Novosti Sport Događanja

Mesnik razočaran odlukom HRS-a: Hoće li vratiti novac kojeg su klubovi potrošili?

23.04.2020. / Damir Žbulj

Odluka o poništenju aktualne rukometne sezonu koju je Upravni odbor HRS-a donio na telefonskoj sjednici razočarala je brojne klubove diljem Hrvatske, a među njima je i velikogorički ŽRK Udarnik, koji s razlogom može biti nezadovoljan ovakvim raspletom.

Odigrana je većina utakmica, Udarnik je na vodećem mjestu 3. HRL - Središte i stigao je na milimetar od povratka u drugoligaško društvo, gdje kvalitetom ekipe sigurno i pripada. Međutim, pomalo neshvatljiva i ishitrena odluka Hrvatskog rukometnog saveza praktički je upropastila jednogodišnji trud koji je uložen u razvoj, što na organizacijskom, što na financijskom planu.

U većini svih ligaških natjecanja odigrano je gotovo 80 posto utakmica, no, najveći 'problem' je što Liga za prvaka seniorske Paket 24 Premijer lige nije niti započela. PPD Zagreb nije odigrao niti jednu utakmicu ove sezone u domaćem prvenstvu pa prema tome nije mogao biti proglašen prvakom. Potvrđen je trenutni 'status quo', a jasno je kome to najviše odgovara.

Isti klubovi igrat će iduće sezone europska natjecanja, kao i u regionalnoj SEHA Gazprom ligi, nema ispadanja iz liga, a nema niti plasmana u viši rang.

-->> Poništena rukometna sezona!

Svi klubovi koji su proteklih godina imali plan razvoja, neku viziju napretka, koji su investirali u svoje ekipe, koji su imali značajne troškove u proteklih godinu dana, koji su željeli napraviti neki iskorak u ova izazovna vremena, praktički su kažnjeni za to.

Hrvatskom rukometnom savez posljednjih je godina otvoreno propagirao okretanje domaćim rukometnim snagama i resursima, čak i napravio neke pomake u tom pozitivnom smjeru, a sad je samo jednom odlukom napravio nekoliko koraka unatrag.

Rukometa baza, klubovi bez kojih niti ne bi bilo sustava u Hrvatskoj nisu niti konzultirani, nego su dovedeni pred gotov čin i sav trud kojeg su uložili prebrisan je jednom telefonskom 'sjednicom'.

Aktualna svjetska pandemija koronavirusa veliki je izazov za sve nas, pa tako naravno i za ljude u sportu. No, u trenutku kad su restriktivne mjere počele popuštati, kad se epidemiološka situacija popravlja iz dana u dan, kad se vidi to svjetlo na kraju tunela i kad je postojala nada u povratak sportskih aktivnosti, vjerojatno se moglo još neko vrijeme pričekati i vidjeti u kojem će se smjeru razviti ova priča.

U najgorem slučaju, ako prvakinje i prvaci nisu proglašeni, mogla se donijeti odluka o reorganizaciji sustava natjecanja za iduću sezonu, mogla su se proširiti lige te se klubovima koji su na liderskim pozicijama omogućiti da iduće sezone nastupaju u višem rangu, što su kroz većinu odigranih utakmica sezone i dokazali na terenu.

ŽRK Zamet pokrenuo je 'online' peticiju kojom traži promjenu odluke o poništenju sezone. Traži da se natjecanje proglasi okončanim, da se poveća broj klubova u aktualnim ligama na svim razinama i da se omogući napredovanje u viši rang, bez ispadanja.

 

Ako je jedna njemačka Bundesliga mogla to napraviti, onda nema razloga da nešto slično nije mogla napraviti i Hrvatska.

Razgovarali smo i s trenerom velikogoričkog Udarnika Josipom Mesnikom, koji je otvoreno izrazio razočaranje donesenom odlukom te je izvrsno poentirao...

