtjevnija intervencija imamo manjih problema. Mi smo i na to spremni, ali bolje je da kompletna posada u postrojbi-kaže Maceković.

Spaljivanje korova dozvoljeno od 1. studenog do 1. lipnja, nakon čega su takve aktivnosti zabranjene tijekom ljetnih mjeseci. Iz JVP-a još jednom upozoravaju građane da svaku takvu aktivnost na vrijeme jave svom lokalnom DVD-u ili Javnoj vatrogasnoj postrojbi kako bi se spriječile situacije nekontroliranog širenja vatre i mogućeg nastanka većih materijalnih šteta.

Dodatne savjete vezane za spaljivanje korova možete pronaći ovdje.

(foto: JVP Velika Gorica)

Galerija slika

Vatrogasci jučer gasili šest požara niskog raslinja: Apeliramo na građane da spaljivanje korova prijavljuju! Vatrogasci jučer gasili šest požara niskog raslinja: Apeliramo na građane da spaljivanje korova prijavljuju! Vatrogasci jučer gasili šest požara niskog raslinja: Apeliramo na građane da spaljivanje korova prijavljuju! Vatrogasci jučer gasili šest požara niskog raslinja: Apeliramo na građane da spaljivanje korova prijavljuju! Vatrogasci jučer gasili šest požara niskog raslinja: Apeliramo na građane da spaljivanje korova prijavljuju!

Podijeli