°C 11

Zeleno svjetlo za 29. zavjetno hodočašće Goričana Majci Božjoj Bistričkoj

11.08.2020.

Ivana Ćurić

Dvadeset i deveto velikogoričko zahvalno pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj održat će se u subotu, 5. rujna 2020. godine.

-Zavjetno hodočašće Velikogoričana dobilo je "zeleno svjetlo", jučer smo baš dobili potvrdu od policije, kao što smo i planirali idemo 5. rujna, osim ako u međuvremenu baš ne budu neke strože mjere od nacionalnog stožera. Riječ je ipak o događanju na otvorenom, pa je to dobro, a očekujemo puno manje ljudi nego inače zbog situacije s korona virusom-rekao nam je župnik župe Navještenja Blažene Djevice Marije, vlč. Norbert Ivan Koprivec.

Na hodočašće se kao i do sada kreće u 5 sati ujutro dobro poznatom rutom kroz Ščitarjevo, Soblinec, Kašinu, Laz i sve do Marije Bistrice. Naravno, hodočasnici moraju biti spremni na pridržavanje epidemioloških mjera koje će u to vrijeme možda biti na snazi.

-Zbog trenutne situacije neizvjesno je jedino hoće li biti organiziranog prijevoza autobusima natrag prema Velikoj Gorici, no o tome ćemo izvijestiti hodočasnike naknadno-dodao je vlč. Koprivec.

Prije 29 godina, 3. rujna 1991., monsinjor Josip Frkin, ondašnji župnik velikogoričke župe Navještenja, dao je zavjet Mariji ako njezinim zagovorom Velika Gorica bude očuvana od ratnih razaranja, vjernici će hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag. Ono što su župljani na čelu s pokojnim Frkinom započeli tada, nastavlja se u znak zahvale Majci Božjoj Bistričkoj i dan danas.