°C 3

Županijski HDZ za izborne liste predložio Barišića i Škrinjarića

26.05.2020.

Juraj Odrčić

Nešto manje od mjesec i pol dana prije parlamentarnih izbora krenulo je brušenje izbornih lista za predstojeće izbore te su tako i županijske organizacije HDZ-a prošloga tjedna trebale predložiti svoje kandidate. Županijski odbor HDZ Zagrebačke županije pod vodstvom predsjednika Dražena Barišića održao je svoju sjednicu putem video konferencije te izglasao prijedlog 12 svojih članova raspoređenih kroz četiri izborne jedinice koje svojim dijelovima zahvaća Zagrebačka županija.

Najprepoznatljivije ime je svakako Davor Božinović, sadašnji ministar unutarnjih poslova, koji dolazi iz I. izborne jedinice. Iz zaprešićkog kraja tu su još i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk kao i jedina predložena žena među kandidatima načelnica općine Marija Gorica Marica Jančić. Za II. izbornu jedinicu predložen je Vlado Žigrović iz Svetog Ivana Zeline.

U VI. izbornoj jedinici predloženi su predsjednik županijskog HDZ-a Dražen Barišić, te njegov očekivani nasljednik na toj funkciji tajnik Mato Čičak, koji obojica već imaju saborsko iskustvo. Prijedlog su još i Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada, te načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić.

U sedmoj izbornoj jedinici predloženi su iz samoborskog okruženja Davor Ivo Stier, Tomislav Masten i Damir Halužan, a s jaskanskog načelnik Klinča Sela Miljenko Vučković.

Iz fokusa županijskog HDZ-a nestali su saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker kojega nakon 20 godina u Hrvatskom saboru njegova županijska organizacija više ne vidi u saborskim klupama te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković za kojega je očekivati da će ga ministarska pozicija promovirati na izbornu listu. Gledajući Veliku Goricu, gdje je najveća stranačka organizacija u županiji, od 10 velikogoričkih članova Županijskog odbora predložen je tek jedan. Ovakav prijedlog kandidata, doznajemo, potvrđen je većinom glasova s 40 od ukupno 55 članova odbora, a konačnu listu za izborne jedinice utvrdit će stranačko Nacionalno vijeće.