Klubovi su na svim razinama utrošili značajna sredstva za svoje funkcioniranje, od slaganja ekipe pa do troškova organizacija utakmica, plaćanja sudaca, delegata, termina za utakmice, prijevoza...

"Pošto se poništava cijela rukometna sezona u baš svim ligama, iako je gotovo 80 posto kola odigrano u većini natjecanja, hoće li se vratiti novac klubovima potrošen na plaćanje sudaca, delegata i termina za utakmice?"

Udarnik je pod njegovim vodstvom i treću godinu u nizu nastupa na državnoj kadetskoj završnici te je ponovno ostvaren zapaženi rezultat mladih klupskih nada.

Odlukom HRS-a ispada kao da se to ove godine nije niti dogodilo.

"Hoće li se u ženskoj kadetskoj ligi, odnosno završnici PH za kadetkinje morati vratiti medalje, koje su osvojile Sesvete, Podravka i Lokomotiva? Hoće li se refundirati troškovi svih 12 klubova koji su bili u Poreču na završnici i koji su potrošili svaki od njih 30-ak tisuća kuna, po ovoj logici, za neki izmišljeni 'maturalac'!?"

Mesnik je istaknuo i paradoks oko igračica i igrača, koji su nastupali za neki klub s ambicijama napretka, ili u viši rang natjecanja ili želje za plasmanom u Europu, no, sada bi trebali još godinu dana života potrošiti na jednu te istu stvar. Normalno kako će svoj rukometni put pokušati potražiti negdje drugdje.

Znači li to sada da nitko ne smije napraviti transfer iz kluba u klub u novoj sezoni, pošto je ova aktualna poništena, a klubovi su plaćali te igračice i igrače za nešto što se 'nije niti dogodilo'.

"Što je s klubovima koji su ulagali na svim razinama u klupsku strukturu, koji su ulagali za plasman u viši rang da ne pričam! Sljedeće godine nakon ovakvog raspleta možda neće imati tog sponzora ili potporu Grada, jer nisu ispunili zacrtane planove, jer nisu izborili viši rang natjecanja, jer neće igrati u europskim natjecanjima," dodao je Mesnik te posebno istaknuo:

"Što je s roditeljima koji su se ove sezone naplaćali svega i svačega - za ništa?"

Tko će njima vratiti novac kojeg su potrošili za nešto što je doneseno na jednoj telefonskoj sjednici, bez ikakvih konzultacija s klubovima kojih se to izravno tiče?

"Kakav paradoks, kakva prijevara!"

Jasna je Mesnikova poruka za kraj, koji nije usamljen u ovakvom razmišljanju. Brojni su klubovi diljem Lijepe naše, od Trogira i Rugvice do Valpova i Čakovca, koji su se našli u sličnoj situaciji te samo žele da 'pravila igre' budu za sve ista.

Svi oni koji su radili na popularizaciji rukometa u malim sredinama osjećaju se izigranima i prevarenima. Svi oni koji su ulagali svoje vrijeme, svoj novac, svoje zdravlje...

Sav uloženi trud, znoj i suze bačeni su u vjetar, igračice i igrači mukotrpno su radili da ostvare svoje ciljeve, no, Hrvatski rukometni savez o tome izgleda uopće nije razmišljao.

Vjerujemo kako je okršaj s koronavirusom pri kraju i kako će se kroz nekoliko tjedana situacija koliko toliko normalizirati i kako će biti moguć povratak u dvorane i kako će djeca ponovno početi organizirano baviti sportom.

No, treba se zapitati kako će ova odluka utjecati na mlade rukometašice i rukometaše, koji su imali svoje snove, koji su se odricali druženja s prijateljima i obitelji. Kako će oni reagirati? Koliko će ih se odlučiti za odlazak iz rukometa? Koliko će sve ovo utjecati na njihov emocionalni razvoj?

HRS će u narednim tjednima i mjesecima morati pronaći odgovore na sva ova pitanja!

Podijeli