Novosti Sport Događanja

Dalić pojasnio zašto nema Budimira i zašto je Špikić dobio pretpoziv: On nam je potencijal za dalje

20.03.2023. / Damir Žbulj

U Splitu se po prvi puta nakon osvajanje katarske svjetske bronce okupila hrvatska nogometna reprezentacija. Vatreni će ma početku novog kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo, u subotu od 20.45 sati, na Poljudu dočekati Wales, dok će tri dana kasnije gostovati u Turskoj. U našoj skupini još su i Armenija i Latvija pa se svi skupa iskreno nadamo kako neće biti drame oko plasmana u Njemačku.

Na popisu izbornika Zlatka Dalića, koji je prije nekoliko dana produljio ugovor sve do kraja Svjetskog prvenstva 2026. godine u SAD-u, Meksiku i Kanadi, našao se naravno i naš Okujec Marcelo Brozović.

Međutim, za razliku od nedavnog Svjetskog prvenstva, nema Ante Budimira.

Dalić je na okupljanju u Splitu pojasnio svoju odluku: "Pozvao sam Musu, želim ga vidjeti, da bude s ekipom tjedan dana, a tu su još Beljo, Ljubičić, Šimić. Moramo do Eura naći još jednog napadača pored Livaje i Petkovića, a gledamo mlađe igrače. Nisam otpisao Budimira jer on nije dobar, nego želim vidjeti neke druge igrače."

Pretpoziv je svojim dobrim igrama u dresu Dinama zaslužio naš Kurilovčanin Dario Špikić: "Miksali smo igrače u špici i na desnom krilu i na kraju smo osvojili broncu. Nisam ja sklon tome da stalno miksamo, ali nemam stalno rješenje. Očekivao sam da će Brekalo igrati u Fiorentini, ali to se nije ostvarilo. Treba nam takav brzanac. Svi bi u reprezentaciji igrali na lijevoj strani, Perišić, Ivanušec, Oršić..."

"Zato smo stavili Špikića na pretpoziv jer je brz i igra u Dinamu na desnoj strani, on nam je potencijal za dalje."

Brozović nakon ozljede još nije u pravoj formi: “Puno igrača koji su odigrali Svjetsko prvenstvo u Kataru, ne samo naših, ima problema s formom i ozljedama. Brozović je dugo pauzirao, dugo nije igrao Kovačić, jedno vrijeme nije igrao Kramarić, svi su imali sitnih problema. Situacija nije najsjajnija, ali uvijek smo takve probleme tijekom kvalifikacija znali rješavati."

Kvalifikacije za Euro u Njemačkoj bit će izazovne, ali reprezentacija ima dodatni motiv...

“Krećemo po Euro, ali najprije moramo ostvariti plasman. Čeka nas veliko natjecanje, a Hrvatska mora napraviti prvi korak. Favoriti smo u skupini, ali moramo biti oprezni da se ne dogodi neki kiks. Europsko prvenstvo u Njemačkoj je za nas veliko natjecanje za nas, na utakmicama će sigurno biti po 20, 30 tisuća navijača, dakle kao da igramo kod kuće. To je za nas veliki izazov, bio sam kao navijač 2006. u Njemačkoj, ono što je bilo u Berlinu više se nije ponovilo što se tiče broja Hrvata na stadionu. To me raduje, jedan od razloga što sam ostao je i Europsko prvenstvo u Njemačkoj, ali najprije moramo ostvariti plasman. Hrvatska nikad nije bila jača nego u Rusiji, to je sad malo drugačije, ne igraju više u reprezentaciji igrači iz pet najjačih klubova Europe, ali imamo neupitnu kvalitetu. Kroz iskustvo i mladost koja dolazi moramo složiti najbolju moguću momčad i biti konkurentni. Stvaramo novu generaciju koja je na prvom velikom natjecanju napravila rezultat, ali moramo se pripremati za dalje”.

“Lijepo se opet okupiti i biti zajedno poslije tri i pol mjeseca, čekati nove utakmice. Napravili smo veličanstvene rezultate u pet i pol godina moga mandata. To je puno više od ciljeva koji su bili postavljeni, još nismo svjesni svega što smo napravili, bit ćemo svjesni velikih rezultata kroz određeno vrijeme. Pored svega što smo napravili osjećam da, s igračima, stožerom, navijačima i vama novinarima, imam energije, snage i motiva nastaviti dalje s reprezentacijom i pokušati opet napraviti dobre rezultate. Pritom moramo biti realni, naš cilj je plasman na veliko natjecanje, a sve ostalo je plus. Moramo zadržati dobru atmosferu i zajedništvo koje vlada. Moramo napraviti smjenu generacije, slagati novu reprezentaciju, okosnicu koje će činiti igrači za idućih šest, sedam godina. Imamo potencijala i kvalitetu za to. Postavili smo letvicu jako visoko i očekivanja su ogromna. To je dvosjekli mač, moramo to svesti na realnost i biti smireni, ići utakmicu po utakmicu. Očekivanja treba opravdati, a imamo sposobnost za to. Hvala Savezu i predsjedniku Marijanu Kustiću na suradnji, idemo zajedno dalje u nove pobjede”, istaknuo je Dalić.

 

Podijeli