Novosti Sport Događanja

Župa Navještenja priprema se za proslavu titulara

03.04.2024. / Ivana Ćurić

Župa Navještenja Blažene Djevice Marije započinje sutra s duhovnom pripravom za proslavu titulara župe koja će se održati u ponedjeljak, 8. travnja.

-U četvrtak, 4. travnja, započinje naša duhovna priprema za župnu svetkovinu koja je liturgijski premještena na 8. travnja-poručili su iz župe.

Svetkovina Navještenja Gospodinova ili Blagovijest redovito se slavi 25. ožujka, devet mjeseci prije Božića, i nazivom ukazuje na to da je riječ o Isusovu začeću, koje se zbilo po Duhu Svetomu. Kako je riječ o blagdanu koji pada u korizmeno vrijeme kada je slavlje zapriječeno, Navještenje se prebacuje na prvi slobodan dan.

Naziv Navještenje Gospodinovo upućuje na događaj zapisan u Evanđelju, dok je naziv Blagovijest staroslavenskoga podrijetla i označava dobru, blagu vijest, odnosno onu radosnu vijest koju je anđeo uputio Mariji da će začeti i roditi sina. U Evanđelju je evanđelist Luka to ovako zapisao:

U ono vrijeme: posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: »Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!« Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: »Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.«

Nato će Marija anđelu: »Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?« Anđeo joj odgovori: »Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!« Nato Marija reče: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!« I anđeo otiđe od nje.
Riječ Gospodnja. (Lk1, 26-38)

Naredna četiri dana u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije bit će svete mise uz cjelodnevno klanjanje, bolesničko pomazanje,čitanje časoslova te sama proslava župnog blagdana 8. travnja.


Četvrtak, 4. travnja – cjelodnevno euharistijsko klanjanje
u 18:30h euharistijsko slavlje predvodi p. Mihovil Filipović, SMM

Petak, 5. travnja – bolesničko pomazanje u euharistijskom slavlju
u 18:30h euharistijsko slavlje predvodi p. Mihovil Filipović, SMM

Subota, 6. travnja
u 19:00h – časoslov – Večernja molitva
u 19:30h euharistijsko slavlje predvodi vlč. Filip Šešek

Nedjelja, 7. travnja
u 10:15h euharistijsko slavlje predvodi preč. Ivan Lukić
u 18:30h euharistijsko slavlje predvodi vlč. Toni Potrebić

Ponedjeljak, 8. travnja – župni blagdan
u 11:00h euharistijsko slavlje predvodi mons. Ivan Hren
u 18:30h euharistijsko slavlje predvodi vlč. Matej Zakanj

Galerija slika

Župa Navještenja priprema se za proslavu titulara

Podijeli