Novosti Sport Događanja

Igor Matić u domovini taekwondoa s hrvatskom reprezentacijom ostvario povijesni uspjeh, Sara Habijančić u Latviji i Albaniji 'brusila' formu za Europsko prvenstvo

20.10.2024. / Damir Žbulj

Na svoje uspjehe izuzetno su ponosni i u Taekwondo klubu Velika Gorica, a sjajne rezultate ostvarili su i Sara Habijančić na jakim međunarodnim G1 turnirima u Latviji i Albaniji, ali i ostali članovi na nedavnim turnirima u Nišu, ali i u Dugom Selu i Zagrebu.

Posebno treba istaknuti i čelnika i trenera TKD Velika Gorica Igora Matića, izbornika hrvatske juniorske reprezentacije, koji je na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, domovini taekwondoa, ostvario povijesni uspjeh. Oscar Kovačić (Prana-Karlovac) i Magdalena Matić (Marjan-Split) bili su zlatni te su osvojili naslove juniorskih prvaka svijeta, dok su Ema Bugarinović (Fox-Bjelovar) i Marija Uglešić (Marjan-Split) bili brončani.

"Ovo je zaista najveći uspjeh naših juniora na svjetskim prvenstvima, a kad dodamo da smo osvojili prvo muško zlato, koje dosad nismo nikad imali, onda je uspjeh još i veći," naglasio je Matić pa dodao:

"Pored osvojenih medalja imali smo i dva peta te tri deveta mjesta. I kako to obično i bude kad je sve odrađeno izvrsno i kad su rezultati vrhunski, na kraju turnira jedna mala Hrvatska osvojila je u ukupnoj konkurenciji sportašica nevjerojatno treće mjesto, dok su nam dečki bili četvrti!"

"U konačnici, kad bi se zbrajali cure i dečki mi bismo završili na trećem mjestu iza reprezentacija Irana i Koreje. Koliko je to sve izvrsno govori činjenica da velike države koje ulažu u ovaj sport velika financijska sredstva gledaju nam u leđa i nemaju niti jedno osvojeno zlato, poput Kine, Velike Britanije, Francuske, Španjolske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Rusije, Italije, Turske..."

Matić se na kraju, nakon uspjeha na europskim smotrama, zasluženo popeo na pobjedničko postolje te je podigao zasluženo osvojeni pehar za treće mjesto na svijetu u ženskoj konkurenciji! Ovo mu je već osma godina kako je u stožeru juniorske reprezentacije i ovo mu je bilo četvrto Svjetsko prvenstvo i do sada najveći uspjeh u karijeri. U Južnoj Koreji se okupilo gotovo tisuću najboljih svjetskih juniorki i juniora iz 127 država te je bilo najbrojnije do sada.

"Sve je bilo izvrsno organizirano, s odličnim i pristupačnim domaćinima, a isto tako su i naši reprezentativci i reprezentativke odradili ovo Svjetsko prvenstvo izvrsno!"

U južnokorejskom Chuncheonu bila je i Lara Derdić Trifunović, kao službeni fizio hrvatske reprezentacije...

"I ona je isto tako članica TKD Velika Gorica te zaposlenica Poliklinike T koja je zadužena za oporavak i rehabilitaciju svih naših sportašica i sportaša. Tako smo u domovini taekwondoa imali dvoje naših predstavnika, koji su u više od deset tisuća kilometara dalekoj Koreji predstavljali naš Grad Veliku Goricu i klub," zaključio je ponosno Matić.

Nisu mirovali niti ostali članovi, a posebno je vrijedna bila Sara Habijančić, koja je nastupila i na jakom G1 turniru u latvijskoj Rigi, kao i na G1 turniru u albanskoj Tirani. Na oba natjecanja Sara je stigla do devetog mjesta te je skupila nešto novih bodova za WT rang ljestvicu.

"Možemo reći kako nismo navikli na deveta mjesta, ali ako se uzme u obzir kako se ona priprema za U-21 Europsko prvenstvo krajem studenoga i kako očekujemo da tada bude najspremnija, nismo nezadovoljni ovim rezultatima. Sara je trenutno 45. na WT ljestvici, što je i dalje izvrstan rezultat. Osim nastupa na Europskom prvenstvu do kraja godine će nastupiti i na G1 BiH Openu i na seniorskom prvenstvu Hrvatske," dodao je Matić.

Juniorke i kadetkinje TKD Velika Gorica nastupile su na međunarodnom turniru u Nišu, koji je bio i kvalifikacijski za premijerni završni Grand Prix u prosincu u Rumunjskoj. U Srbiji se okupilo gotovo tisuću natjecatelja iz više od 35 država, a nastupili su svi najbolji borci Europe kako bi potvrdili svoje mjesto na završnici. Nastupile su kadetkinja Lejla Lea Kajfeš i juniorke Lana Gavrilov, Lana Horvat, Katarina Bačurin, Dora Habijančić i Sara Prpić.

"Jedina koja je dohvatila postolje i brončanu medalju bila je Sara Prpić, koja je tim plasmanom potvrdila svoje mjesto na Grand Prixu. Sara je nastupila na G1 turniru u Albaniji gdje je osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju. Podsjećam, Sara dolazi iz Rijeke i već više od dvije godine trenira u našem klubu i ide s nama na natjecanja pa već možemo reći kako je dio našeg tima. Od ostalih cura jedino je Katarina Bačurin prošla prvo kolo, dok su ostale naše sportašice zaustavljene na prvoj prepreci. Nemamo za čime žaliti, djevojke su redom izgubile od suparnica koje su kasnije završile na postolju, dale su svoj maksimum i idemo dalje nastaviti raditi. Pred njima su još ove godine dva velika turnira, a nadamo se kako će netko od njih iduće godine završiti na finalnom Grand Prixu," poručio je Matić te je istaknuo nastupe mladih klupskih nada:

"Na Čigra Openu u Zagrebu srebrne medalje su osvojili Antea Perić, Lejla Lea Kajfeš, Jan Becić, Petra Prlić i Katja Kajfeš, dok su brončane bile Naomi Čuić i Tamara Milić. U Dugom Selu su zlatne bile Ema Bakula i Meri Muža, srebro su zaslužili Tonka Vasilić Dražić, Antea Perić, Matej Turković, Paula Kučiš i Jan Becić, dok su bronce oko vrata stavili Gabriela Matković, Patrik Lončar i Nika Horvačić."

Galerija slika

Igor Matić u domovini taekwondoa s hrvatskom reprezentacijom ostvario povijesni uspjeh, Sara Habijančić u Latviji i Albaniji 'brusila' formu za Europsko prvenstvo Igor Matić u domovini taekwondoa s hrvatskom reprezentacijom ostvario povijesni uspjeh, Sara Habijančić u Latviji i Albaniji 'brusila' formu za Europsko prvenstvo Igor Matić u domovini taekwondoa s hrvatskom reprezentacijom ostvario povijesni uspjeh, Sara Habijančić u Latviji i Albaniji 'brusila' formu za Europsko prvenstvo

Podijeli