Novosti Sport Događanja

Atletski klub Velika Gorica: Mi smo nositelji kvalitete i izvrsnosti u našem gradu

22.01.2021. / Damir Žbulj

Atletski klub Velika Gorica reagirao je na tvrdnje iz redova gradske konkurencije kako su oni 'nositelji kvalitete' u našem gradu -

"Za razumijevanje uspješnosti i izvrsnosti u pojedinim sportovima potrebno je izvijestiti javnost..." poručili su iz AKVG pa dodali:

"Sukladno svim postavljenim kriterijima uspješnosti i izvrsnosti, a nadasve po svjetski poznatim i priznatim kriterijima Međunarodnog olimpijskog odbora, koje su prihvatili nacionalni Savezi (Hrvatski atletski savez), a potvrdila i nacionalna krovna sportska organizacija Hrvatski olimpijski odbor (HOO), ti kriteriji su propisani i jasni. Olimpijsko mjerilo uspješnosti je broj osvojenih medalja na natjecanjima sukladno olimpijskom vrednovanju osvojenih medalja (zlatnih, srebrenih i brončanih ), broj kategoriziranih vrhunskih sportaša I, II i III kategorije sukladno Pravilniku HOO-a te potvrđen stručni rad ne samo temeljem osvojenih medalja već i statusom unutar strukovnog saveza."

"Kao sukus navedenog uspješnost se mjeri brojem osvojenih medalja po vrednovanju olimpijskih načela, a ne brojem sudionika u pojedinim natjecanjima ili članstvom odnosno masovnošću u participaciji nastupa."

"Činjenica je da Atletski klub Velika Gorica u kontinuitetu od svog osnivanja (2005. godine) potvrđuje status 'tvornice' prvaka Hrvatske u disciplinama trčanja, a posebice gdje je u razdoblju od 2017. – 2020. osvojeno ukupno 55 medalja na Prvenstvima Hrvatske i to 32 zlatne!"

"Drugi klub koji pretendira na mjesto nositelja kvalitete osvojio je u istom razdoblju 32 medalje od toga svega četiri zlatne. Tako je AKVG u 2017. Osvojio 18. mjesto u Hrvatskoj s 11 medalja, a pretendent na 'nositelja atletike' 42. mjesto sa četiri medalje. U 2018. AKVG osvojio je deseto mjesto s 18 medalja, a pretendent 32. mjesto sa četiri medalje. U 2019. AKVG je ponovo osvojio deseto mjesto sa 17 medalja, dok je pretendent osvojio 34. mjesto s 12 medalja. U 2020. Godini AKVG osvojio je 16. mjesto s devet medalja, a pretendent 27. mjesto..."

"Glede kategorizacije sportaša sukladno kriterijima HOO-a AKVG u ovom trenutku ima 4 sportaša III kategorije, a tijekom godina u pravilu je imao uvijek najmanje dva kategorizirana sportaša (II i III kategorije) temeljem ostvarenih uspjeha na Prvenstvima Hrvatske ili međunarodnim natjecanjima. Isto tako broj članova reprezentacije Hrvatske, što stalnih što povremenih, nemjerljivo je na strani AKVG i nije uopće usporedivo s tzv. pretendentom na status nositelja. AKVG iznjedrio je jednog od najboljih srednje i dugoprugaša Hrvatske svih vremena Dinu Bošnjaka (42 naslova seniorskog prvaka Hrvatske u različitim disciplinama, osvajačem odličja na Balkanskim prvenstvima, Europskim prvenstvima, Europskim ekipnim prvenstvima, značajnim međunarodnim utrkama, članom reprezentacije Balkana i Europe, na tablicama postignutih rezultata svih vremena u Hrvatskoj na 10.000 metara 3. mjesto, 5.000 m 12. mjesto, 3.000 m peto mjesto, 1.500m deseto mjesto), Ivana Malića (vrsnog i uspješnog mladog atletičara u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, višestrukog prvaka Hrvatske, reprezentativca i sudionika Svjetskih, Europskih i Balkanskih prvenstava), Gorana Grdenića (vrsni dugoprugaš, standardni reprezentativac, višestruki prvak Hrvatske, sudionik Balkanskih prvenstava i međunarodnih natjecanja reprezentacije Hrvatske ), višestruke kadetske prvake Hrvatske i reprezentativce na svim podlogama Borna Čeran, Noa Tončinić, David Livada i da ne nabrajamo dalje druge osvajače medalja - Masnec, Huđber, Pavleka, Kaurić, ŠimekBilić, Ljubek..."

AK Velika Gorica u nastavku još naglašava:

"Sve navedeno plod je ustrajnog i kvalitetnog stručnog rada stalno zaposlenog trenera u klubu Damira Bošnjaka, višeg atletskog trenera koji je i ujedno član stručne komisije HAS-a i de facto predstavlja vrh stručne piramide u atletici Hrvatske. Organizacijski je AKVG ustrojen da zadovolji sve postavljene kriterije strukovnog saveza (HAS-a),a svakako i ispunjava sve potrebito glede zakonske regulative sukladno Zakonu o športu, svim zakonskim propisima glede rada neprofitnih organizacija / sportskih udruga, kao i sve relevantne kriterije pravilnika gradskih i županijskih Saveza / Zajednica."

"Vrata svim zainteresiranim za bavljenje atletikom, a posebice ukoliko njihov potencijal pokazuje mogućnosti ostvarenja vrhunskog sportskog rezultata, otvorena su u AKVG. Dobrodošli na ŠRC Velika Gorica, zapadna tribina, gdje se svakodnevno u prijepodnevnim i poslijepodnevnim terminima mogu javiti treneru Damiru Bošnjaku i početi svoju lijepu sportsku avanturu," zaključak je za kraj iz Atletskog kluba Velika Gorica.

Galerija slika

Atletski klub Velika Gorica: Mi smo nositelji kvalitete i izvrsnosti u našem gradu Atletski klub Velika Gorica: Mi smo nositelji kvalitete i izvrsnosti u našem gradu Atletski klub Velika Gorica: Mi smo nositelji kvalitete i izvrsnosti u našem gradu Atletski klub Velika Gorica: Mi smo nositelji kvalitete i izvrsnosti u našem gradu

Podijeli