Novosti Sport Događanja

Marina Drašković i Fuji vas pozivaju na nezaboravno judo iskustvo: Velika Gorica je domaćin prvog međunarodnog 'adapted judo' turnira

29.05.2024. / Damir Žbulj

Nadolazećeg vikenda upravo će naša Velika Gorica biti domaćin velikog međunarodnog EJU Get Together Tour adapted judo turnira, u organizacije Judo kluba za osobe s invaliditetom Fuji, Hrvatskog judo saveza i Europske judo unije.

U goričkoj Gradskoj sportskoj dvorani se u subotu i nedjelju, 1. i 2. lipnja, očekuje oko 150 judaša iz čak 12 zemalja pa vas čelnica i trenerica kluba Marina Drašković, koja je i koordinatorica adapted judo projekta, poziva na nezaboravno judo iskustvo.

"Adapted judo nije nova grana juda, ljudi to rade diljem Europe zadnjih 30-40 godina. Europska judo unija je tek prošle godine započela sa službenim razvojem adapted juda kada je organizirano test natjecanje u nizozemskom Venrayu, koji je bio jako uspješan i na kojem su usvojena pravila za adapted judo. Nakon istog je odlučeno da će se u ovoj godini održati 'Get together tour' kojeg čine četiri turnira, prvi je u Hrvatskoj, drugi u Velikoj Britaniji, treći u Poljskoj i posljednji u Nizozemskoj...“

Glavni razlog podjele može se obuhvatiti jednom riječju: sigurnost. Judo je siguran sport sve dok su protivnici koliko-toliko jednaki. Kako bi se osiguralo da su svi judaši usklađeni prema svojim sposobnostima, provodi se klasifikacija natjecatelja procjenom njihovih motoričkih i judo sposobnosti, čime se osigurava sigurnost svih sudionika.

Ovakav turni je izuzetno bitan za svaku zemlju pa tako i Hrvatsku: "Za hrvatske judaše ovo je jako bitno što će po prvi puta dobiti priliku nastupiti na međunarodnom turniru, odmjeriti snage s judašima koji se u životu bore s istim ili sličnim vrstama invaliditeta na domaćem terenu. S obzirom na to da su drugi turniri daleko, sumnjam da će financijska situacija klubova omogućiti putovanja na iste," pojasnila je Drašković pa dodala: "Motivacija je ovo svim natjecateljima za daljnji nastavak razvoja u svojim klubovima. Veliki je broj prijava, na turnir dolaze i sve susjedne države. Sama činjenica da na prvi ikad turnir, koji nema veliku tradiciju održavanja, dolazi 12 različitih država govori jako o potrebi za održavanjem ovakvog turnira i zainteresiranosti klubova."

Europska judo unija napravila je niz poboljšanja ove godine, uključujući uvođenje nekoliko EJU turnira za sve različite dobne skupine. Nakon uspješnog testnog događaja u Venrayu krajem prošle godine, Velika Gorica će biti prva destinacija EJU Get Together Toura

U subotu, 1. lipnja, održat će se klasifikacija natjecateljica i natjecatelja, dok je sportski dio predviđen za nedjelju, već od jutarnjih sati. Predviđeni početak nadmetanja u Gradskoj sportskoj dvorani predviđen je za 9.30 sati. Turnir se održava pod pokroviteljstvom Grada Velike Gorice, uz oduševljenje idejom i konceptom samog događanja.

Gorički JKOSI Fuji i Marina ponovno pomiču granice, uz jasnu i glasnu poruku kako je judo je sport za sve!

 

 

(Foto: Carlos FERREIRA / EJU)

Podijeli