Novosti Sport Događanja

Debi za pamćenje: Budimir asistirao za pobjedu Vatrenih u Švicarskoj

08.10.2020. / Damir Žbulj

Debi za pamćenje u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji imao je naš Velikogoričanin Ante Budimir, koji je na gostovanju kod Švicarske dobio nešto više od posljednjih pola sata, a uz dojmljivu partiju stigao je upisati i asistenciju za pobjednički gol Marija Pašalića...

Godine truda, rada i odricanja su se isplatile i Budimir je zaslužio svoje mjesto među Vatrenima, aktualnim svjetskim viceprvacima!

Švicarci su poveli golom Marija Gavranovića, napadača zagrebačkog Dinama, nakon pola sata igre u St. Gallenu, ali je u finišu prvog dijela Josip Brekalo, na dodavanje još jednog debitanta Domagoja Bradarića došla do izjednačenja.

Početkom nastavka u igru je ušao i naš Turopoljac iz Okuja Marcelo Brozović, koji je ponovno 'doktorski' odradio posao u veznoj liniji, a u 57. minuti svoj prvi nastup za Hrvatsku bilježi i Budimir, koji na teren ulazi umjesto Brune Petkovića.

Od prvog dodira s loptom pokazao je kako ima svoje mjesto u ovoj ekipi, iskazao se s nekoliko dobrih pokušaja, a borbenošću, požrtvovnim uklizavanjima i defenzivnim reakcijama u vrhu napada podsjetio je na Marija Mandžukića. Sjajno je u 67. minuti zavrnuo loptu u kaznenom prostoru, natrčao je Pašalić i zabio svoj prvijenac u hrvatskom dresu, za konačnih 1:2 i na kraju zasluženo slavlje.

“Sretan sam i ponosan što mi se ukazala prilika zaigrati za Vatrene, pritom pobijediti i izravno sudjelovati u pobjedi. To je za mene ostvarenje sna...”

“Svi su se igrači iz svojih klubova vratili s više treninga i minuta u nogama. Jednostavno, skupili smo glave i pokušali ostvariti sve izbornikove ideje. Možemo biti zadovoljni, ovo je važna pobjeda, a svaka pobjeda diže moral i samopouzdanje. Ovo je u svakom slučaju bila dobra priprema za Švedsku i Francusku."

-->> Budimir: Reprezentacija je oduvijek bila san, ovih dana mi se zaista događaju lijepe stvari

Budimir je bez natjecateljskih utakmica još od kraja srpnja, doslovno u zadnjim minutama prijelaznog roka dočekao je transfer iz Mallorce u Osasunu te će i u novoj sezoni tresti mreže u elitnom razredu španjolskog nogometa.

“Iza mene su dva specifična mjeseca bez utakmica u nogama, ali… Kad odjeneš dres hrvatske reprezentacije jednostavno zaboraviš na sve. Probao sam dati maksimum i na kraju se isplatilo. Kako je biti na terenu s Modrićem, Perišićem i ostalim igračima koji su osvojili srebro u Rusiji? Super! Do sad sam samo imao priliku loviti Luku po terenu kad bismo igrali s Realom i nemoguće ga je bilo uhvatiti. A sad igramo zajedno, ja mu se nudim, a on me cijelo vrijeme vidi…"

"A onda u igru uđe Perišić koji je prošle sezone s Bayernom osvojio 'triplettu'..."

"Dakle, prvi dojmovi su stvarno super. Nisam više toliko mlad, ali to mi je kao debitantu puno značilo i olakšalo posao," prenosi hns-cff.hr riječi jednog od junaka ove važne pripremne pobjede prije okršaja sa Švedskom i Francuskom u Ligi nacija.

-->> Budimir na okupljanje Vatrenih stigao kao član Osasune

U St. Gallenu je bila prava domaćinska atmosfera, Vatreni su igrali pred brojnim hrvatskim navijačima, a povratak navijača bit će važan i u narednim izazovima, u nedjelju i srijedu na Maksimiru.

“Poseban je osjećaj igrati pred našim navijačima, igrali smo daleko od doma, a cijeli je stadion navijao za nas. Lijepo je to doživjeti,” zaključio je 29-godišnji Budimir.

Sigurni smo kako je i izbornik Dalić zadovoljan njegovom partijom i kako će Budimir zauzeti svoju poziciji u ovoj ekipi te na kraju i izboriti mjesto na popisu putnika za Europsko prvenstvo, koje će se igrati iduće godine.

“Dali smo priliku igračima koji su bili prvi put s nama ili nisu igrali puno u reprezentaciji. Oni su u St. Gallenu pokazali da mogu i da imaju kvalitetu, ali trebaju se dokazivati iz utakmice u utakmicu i čuvati svoje mjesto u reprezentaciji," istaknuo je nakon utakmice Dalić pa se osvrnuo i na Budimirov nastup: 

“Bradarić i Budimir poziv u reprezentaciju zaslužili su svojim igrama u klubu i to su na ovoj utakmici potvrdili. Zadovoljan sam onime što su pokazali, ali moraju biti još bolji i kvalitetniji, jer svi mi moramo znati da nas u nedjelju i srijedu čekaju dvije teške utakmice i da moramo nastaviti pobjeđivati. Dobro je to što smo popravili dojam i ozračje koje smo pokvarili u rujnu, iako… Ja ni tada nisam paničario i radio dramu, jer sam znao da možemo bolje. To smo, uostalom, potvrdili ovom pobjedom!"

Podijeli