Novosti Sport Događanja

Ani Jelenić srušila dva državna rekorda, Velimir Šandor u usponu forme uoči Paraolimpijskih igara u Parizu

16.07.2024. / Damir Žbulj

Nove sjajne rezultate ostvarili su članovi i članice Paraatletskog kluba Uspon, koji su nastupili na Međunarodnom paraatletskom mitingu Zagreb Open održanom u Sportskom parku Mladost uz Savu.

Ani Jelenić postavila je nove državne rekorde na 100 metara TK71 s vremenom 35.83 sekundi klase F71 te u bacanju kugle klase F33-34 s 5.10 metara!

U obje discipline je osvojila prvo mjesto!

Velimir Šandor je potvrdio uspon forme uoči Paraolimpijskih igara u Parizu. Disk je u svojoj klasi F52 bacio 18.17 metara, a i on je na kraju natjecanja bio najbolji!

Mirnes Omerhodžić osvojio je treće mjesto u bacanju čunja klase F32-51 s 31.85 metara, dok je Dominik Počekal u bacanju kugle osvojio je četvrto mjesto u klasi F55-57 s rezultatom 8.30 metara.

Nataša Sobočan je osvojila treće mjesto u bacanju kugle klase F55-56-57 s daljinom 5.83 metra, dok je Renata Celjak bila četvrta s 4.83 metra.

Renata je nastupila i u disciplini bacanja diska te je u klasi F55-56-57 s 10.52m osvojila treće mjesto.

Stjepan Dereta je nastupio van konkurencije, a kuglu je bacio 8.30 metara, dok Miljenko Vučić nije sudjelovao zbog bolesti.

Na četvrtom izdanju Međunarodnog paraatletskog mitinga Zagreb Open nastupilo je više od 80 sportašica i sportaša iz 15 hrvatskih klubova te gostiju iz BiH, Češke, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Mađarske, Slovenije, Srbije...

"Sad nam slijedi ljetna pauza, osim Velimiru i Miljenku, koji nastavljaju pripreme za Pariz," javila je čelnica PAK Uspon Nataša Sobočan pa dodala:

"Natjecanja nastavljamo krajem rujna u Vinkovcima na petom kolu Hrvatske paraatletske lige te pojedinačnim prvenstvom Hrvatske, koje će se održati u listopadu."

U Zagrebu nije bilo klasičnih podjela medalja po disciplinama, svi natjecatelji dobili su odličje za sudjelovanje u startnom paketu, a po završetku natjecanja posebno je nagrađeno pet najboljih muških i pet najboljih ženskih rezultata po bodovanju Međunarodne paraatletske federacije.

Hrvatski paraatletičar Erik Fabian Kaurin postavio svjetski rekord u bacanju diska u kategoriji F46, koji sada iznosi 52.85 metara, što je za 21 centimetara bolji rezultat od dosadašnjeg svjetskog rekorda Kineza Houa Zhanbiao iz 2015. godine.

Ovo nije paraolimpijska disciplina, no, to ne umanjuje uspjeh 23-godišnjeg Kaurina iz Kutine, inače člana PAK Uriho. Kaurin će u Parizu na svojim prvim Paraolimpijskim igrama nastupiti u bacanju kugle.

"Iznimno smo zadovoljni kako je proteklo četvrto izdanje zagrebačkog paraatletskog mitinga. Zagreb Open je okupio veliki broj parasportaša, uz brojne natjecatelje iz naših susjednih zemalja, a bilo je i sudionika iz Velike Britanije, Grčke, Bugarske..."

"Mnogima je to bilo i zadnje atletsko natjecanje prije paraolimpijskih igara u Parizu. Ponosni smo i zadovoljni jer miting iz godine u godinu raste," kazala je Marina Banović, predsjednica PAK Uriha, organizatora natjecanja.

Među pet najboljih rezultata ovog natjecanja našao se i Mirnes Omerhodžić, koji je za svoj hitac u klasi F51 'zaradio' 972 boda. U muškoj konkurenciji najuspješniji rezultat mitinga ostvario je srpski paraatletičar Vladimir Radojičić, koji je postavio europski rekord u bacanju diska F51 te je s daljinom 13.10 metara zaslužio 1048 bodova. 

(Foto: PAK Uriho)

 

Podijeli