Novosti Sport Događanja

Gorica i Udarnik prisilno odlaze 'na praznike'

08.04.2021. / Damir Žbulj

Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza, na prijedlog PPD Zagreba, donio je odluku o zastoju natjecanja u Paket 24 Premijer ligi, 1. HRL za žene, dvije Prve muške lige i tri Druge ženske lige do sredine svibnja.

"Procjena je čelnih ljudi HRS-a da bi se do tada sve igračice i igrače, stručne stožere, odnosno sve one koji sudjeluju u natjecanju, a misli na suce, delegate, mjeritelje vremena, moglo procijepiti. U danima kad korona virus buja kao gljive poslije kiše, i sve je više igrača koji su zaraženi, a klubova u karanteni, briga za zdravlje mora nam biti najvažnija. Nakon iscrpne i dugačke rasprave, ta je odluka prihvaćena uz deset glasova za i jedan protiv. Glas protiv bio je Rukometnog kluba Nexe koji je smatrao da treba nastaviti natjecanje pa odgađati susrete kad dođe do zaraze pojedinih klubova," objašnjenje je HRS-a.

Rukometaši Gorice odigrali su drugo kolo Lige za ostanak domaćeg prvenstva i upisali su dvije uvjerljive pobjede.

I rukometašice Udarnika tako će na prisilnu pauzu u natjecanju 2. HRL Zapad. U subotu se u sklopu 20. kola trebale gostovati kod Ivanića. Trenutno su u 'sigurnoj zoni', na devetoj poziciji ljestvice s devet osvojenih bodova, koliko ima i Senia iz Senja. Do kraja je ostalo još samo tri kola.

U skladu s tom odlukom, napravljen je detaljan plan igranja svih liga od kojih bi najkasnije završila Paket24 Premijer liga, koja bi počela s natjecanjem susretima četvrtfinala Kupa 19. svibnja, a završila 26./27. lipnja, susretima Kupa. Rukometašice bi pak, svoja natjecanja nastavile 16. svibnja završnicom Kupa, a posljednje ligaško kolo, imale bi 19. lipnja.

Točan raspored igranja napravljen je i za sve ostale lige i klubovi će o njemu biti obaviješteni u najkraćem mogućem roku.

Protiv odluke o 'zastoju' natjecanja bili su u Nexeu, koji je razočaran odlukom Hrvatskog rukometnog saveza.

U Našicama smatraju kako riječ o odluci koja je izuzetno štetna za hrvatski rukomet. Nakon dopisa kojeg je RK Nexe uputio Hrvatskom rukometnom savezu, u kojem je pozvao Upravni odbor na demokratsko odlučivanje i poštivanje svih procedura, donesena je odluka koja se kosi sa sportskim duhom, dosadašnjim odlukama Stožera civilne zaštite, ali i preporukama EHF-a kao krovne rukometne organizacije.

"Nikako nismo zadovoljni odlukom Hrvatskog rukometnog saveza kojom je do 26. svibnja odgođeno natjecanje Paket 24 Premijer hrvatske rukometne lige, ja sam nažalost jedini bio protiv te odluke. Ovo je nije dobro za rukometni savez, klubove i igrače koji cijelu sezonu marljivo treniraju i prihvaćaju rizik moguće zaraze korona virusom. I mi, kao i svi drugi klubovi, imamo u prvom planu zdravlje naših igrača, ali štetno je odigrati 12 utakmica u 30 dana. Prvenstva se ne prekidaju niti u srodnim dvoranskim i momčadskim sportovima kao što su košarka, odbojka ili futsal. Također, naglašavam da će se u isto vrijeme odigravati utakmice SEHA lige. Dakle, temeljem svega što znamo, možemo zaključiti da iza ovakve odluke stoje partikularni interesi pojedinaca. Igračima nekih klubova ističu ugovori 30. svibnja te je moguće će Premijer ligu nastaviti u izmijenjenom i oslabljenom sastavu što nikako nije fer ni korektno prema njima. Bez obzira na sve, mi i dalje vjerujemo da će RK Nexe pokazati svoju snagu na terenu“, ovom je prigodom izjavio Josip Ergović, predsjednik Rukometnog kluba NEXE Našice.

(Foto: HRS)

 

Podijeli