Novosti Sport Događanja

Velika Gorica u društvu vodećih hrvatskih gradova po izdvajanju za sport!

04.09.2019. / Petar Brnada

Ministarstvo financija objavilo je podatke o izvršenju proračuna za 2018. godinu u kojima su jasno vidljiva i izdvajanja za jedan od najvažnijih segmenata kada su u pitanju djeca i mladi, a to je sport.

Prema onome što je prikazalo Ministarstvo, a objavio portal gradonačelnik.hr, naš grad Velika Gorica itekako se ima čime ponositi i ne treba strahovati za budućnost svojih mladih. Naime, Gorica se našla na odličnom sedmom mjestu među vodećim hrvatskim gradovima po izdvajanjima za sport, i to sa 11,63 posto proračunskog novca.

Konkretnije, izdvajanje za sport po stanovniku iznosi 735,71 kuna, što nas svrstava na također sjajno osmo mjesto ljestvice. Ukupno gledano, Gorica je u protekloj godini za sport iz proračuna uložila 46,7 milijuna kuna od ukupnog rashoda od 401 milijun kuna.

Gorica se među prvih deset našla u društvu Orahovice, Preloga, Varaždina, Delnica, Sinja, Novigrada Istarskog, Korčule, Poreča i Slavonskog Broda, čime smo uz Varaždin zapravo i jedini veliki grad na popisu.

-Grad izdvaja značajna sredstva za sport i rekreaciju, čemu je dokaz i lanjski izdvojenih 57,2 milijuna kuna. Osim visokih izdvajanja za profesionalni sport, potičemo školski i rekreativni sport, sport za osobe s invaliditetom te radimo fitnes parkove kako bi se što više naših sugrađana bavilo sportom. U posljednjih deset godina je izgrađena sportska dvorana u kojoj velikogorički klubovi imaju besplatne treninge, u naseljima su obnovljena ili izgrađena sportska igrališta, uređene su biciklističke staze i na nekoliko igrališta je postavljena umjetna trava. Obnovljeni su brojni sportski klubovi kako bi našim sportašima osigurali kvalitetno bavljenje sportom, a oni to vraćaju svojim uspjesima i predanošću, stvarajući stil života na koji možemo biti ponosni – prokomentirao je gradonačelnik Dražen Barišić za gradonačelnik.hr.

Kako dalje navodi, Grad potiče integraciju djece i odraslih s intelektualnim i tjelesnim teškoćama u sportske aktivnosti, a u gradskom proračunu se izdvajaju sredstva za sve udruge namijenjene osobama s invaliditetom, koja su i lani povećana. Grad je velikogoričkim profesionalnim i amaterskim sportašima omogućio i besplatne preglede te primjerenu i profesionalnu zdravstvenu skrb u sportskoj ambulanti.

Pritom se među najvažnijim infrastrukturnim ulaganjima ističu ona u Gradski stadion gdje su postavljeni reflektori vrijedni 10 milijuna kuna te Gradski bazen vrijedan 40 milijuna kuna koji je otvoren u prosincu prošle godine. Dodajmo pritom da je u proračunu za 2019. godinu uvrštena stavka u iznosu od 2,5 milijuna kuna za izgradnju vanjskog bazena, a za koji se već priprema i izrađuje potrebna dokumentacija.

Podijeli