°C 16

Virus ušao u jedan gorički vrtić, zaraženo još četvero građana, u županiji 19 novih slučajeva

10.09.2020.

Petar Brnada

U Zagrebačkoj županiji u protekla 24 sata došlo je značajnog porasta zaraženih koronavirusom. Nakon jučerašnjih sedam novih slučajeva, županija danas ima 19 novozaraženih, od kojih je četvero s područja Velike Gorice, a došlo je i do proboja virusa u jedan vrtić na području grada.

-Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do četvrtka, 10.09.2020. do 10:00 sati evidentirano je 579 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 395 osoba, a 13 ih je preminulo. Trenutno je aktivan 171 slučaj- izvijestili su iz Zagrebačke županije.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 19 osoba (1 Grad Samobor, 2 Grad Sveta Nedelja, 1 Grad Zaprešić, 2 Grad Jastrebarsko, 4 Grad Velika Gorica, 1 Grad Dugo Selo, 4 Općina Klinča Sela, 1 Općina Stupnik, 1 Općina Pisarovina, 1 Općina Brckovljani, 1 Općina Dubrava), a izliječeno je 10 osoba.

Od 19 novooboljelih osoba sedam su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s ljetovanjem na obali, jedan slučaj je povezan sa svadbom, dok je za 10 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 115 osoba.

-U protekla 24 sata došlo je do ulaska virusa u dječji vrtić u Jastrebarskom (pozitivna djelatnica), dječji vrtić u Velikoj Gorici (pozitivna djelatnica) te u Dom za starije i nemoćne osobe u Vrbovečkoj Dubravi (pozitivna djelatnica). Epidemiološka obrada je u tijeku- priopćili su iz Zagrebačke županije. 

Kako doznajemo, o proboju virusa u vrtić na području Gorice pravovremeno su obaviješteni roditelji djece koja pohađaju vrtić kao i djelatnici, a svi daljnji postupci obavljeni su prema već unaprijed utvrđenim epidemiološkim mjerama.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.