°C 6

VIDEO: Ačkar u Saboru o šteti koju je u potresima pretrpio velikogorički kraj

21.01.2021.

Ivana Ćurić

Hrvatski sabor je nastavio s radom raspravom o Vladinom prijedlogu da se Zakon o obnovi od potresa na području Zagreba te Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije proširi i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije teško stradale u razornom potresu od 29. prosinca 2020.

Prema predloženim izmjenama, Fondu za obnovu proširuje se nadležnost na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a država na potpomognutom području, na kojem je proglašena katastrofa, u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

U raspravi je sudjelovao i v.d. gradonačelnika i saborski zastupnik Krešimir Ačkar koji je u svoj raspravi skrenuo pozornost na velikogoričko područje, na kojem su od razornog potresa učinjeni značajni koraci kako bi se ljudi mogli vratiti na svoja ognjišta.

- Od 29. prosinca 2020. u fokusu javnosti opravdano je Sisačko-moslavačka županija jer je daleko najteže nastradala, a nažalost izgubljeno je i sedam života. Puno manje spominje se Zagrebačka županija i moja Velika Gorica. Ona srećom nije imala žrtava, ali materijalna šteta je jako velika. Stoga mi je bitno skrenuti pažnju ovom raspravom o zakonu koji je za nas ključan u rješavanju ovoga problema - rekao je jučer Ačkar za saborskom govornicom.

Istaknuo je kako je na goričkom području prijavljena šteta na 851 stambenom objektu pri čemu je šest obiteljskih kuća u potpunosti neupotrebljivo, a 23 su privremeno neupotrebljive za stanovanje. Oštećeno je 624 dimnjaka, u potpunosti su neupotrebljive crkva i škola u Dubrancu, oštećeno je šest sakralnih objekta na širem goričkom području, dok su vrtići i škole koje su pretrpjeli manja oštećenja već sanirani. Privremeno je neupotrebljiva školska dvorana Osnovne škole Eugena Kumičića kao i Stari grad Lukavec, informirao je Ačkar saborske zastupnike.

-Zbog brze intervencije Vlade prvih dana kada se pomoglo Zagrebačkoj županiji s 10 milijuna kuna, a s ovih dana 5 milijuna kuna, zahvaljući kojima završavamo povratak naših sugrađana na njihove parcele u montažne kuće, s tim sredstvima lakše smo podnijeli ovo teško breme. Ovim Zakonom i onime što planiramo u potpunosti rješavamo probleme za 29 obitelji s područja Grada koje su ostale bez svojih sigurnih obiteljskih kuća. Sretni smo i zahvalni dragom Bogu što smo manje stradali od drugih pogođenih sredina ovim razornim potresom, zahvalan sam svim sugrađanima humanitarcima i volonterima koji su u prvim satima nakon potresa skupljali i vozili hranu za potrebite, vatrogascima koji su stalno na raspolaganju, gradskim udrugama i ustanovama, VG Legacyju, te hotelima koji su primili naše, ali i 30-ak obitelji iz Sisačko-moslavačke županije - izjavio je Ačkar i zaključio:

-Završavam ovo u nadi da je najgore iza nas i u nadi da nas više nikada u našem životu neće zadesiti tako jak potres ili katastrofa da ćemo morati ići po ljude koji su izgubili sve što su stvarali cijeli život - zaključio je saborski zastupnik Krešimir Ačkar.