Novosti Sport Događanja

Za autobusnog prijevoznika koji će zamijeniti ZET stigle dvije ponude velikih tvrtki

09.03.2023. / Redakcija

Danas je bio rok za dostavu ponuda javnog natječaja "Komunalni javni linijski prijevoz putnika na području Grada Velike Gorice" na koji su pristigle dvije ponude, a pred povjerenstvom je sada zadatak da utvrdi da li su ponude valjane i među njima odabere prijevoznika koji će zamijeniti ZET na gradskim linijama.

Očekivano, na ovaj natječaj nije se javio ZET koji već dugo priželjkuje da napusti gradski linijski prijevoz u Velikoj Gorici kako bi autobuse i vozače, kao i ostalo osoblje, mogli prebaciti u Zagreb. Prema prijašnjem dogovoru, ZET će ostati prijevoznik na svim linijama koje spajaju Veliku Goricu i Zagreb – uz glavne 268,290 i 330 to je i nekoliko linija iz goričkih naselja koja direktno voze u Zagreb.

Od ponuda koje su stigle ističe se velika razlika u ponuđenoj cijeni. Grad Velika Gorica novome je prijevozniku ponudio 15,1 milijuna eura, odnosno preko 113 milijuna kuna, subvencije za sedmogodišnji ugovor u kojemu treba održavati linijski prijevoz putnika kojemu će uz nove linije naglasak biti na povezivanju sa željeznicom.

Tvrtka Autotrans sa sjedištem na Cresu ponudila je 27,8 milijuna eura, a radi se o tvrtci koja je kao najveća privatna autobusna tvrtka u Hrvatskoj 2017. godine kupljena u većinskom dijelu od europske grupacije Arriva Deutsche Bahn te sada Arriva Hrvatska, koju čine Autotrans i Panturist, upravlja voznim parkom od 600 autobusa.

Druga ponuda, s dvostruko manjim traženim iznosom od 14,7 milijuna eura dolazi od zajednice ponuditelja prijevoznika Autoturist Samobor i Čazmatrans promet, prijevoznika kojeg češće vidimo na našim cestama, a tvrtke zapošljavaju preko 1000 djelatnika.

Nakon današnjeg otvaranja ponuda slijedi procjena pristigle dokumentacije koja bi u sljedećim mjesecima trebala Velikogoričanima donijeti novog prijevoznika na gradskim linijama.

Podijeli