Novosti Sport Događanja

Vodostaj Kupe svaki sat raste 20 centimetara: Očekuje se proglašenje pripremnog stanja obrane od poplava uzvodno od Pokupskog

17.09.2022. / Anes Šuvalić

Kiša koja pada već treći dan stvara probleme i u susjednim općinama Kravarsko i Pokupsko. Uz pokoje srušeno stablo, najveće probleme predstavlja Kupa. Prema informacijama koje smo dobili iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pokupsko situacija je dobra, ali rast vodostaja Kupe uzvodno stvara zabrinutost.

- Na našem području zasad nema većih problema. Pratimo situaciju na mjernom mjestu Jamnička Kiselica gdje vodostaj Kupe raste oko 20 centimetara na sat te se očekuje da bi između 12 i 13 sati trebao doseći nivo od 460 centimetara kad se proglašava pripremno stanje obrane od poplava. Ova noć je kritična i pred jutro se očekuje dolazak vodenog vala u Pokupsko. Dok god razina vode uzvodno ne prelazi razinu od 670 centimetara nema razloga za paniku, a ako se to dogodi možemo očekivati da će voda početi dolaziti do kuća. Sve zavisi od količine kiše te Savi i Odri, hoće li moći odvesti ovu količinu vode – rekao nam je predsjednik DVD-a Pokupsko Stjepan Turković.

Njegove kolege iz Kravarskog također su jutros imali pune ruke posla vezano uz lošu vremensku situaciju. Naime, jutros oko 7:45 sati imali su intervenciju na Državnoj cesti D31 zbog pada stabla na prometnicu. Na teren su izašla dva vatrogasca s jednim vozilom i uklonili drvo koje je ometalo promet. 

 U razgovoru sa zapovjednikom DVD-a Kravarsko Zvonkom Čunovićem doznali smo da dijele zabrinutost s kolegama iz Pokupskog te da su im ponudili svoju pomoć bude li potrebe.

- Mi nemamo čamce, ali imamo pumpe kojim možemo ispumpavati vodu iz kuća. Vikend je ljudi su doma, spremni skupiti tim za Pokupsko – rekao nam je Čunović.

Zasad nema razloga za paniku, a nadamo se da će tako i ostati. Prema prognozi kiša bi u drugom dijelu dana trebala stati što bi snažno utjecalo na zaustavljanje rasta vodostaja u Kupi.

Foto: ilustracija/Igor Kralj/Pixsell

Podijeli