Novosti Sport Događanja

Anto Joskić na turniru u Splitu: Plemenita je svrha, nadamo se da će postati tradicija

03.04.2021. / Damir Žbulj

Kao svojevrsnu uvertiru u ovogodišnji ATP Challenger Split Open organizatori su pripremili jednu hvale vrijednu akciju. Organizirali su trokut turnir tenisača u kolicima za koji se nadaju da će postati tradicija, a na kojem je naravno sudjelovao i godinama najbolji hrvatski igrač, velikogorički tenisač Anto Joskić.

Pobjedu je na Firulama ipak odnio domaći predstavnik iz Splita Sven Maretić koji je i inicirao cijeli projekt.

Maretić je Joskića pobijedio 7:5, 2:6, 10-8, a Kolunđiju 6:1, 7:5, dok je Joskić zauzeo drugo mjesto pobijedivši mladog Antu Kolunđiju iz Dubrovnika, rezultatom 6:4 i 6:1.

No, rezultat je u ovom slučaju ipak bio manje važan. Puno je bitnija bila poruka da i tenis u kolicima stiže na sportsku mapu Splita.

"Hvala svima što su pomogli da ova priča zaživi južnije od Zagreba, a i organizatoru na prilici. Ovim događajem želimo podignuti svijest u zajednici koja, moram naglasiti, nije više zatvorena kao prije. Ako splitski Challenger dogodine postane turnir iz serije ATP 250, tako ćemo rasti i mi, a i Grad Split stat će iza nas. Plemenita je svrha, a Splićani vole tenis i nadam se da će turnir tenisača u kolicima postati tradicija," rekao je Maretić kojemu gode pohvale za trijumf nad Joskićem, tim više što se tenisom bavi samo godinu dana.

"Ova će me pobjeda podići, ali moje su ambicije još i veće."

Za tenis u kolicima pravila su ista kao na ATP Touru, s tim da ovdje loptica može pasti dvaput na tlo.

"Da, sva ostala pravila su ista i svi su igrači u istoj apsolutnoj kategoriji, iako bi bilo pravednije da nas razdijele po visini ozljeda. Tenis u kolicima odavno je sastavni dio Grand Slam turnira, a nadam se da će u budućnosti postati standard i na ATP razini. Umag to radi već godinama," dodao je Maretić, momak neuništiva duha koji je prije par godina u svom gradu pokrenuo i košarku u kolicima.

"Najmanji je problem moju volju i želju pretočiti u sport. Želimo stvoriti što širi spektar sportova za ljude s invaliditetom u Splitu, kako bi se mogli natjecati i družiti," zaključio je Maretić.

(Foto: Robert Pleško)

 

 

Podijeli