Novosti Sport Događanja

Velika Gorica dobiva Ulicu Marije Jurić Zagorke

01.12.2021. / Petar Brnada

Pred gradskim vijećnicima u utorak se na izglasavanju našla i odluka o imenovanju ulice u gradskoj četvrti Miljenko Granić, čime je Velika Gorica dobila jednu novu ulicu.

Vijeće Gradske četvrti Miljenko Granić dostavilo je Gradskom vijeću i Odboru za imenovanje ulica, naselja i trgova prijedlog za imenovanje ulice koja počinje od križanja s Ulicom Andrije Kačića Miošića, između kućnih brojeva 31 i 33, proteže se južno uz osnovnu školu Nikole Hribara, a završava na križanju s Gajevom ulicom uključujući polukružni odvojak s istočne strane.

Ulica će nositi ime Marije Jurić Zagorke.

Zagorka je bila prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Uređivala je Obzor, a pokrenula i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu.

Zagorka se borila protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena, a potpora u književnosti i novinarskom radu bio joj je Josip Juraj Strossmayer, koji je nagovara na pisanje romana. Iz njezinog pera izašli su romani namijenjeni široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti.

Foto: Ilustracija/PIXSELL, Patrik Macek

Podijeli