Novosti Sport Događanja

Velikogoričani prvi na redu: U sklopu projekta KardioPRotect besplatno provjerite zdravlje vašeg srca

27.09.2022. / Klara Kosić

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije započeo je s provedbom projekta KardioPRotect u sklopu kojega će se provesti devet planiranih kampanja s preventivnim pregledima (kontrola šećera u krvi, mjerenje tlaka i saturacije kisika u krvi) u gradovima županije.

Prvi na red za pregled dolaze Velikogoričani koji će sljedećeg petka. 7. listopada, na prostoru sajmišta prilikom vrludanja kroz štandove moći usput stati i provjeriti svoje zdravlje te saznati spadaju li u rizičnu skupinu srčanih bolesnika i kojim navikama spriječiti razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Projekt se provodi u partnerstvu s s Domom zdravlja i Ljekarnama Zagrebačke županije,i sufinanciran je sredstvima Europskoga socijalnog fonda i državnoga proračuna RH.

Na početnoj konferenciji održanoj 26. listopada u Specijalnoj bolnici "Naftalan" u Ivanić-Gradu,ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Davorin Gajnik predstavio je projekt, a u ime Zagrebačke županije, osnivača Zavoda, prisutan je bio zamjenik župana Damir Tomljenović.

Bolesti srca i krvožilnog sustava vodeći su uzrok smrti diljem svijeta. U Europskoj uniji godišnje od kardiovaskularnih bolesti umire oko 4 milijuna ljudi. Procjenjuje se da se 80% smrti uzrokovanih srčano-žilnim bolestima može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti. Najvažniji čimbenici rizika na koje se može utjecati su povišeni krvni tlak, pušenje, povišena razina kolesterola i triglicerida u krvi, povećana tjelesna težina, nedovoljna, odnosno neredovita tjelesna aktivnost, izloženost prekomjernom stresu i dijabetes.

Stoga, uz održavanja preventivnih pregleda, projekt obuhvaća i intenzivnu kampanju na društvenim mrežama i u programima lokalnih radio postaja, kao i izradu edukativnih materijala. Očekuje se da će projektom - kroz stručne, informativno-promotivne i edukacijske aktivnosti te preventivne preglede - biti obuhvaćeno 65.000 osoba. 

- Cilj je osvijestiti ljude i približiti im probleme kardiovaskularnih bolesti. Obuhvat koji kanimo napraviti je 65 tisuća ljudi. Imamo moderni pristup kojim preko interneta i socijalnih mreža educiramo publiku, te klasični pristup gdje ćemo uživo u devet gradova, počevši u Velikoj Gorici, razgovarati s građanima, održavati mjerenja krvnog tlaka i razine glukoze u krvi, te savjetovati osobe u riziku. Ovim projektom želimo pomoći građanima konkretnim savjetima i akcijama te edukacijama - izjavio je za medije Davorin Gajnik.

Ukupna vrijednost projekta "Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije" - KardioPRotect iznosi 335.746 kuna. Iz Europskoga socijalnog fonda dobiveno je 85% ovoga iznosa, a preostalih 25% iz proračuna RH. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali - Promocija zdravlja i prevencija bolesti.

- Zagrebačka županije ulaže znatna sredstva da bi njezini građani imali medicinsku skrb na europoskom nivou kakvu zaslužuju. Najbitnije je preventirati iove bolesti iz više razloga. Ulaganjem ovih sredstava u projekt ulaže se u dugoročnu uštedu jer prevencijom bolesti manje će se trošiti na liječenje, a važnije od toga, spašavaju se ljudski životi. Imamo jedan trend koji sigurno nije dobar i moramo djelovati - rekao je Damir Tomljenović.

Podijeli