Novosti Sport Događanja

Velika Gorica kroz Kurilovečku šetnicu dobiva novi parkovni prostor

03.06.2024. / Redakcija

Na oko 30 tisuća metara kvadratnih, duž 1200 metara zelenog prostora uz Lomničku ulicu u Kurilovcu, Grad Velika Gorica uredit će novi javni park za građane u potrazi za zelenim prostorima.

Dječja igrališta i vježbalište, prostori za odmor kao i prostori za starije, edukacijski elementi, manje jezero koje simbolizira potok, pregršt stabala i sve povezano stazom u zelenilu, okrupnjeno je u projektu koji revitalizira bivši tok potoka Lomnice koji je prolazio naseljem Kurilovec, gradskom četvrti koja se urbanizacijom spojila s Velikom Goricom.

Projekt Kurilovečke šetnice, kako se naziva, upravo je dobio značajnu financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je dodijelio 17 milijuna eura kroz ugovore za 79 projekata kojima je cilj poboljšati klimatsku otpornost naših lokalnih sredina, a među njima i 347 tisuća eura, što predstavlja 80% od prijavljene vrijednosti radova prve faze vrijedne 434 tisuće eura, za prvi novi javni prostor koji Velika Gorica dobiva unazad nekoliko desetljeća.

- U Velikoj Gorici svjesni smo da urbanizaciju treba pratiti i uređenjem javnih prostora za građane, naročito povećanjem zelenog fonda zbog čega smo si zadali dinamiku sadnje onoliko stabala koliko se djece rodi, dakle govorimo o 600-tinjak stabala godišnje. Posebno veseli da će šetnica povezivati i kapitalne investicije u Kurilovcu, novi dječji vrtić i osnovnu školu koju gradimo - poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je u pratnji inicijatora projekta Juraja Odrčića preuzeo vrijedan ugovor.

Sadnjom stabala u proteklih nekoliko godina Kurilovčani su ukazali na potrebu uređenja ovoga prostora, a njihov vrijedan rad s preko 100 zasađenih stabala bio je zamašnjak koji je pokrenuo projekt i izradu dokumentacije uređenja cijeloga prostora. Sredstvima Fonda zasadit će se dodatnih 70 stabala i preko tisuću grmova duž Šetnice, kao i izgraditi staze i urediti prostor prve faze na prostoru spoja Lomničke i Jelačićeve ulice. U sljedećoj fazi staza će se produžiti čime bi kroz godinu dana polovica Kurilovečke šetnice bila realizirana.

Podijeli