Novosti Sport Događanja

Više recidivista uhićeno na goričkom sajmištu zbog šverca, policija zaplijenila 40 kg duhana

18.09.2023. / Ivana Ćurić

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Zagreb u suradnji s policijskim službenicima na području Zagrebačke županije spriječili nezakonitu prodaju više od 71 kg sitno rezanog duhana.
Provodeći pojačane mjere nadzora na području Zagrebačke županije carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb spriječili su dva pokušaja nezakonite prodaje sitno rezanog duhana.

Na sajmištu Velika Gorica 15. rujna carinski službenici zatekli su više osoba, recidivista u počinjenju prekršajnih i kaznenih djela vezanih za nezakonita postupanja s duhanskim proizvodima, kako dostavljaju sitno rezani duhan, nude ga na prodaju i prodaju. Tom prilikom pronađeno je 40 kg duhana pakiranog u 80 PVC vrećica koje nisu označene duhanskim markicama Ministarstva financija RH.

Još jedna akcija provedena je dan kasnije u Samoboru. U neposrednoj blizini sajmišta tamo su 16. rujna carinski i policijski službenici radi kontrole zaustavili su osobno vozilo marke Citroen C5, zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljala osoba otprije poznata po nezakonitom postupanju s duhanskim proizvodima. Tom je prilikom u predmetnom vozilu pronađeno 31,60 kg sitno rezanog duhana pakiranog u 64 PVC vrećice koje nisu označene duhanskim markicama Ministarstva financija RH.

-Protiv ukupno četiri osobe nadležnim Općinskim državnim odvjetništvima SMJ Zagreb podnijet će kaznene prijave zbog kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ iz čl. 264. st. 1. Kaznenog zakona, a jednoj osobi zatečenoj u nezakonitom posjedu duhana izdan je prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 eura. Pronađeni duhan je oduzet, a nadležnom carinskom uredu podneseni su zahtjevi za obračun i naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 8.686,82 eura. Kao mjera osiguranja naplate trošarinskog duga oduzeto je osobno vozilo marke Citroen C5, korišteno za nezakonit prijevoz duhana-javlja MUP.

 

(Izvor i foto:MUP)

Podijeli