Novosti Sport Događanja

Velika Mlaka u znaku umjetnosti: Više od trideset slikara okupilo se na likovnoj koloniji u organizaciji Društva žena Velika Mlaka

29.04.2023. / Anes Šuvalić

Drvena kapelica sv. Barbare i drveni čardak u njezinoj blizini bili su odlični motivi za više od 30 slikara koji su se danas okupili u Velikoj Mlaki na slikarskoj koloniji. Ovu manifestaciju organiziralo je Društvo žena Velika Mlaka u čast Dragutinu Trumbetašu, svom sumještaninu i poznatom slikaru.

- Naš sugrađanin bio je prepoznat se samo u Turopolju, nego i u Hrvatskoj, a i šire. Bio je svestran umjetnik, slikar i grafičar, a i pisao je te snimao dokumentarac. Jedna svestrana ličnost koju iznova otkrivamo i oživljavamo za širu javnost – rekla nam je predsjednica Ivana Andrić Penava.

Prekrasan dan i predivan pejzaž bili su idealan recept za stvaranje zanimljivih umjetničkih djela. Među gostima koji su ovom prilikom posjetili Veliku Mlaku i Turopolje bila je i Marija Valentić iz Novske, članica Udruge stvaratelja u kulturi Nova Gradiška.

- Mi vam putujemo po cijeloj Hrvatskoj, ali ovo ne možete svugdje doživjeti. Drvenih crkvica mislim da više nigdje i nema. Ovdje je fantastično – kratko nam je prokomentirala Marija.

Domaće boje branio je i jedan zanimljivi tandem. Naime, profesor i njegova učenica različitim tehnikama na platno su prenosili svoj doživljaj onoga što vide pred sobom. Uhvatili smo ih u naletu kreativnosti.

- Ja vam radim ovdje u Osnovnoj školi Velika Mlaka i predajem likovni. Privukla me je ova kolonija, kao i ovi tradicionalni motivi – objasnio nam je profesor Danijel Šokec.

Pridružila mu se i njegova učenica Tara, koja je pastelama na papir prenijela svoju impresiju drvene kapelice.

- Ovdje je dosta zanimljivo. Malo sam nesigurna oko svog crteža, pogotovo kad sam vidjela ostale kolege. Iskreno, ovo je jedan od boljih crteža koje sam do sada napravila. U slobodno vrijeme često crtam – kazala je učenica OŠ Velika Mlaka.

Današnja manifestacija bila je samo jedno u nizu događanja koje će događati u Velikoj Mlaki povodom proslave 50. godišnjice djelovanja Društva žena Velika Mlaka. Žene Velike Mlake već pola stoljeća važan su pokretač društvenih događanja u svome mjestu.

- Društvo žena je nasljednica Aktiva žena Velika Mlaka, a najzaslužnija za njegov razvoj je Đurđa Havidić. Misija je uvijek bila pomoći ljudima. Prije svega humanitarni rad i briga o našim potrebitim sumještanima, kao i briga o zdravlju žena. Mislim da su žene uvijek bile jedna pokretačka snaga, a ako ih u tome prate i njihovi partneri onda im nema premca – zaključila je predsjednica Andrić Penava.

Program se nastavlja u 17,30 sati glazbeno-poetskim recitalom na kajkavskom jeziku u Čardaku na velikomlačkom Trgu majke Hrvatice 7, u organizaciji Udruge umjetnika SPARK.

Galerija slika

Velika Mlaka u znaku umjetnosti: Više od trideset slikara okupilo se na likovnoj koloniji u organizaciji Društva žena Velika Mlaka Velika Mlaka u znaku umjetnosti: Više od trideset slikara okupilo se na likovnoj koloniji u organizaciji Društva žena Velika Mlaka Velika Mlaka u znaku umjetnosti: Više od trideset slikara okupilo se na likovnoj koloniji u organizaciji Društva žena Velika Mlaka Velika Mlaka u znaku umjetnosti: Više od trideset slikara okupilo se na likovnoj koloniji u organizaciji Društva žena Velika Mlaka Velika Mlaka u znaku umjetnosti: Više od trideset slikara okupilo se na likovnoj koloniji u organizaciji Društva žena Velika Mlaka Velika Mlaka u znaku umjetnosti: Više od trideset slikara okupilo se na likovnoj koloniji u organizaciji Društva žena Velika Mlaka Velika Mlaka u znaku umjetnosti: Više od trideset slikara okupilo se na likovnoj koloniji u organizaciji Društva žena Velika Mlaka Velika Mlaka u znaku umjetnosti: Više od trideset slikara okupilo se na likovnoj koloniji u organizaciji Društva žena Velika Mlaka Velika Mlaka u znaku umjetnosti: Više od trideset slikara okupilo se na likovnoj koloniji u organizaciji Društva žena Velika Mlaka Velika Mlaka u znaku umjetnosti: Više od trideset slikara okupilo se na likovnoj koloniji u organizaciji Društva žena Velika Mlaka Velika Mlaka u znaku umjetnosti: Više od trideset slikara okupilo se na likovnoj koloniji u organizaciji Društva žena Velika Mlaka

Podijeli