Novosti Sport Događanja

Ćopić o prvih godinu dana bazena: Dobre stvari ćemo unaprijediti, loše ispraviti

11.12.2019. / Damir Žbulj

Točno je godina dana prošla od otvaranja velikogoričkog Gradskog bazena, koji je prema riječima voditelja Darka Ćopića u potpunosti opravdao ispunio očekivanja.

Građanstvo ga koristi za rekreaciju, a počeli su s radom i klubovi koji bi trebali kroz svoj rad i treninge stvoriti i natjecateljice i natjecatelje, za značajne sportske rezultate...

"Prva godina prošla je čak i iznenađujuće dobro. Nismo točno znali što možemo očekivati, ovo je bilo nešto sasvim novo u našem gradu. Specifičan je objekt, koji je više na raspolaganju građanstvu nego sportskim klubovima."

"Više smo nego zadovoljni, jer je kroz bazen prošlo oko 25 tisuća korisnika samo s plaćenim ulaznicama. Otvoren je svaki dan, od ponedjeljka do nedjelje. Možda nismo radili samo nekoliko dana, na Božić, Uskrs..."

"Stvarno je bio dobro popunjen, a nisu se stvarale gužve, iako je 25-metarski, a ne olimpijski bazen. S početkom godine su u večernjim satima krenula s radom i tri kluba, plivački klub Gorica, klub sinkroniziranog plivanja Aquabetta te sportska akademija Medo sportaš, koji je za vrtićku djecu imao programe preko vikenda," istaknuo nam je u razgovoru za VG Danas Ćopić te dodao:

"Uvijek postoji nekoliko slobodnih pruga za građanstvo..."

"U prijepodnevnim satima, kad je manje opterećenje, smo uveli razne programe, trenutno nam vrtići imaju školu plivanja i to nam je zadnji 'pilot projekt'. Ponudili smo svim našim gradskim vrtićima dvotjednu školu plivanja, kroz koju je prošao DV Žirek, a sad je na redu DV Ciciban."

"Dali sve od sebe kako bismo i građanima i djeci, uz rekreacijsko plivanje, ponudili i dodatne programe. Škola plivanja za osnovnoškolce, kroz koju je prošlo 245 učenika i učenica iz svih osam Osnovnih škola. Krenuli smo i s naših šest programa, za najmlađe 'Bebe ribe', za nešto starije 'Bebe vidre', za mlade do 12 godina 'Mala škola plivanja' i 'Tečaj učenja plivanja', za starije školarce program 'usavršavanja tehnike plivanja' te program korektivnih vježbi za umirovljenike u malom bazenu. Pokazalo se to kao odličan potez i dobili smo puno pohvala za njega."

"Imali smo i 'kamp' preko ljeta, u kojem su djeca koristila i dvoranu i bazen, praktički u cjelodnevnom boravku, uz tri obroka i animaciju. Plivački klub je okupio već 200-tinjak djece, uskoro će krenuti i s natjecateljskim plivanjem, klub sinkroniziranog plivanja isto ima 40-ak djevojčica i mislim da su to dobre brojke za početak. Nadamo se kako će kroz koju godinu naša djeca iz PK Gorica biti konkurentna i na natjecanjima prvenstva Hrvatske." pohvalio je Ćopić dosadašnji rad.

VANJSKI BAZENI DO LJETA 2021.?

Novi planovi su već na stolu, a Ćopić je najavio kako se nada da će do ljeta 2021. godine biti otvoren i vanjski kompleks bazena, za koji su već predviđena financijska sredstva u gradskom proračunu...

"Ovo je i nama bila uvodna godina u kojoj smo skupljali iskustva, kako bismo dobre stvari još unaprijedili, a one loše ispravili. Sve ima neke svoje 'porođajne muke' pa tako i mi. No, sigurno ćemo nastaviti sa svim programima, pokazalo se  kako su više nego korisni."

"Predviđen je i prostor za vanjske bazene, no, on je ipak premali za ovaj projekt. Na dobrom smo putu da sa Srednjom školom i Županijom, čije je to zemljište, dogovorimo darovanje još dijela zemljišta pokraj škole, kako bismo napravili i jedan olimpijski bazen, jedan bazen za bebe i jedan s toboganima. Uz jedan ugostiteljski objekt to bi stvarno bio lijepi kompleks!"

"Planovi su da završimo sve tijekom 2021. godine. Dosta je velika procedura, dosta ovisi i o vremenskim uvjetima, ali nadamo se kako će sve biti gotovo u ljeto 2021. godine," optimističan je.

UREĐENJE DVORANE

Gradska sportska dvorana nedavno je dobila novu montažnu tribinu i rasvjetu, a Ćopić se nada kako će se i srednjoškolska dvorana uskoro renovirati.

