Novosti Sport Događanja

Hrvatska olimpijka Ema Rajić ponosno predstavljala Veliku Goricu u Tokiju: Beskrajno sam ponosna na hrvatske korijene

05.08.2021. / Damir Žbulj

Nije samo naš sjajni i trofejni veslač Damir Martin predstavljao i Veliku Goricu na Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje je fantastičnim nastupom i osvojio brončanu medalju, nakon srebra u Londonu i Riju.

Hrvatska olimpijka bila je i mlada 21-godišnja plivačica Ema Rajić, kojoj je mama Irena iz Velike Gorice. Emini roditelji su s 30-ak godina napustili Hrvatsku i 'trbuhom za kruhom' preselili u Sjedinjenje Američke Države.

Ema je rođena u SAD-u, studira na sveučilištu Berkeley u Kaliforniji, molekularnu i staničnu biologiju.

U Tokiju je nastupila u dvije discipline, na 100 metara prsnim stilom gdje je osvojila 33. mjesto te na 50 metara slobodno, gdje je osvojila 45. mjesto od 82 plivačice.

"Beskrajno sam ponosna na svoje hrvatske korijene i zahvalna svima koji su mi pomogli da dobijem priliku biti na najvećoj svjetskoj pozornici u Tokiju. Majka mi je iz Velike Gorice, otac iz Imotskog i možete zamisliti što to nama znači," pričala je još prije puta u Tokio.

"Htjela sam malo bolje, ali nije išlo. Nakon 50 metara sam bila prva, to je bio plan da krenem snažno, ali sam se raspala u drugom dijelu," komentirala je svoj nastup na 100 metara prsno.

Ema je pravo nastupa u Tokiju stekla ostvarenim olimpijskim B normama, rezultatom 1:08,17 na 100 m prsno i 25,96 na 50 m slobodno. Naime, kako se niti jedna hrvatska plivačica nije plasirala na OI isplivanom A normom, Ema je stekla to pravo kao plivačica s najviše osvojenih FINA bodova u ovoj sezoni.

"Bilo je super, baš je bilo super ići u Tokio. Ovo su moje prve Olimpijske igre! Moja cimerica Sara Kolak bila mi je baš super. Upoznala sam sve, braću Sinković, stvarno sve," rekla je po povratku u Domovinu hrvatska rekorderka na 50 i 100 metara prsno.

Emini roditelji su inzistirali da nauči hrvatski jezik. Čita, piše i razumije sve, možda ga i ne govori najbolje, ali će u narednim godinama sigurno to i unaprijediti. Roditelji doma razgovaraju na hrvatskom, dok ona sa sestrom Gabrijelom ipak većinom komunicira na engleskom. Mama Irena pričala joj je o povijesti, o Domovinskom ratu, a u Velikoj Gorici ima tetu Sanju, gdje se također osjeća kao kod kuće.

Oko nastupa za hrvatsku puno joj je pomogao Duje Draganja, naš srebrni hrvatski olimpijac iz Atene, koji je plivačka legenda i u Kaliforniji i član tamošnje plivačke Kuće slavnih.

Galerija slika

Hrvatska olimpijka Ema Rajić ponosno predstavljala Veliku Goricu u Tokiju: Beskrajno sam ponosna na hrvatske korijene Hrvatska olimpijka Ema Rajić ponosno predstavljala Veliku Goricu u Tokiju: Beskrajno sam ponosna na hrvatske korijene Hrvatska olimpijka Ema Rajić ponosno predstavljala Veliku Goricu u Tokiju: Beskrajno sam ponosna na hrvatske korijene

Podijeli