Novosti Sport Događanja

Dalić vjeruje u Budimira: Šteta što se ozlijedio u naponu snage, od njega očekujemo da bude pravi u reprezentaciju

22.05.2024. / Damir Žbulj

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je preliminarni popis igrača za nastup na predstojećem Europskom prvenstvu u Njemačkoj., a na njemu su naravno i Marcelo Brozović i Ante Budimir, naši dečki iz Okuja i Velike Gorice.

Bez obzira na odlazak u Saudijsku Arabiju, Brozović je i dalje jedna od najvažnijih karika Vatrenih, uz Modrića, Kovačića, Perišića, Kramarića...

Budimir se prije nekoliko dana vratio nakon neugodne ozljede rebara, a Osasuna je na gostovanju kod Atletica slavila s čak 4:1. Ante je ušao u završnici tog dvoboja. i vjerujemo kako će biti u potpunosti spreman i u pravoj formi na početku Europskog prvenstva.

Isto tako razmišlja i izbornik Dalić: “Vratio se u puni trening, u nedjelju je igrao 15 minuta, započet će sljedeću prvenstvenu utakmicu. Šteta je što se ozlijedio kad je bio u naponu snage, mogao je biti prvi strijelac španjolske lige. Od njega očekujemo da će biti pravi u hrvatskoj reprezentaciji!"

Budimir je ove sezone u španjolskom prvenstvu zabio 16 golova, koliko ima i Griezmann, a bolji su samo Lewandowski (18), Bellingham (19), Dovbyk (21) i Norvežanin Sorloth iz Villarreala, koji je suparničke mreže zatresao 23 puta.

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se 26. svibnja i pripremat će se u Rijeci, gdje će 3. lipnja odigrati prijateljsku utakmicu sa Sjevernom Makedonijom. Vatreni 7. lipnja putuju za Lisabon, gdje ih 8. lipnja očekuje prijateljska utakmica s Portugalom, a dan poslije predviđen je odlazak za Njemačku.

Hrvatska prvu utakmicu na Euru igra 15. lipnja protiv Španjolske u Berlinu, slijedi 19. lipnja utakmica protiv Albanije u Hamburgu, odnosno 24. lipnja utakmica protiv Italije u Leipzigu.

Na popisu su, uz Marcela i Antu, još i vratari Dominik Livaković (Fenerbahče), Ivica Ivušić (Pafos), Nediljko Labrović (Rijeka), braniči Domagoj Vida (AEK), Josip Juranović (Union Berlin), Joško Gvardiol (Manchester City), Borna Sosa (Ajax), Josip Stanišić (Bayer Leverkusen), Josip Šutalo (Ajax), Martin Erlić (Sassuolo), Marin Pongračić (Lecce), vezni igrači Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Manchester City), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (Torino), Lovro Majer (Wolfsburg), Luka Ivanušec (Feyenoord), Luka Sučić (RB Salzburg), Martin Baturina (Dinamo) te napadači Ivan Perišić (Hajduk), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Marko Pjaca (Rijeka), Ante Budimir (Osasuna) i Marco Pašalić (Rijeka).

Pretpoziv su dobili Borna Barišić (Glasgow Rangers), Duje Ćaleta-Car (Lyon), Kristijan Jakić (Augsburg), Dominik Kotarski (PAOK), Marin Ljubičić (LASK), Igor Matanović (Karlsruhe), Niko Kristian Sigur (Hajduk), Petar Sučić (Dinamo) i Toni Fruk, danas igrač Rijeke, koji je pažnju na sebe skrenuo prošle sezone u dresu Gorice.

"Želimo da se nitko ne ozlijedi u ovih tjedan dana, da na okupljanje svi dođu zdravi. Svjesni smo velikih očekivanja, velikih ambicija, ali ima još puno reprezentacija koje imaju velike šanse boriti za nešto na Euru. Imamo najtežu skupinu na Euru. Aktualni europski prvak Italija, osvajač Lige nacija Španjolska i Albanija. Svjesni smo da nikad neće biti veća ni bolja podrška, nego u Njemačkoj. Znamo da naši navijači očekuju velike stvari od nas, ali nema pritiska. Želim samo da uživamo u nogometu, da Hrvatska opet bude dobra, a navijači sretni i ponosni”, istaknuo je Dalić pa dodao:

“Kod mene je prisutan optimizam, neki su igrači osvojili trofeje, prvenstva... Nekima ću ukazati da moraju više i bolje ako žele nastupati za Hrvatsku. Kroz desetak dana još ćemo se bolje posložiti, problem je što u pripreme krećemo s 12 igrača. Ne možemo neke igrače odmah 25. ili 26. svibnja zvati. Moramo im dati dva ili tri dana da odmore. Kad god smo imali vremena i dulje pripreme, bili smo još bolji. Puno možemo, ali ima puno reprezentacija koje očekuju što i mi. Pritiska ne smije biti. Hrvatskoj uvijek mora biti cilj da se plasira na veliko natjecanje, digli smo previše ljestvicu. U pet godina osvojili smo tri medalje, to nije normalno. Engleska ima najskuplju ligu, najskuplje igrače, a osvojila je samo jednu medalju u novijoj povijesti. Dakle, samo pohvale našim dečkima”.

 

Podijeli