"Veliki posao smo napravili u Gradskoj dvorani, koja je trebala biti samo za treninge. Ispalo je da svi klubovi žele igrati u Gradskoj dvorani, naravno u puno je boljem stanju nego srednjoškolska, koja se još i plaća. Stigla je potreba da se napravi nova rasvjeta i nove tribine, jer utakmice i košarkaša i rukometaša idu u televizijski prijenos. "

"Nova tribina ima nekih 650 mjesta, nova rasvjeta ima 1500 luksa, koja zadovoljava svaku produkciju, dodatni balkon za kamere i ta investicija od milijun i pol kuna omogućila je da svi sada mogu tamo igrati svoje natjecateljske utakmice. Naravno, svi ostali članovi zajednice sportskih udruga koriste ju za treninge," dodao je Ćopić, koji obavlja i funkciju savjetnika za sport u Upravnom odjelu za predškolski odgoj, školstvo i šport grada Velike Gorice

"Razmišljamo i kako da srednjoškolsku dvoranu uredimo, iako je ona pod upravljanjem Županije. Nažalost, u nju se nije previše ulagalo i nije održavana. Uskoro ide energetska obnova Srednjih škole, pa tako i fasade i krovišta dvorane. Ide se prema tome da Županija izdvoji sredstva za postavljanje novog parketa i dogradnje tribina, koje bi tada mogle primiti i dvije i pol tisuće gledatelja. UZ neku povoljniju cijenu za naše klubove mi bismo tada imali dva velika objekta za treninge i utakmice. Plus što naši klubovi koriste i dvorane svih osnovnih škola."

"Stanje je u gradu u svakom slučaju puno bolje nego što je bilo prije."



"Zadnjih desetak godina su velika ulaganja u sport, od uređenja biciklističkih staza, otvaranja fitnes parkova po Velikoj Gorici, napravljeni su dvorana i bazen, uređena su nogometna igrališta i naši gorički klubovi imaju puno bolje uvjete nego klubovi tog ranga u Hrvatskoj. Puno se ulaže u naša četiri sportska saveza, Zajednicu sportskih udruga, Sportski savez osoba s invaliditetom, Školski sportski savez i Sportsko-rekreativni savez. U izradi je i strategija sporta od 2020. do 2025. u kojoj bi se sve to diglo na još veću razinu..."

Sport i rekreacija ipak su samo tek jedan segment i korak na putu prema zadovoljnom društvu.

"Rezultate već imamo! Jedini smo, uz Zagreb, koji imamo prvoligaša u nogometu, košarci i rukometu. Puno je uloženo i u Gradski stadion, velika su to investicije, ali počelo se to vraćati kroz rezultate, što seniora, što sve većeg broja djece koja su uključena u sportske aktivnosti. Na tome će se nastaviti i dalje. Perspektiva je stvarno više nego dobra i Velika Gorica je stvarno u tome iskočila u odnosu na neke druge gradove u Hrvatskoj," zaključio je Ćopić.

MATEJ I MATEA - PERJANICE VELIKOGORIČKOG PLIVANJA

Mladi Matej Petrlić iz Lukavca i Velikogoričanka Matea Iveković velike su nade našeg plivanja, no, oni svoj talent bruse u zagrebačkim klubovima.

Matej je član PK Natator, a osvojio je brojne naslove prvaka Hrvatske u svojoj kategoriji plivača s invaliditetom. Zaslužio je i priznanje Hrvatskog paraolimpijskog odbora za nadu godine, uspješan je član i hrvatske paraplivačke reprezentacije, a ovog je prosinca zaslužio i nagradu za najboljeg mladog sportaša s invaliditetom grada Zagreba za 2019. godinu!

Matea je članica Zagrebačkog plivačkog kluba, ostvaruje konstantno vrhunske rezultate i višestruka je prvakinja Hrvatske u svojoj dobnoj kategoriji. Prošli mjesec je briljirala na velikom međunarodnom plivačkom mitingu na zagrebačkoj Mladosti.  Ostvarila je izvrsna vremena, isplivala je osobne rekorde i od svih vršnjakinja bila je najbolja. Iako je još uvijek kadetkinja Matea nastupa u konkurenciji mlađih juniorki, a na mitingu Mladosti izborila je nastup u čak dva seniorska A finala, u izravnom televizijskom prijenosu na HRT-u, u kojima je bila najmlađa sudionica, među plivačicama koje su od nje starije čak pet ili šest godina.

Nadamo se kako ih možda uskoro možemo gledati na našem bazenu, kako nastavljaju bilježiti sjajne uspjehe za naše velikogoričke klubove!

 

*Razgovor je objavljen i u posljednjem broju VGdanas novina...

Galerija slika

Ćopić o prvih godinu dana bazena: Dobre stvari ćemo unaprijediti, loše ispraviti Ćopić o prvih godinu dana bazena: Dobre stvari ćemo unaprijediti, loše ispraviti Ćopić o prvih godinu dana bazena: Dobre stvari ćemo unaprijediti, loše ispraviti

Podijeli