Novosti Sport Događanja

Nataša Sobočan i Anto Joskić podržali 'Mliječnu stazu': Samo nebo je granica...

13.08.2020. / Damir Žbulj

'Mliječna staza' tradicionalna je humanitarna utrka i centralno događanje koje organizira Ured UNICEF-a u Hrvatskoj s fokusom na osvješćivanje javnosti o nužnosti poštivanja i unaprjeđivanja dječjih prava, a podršku su joj ove godine dali i naš najbolji tenisač s invaliditetom Anto Joskić te Nataša Sobočan, članica velikogoričkog atletskog kluba USPON.

Zbog pandemije koronavirus ove će se godine Mliječna staza, po prvi puta od pokretanja, održati virtualno i tako imati nacionalni karakter, što znači da od 5. do 20. rujna baš svi mogu sudjelovati – potrebno se samo prijaviti.

"Uvijek se rado odazivam humanitarnim akcijama, a ovogodišnju utrku posebno podržavam zbog cilja unaprjeđenje uvjeta života djece s teškoćama," istaknula je Nataša pa dodala:

"Ovakva ideja je od iznimne važnosti za djecu s teškoćama, a to najbolje znam kao osoba s invaliditetom te govoreći iz vlastitog iskustva. Djeci trebamo pružiti podršku da svoje teškoće pretvore u sposobnosti i mogućnosti."

Sobočan je aktualna hrvatska rekorderka i prvakinja u bacanju kugle, a predstavljala je Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama u Ateni i Pekingu u plivanju. Finalistica je europskih i svjetskih prvenstava, osvajačica medalja sa svjetskih igara, kupova i mitinga, bivša europska i svjetska rekorderka u disciplini 200 metara prsno u malim bazenima...

Cilj ovogodišnje inkluzivne utrke je unaprjeđenje uvjeta života djece s teškoćama, promicanje socijalne uključenosti i jednakih prava za svako dijete u Hrvatskoj.

"U sport sam krenula iz rehabilitacijskih razloga, a ljubav je došla malo kasnije kad sam shvatila da bez obzira na invaliditet postoje ogromne mogućnosti razvijanja i socijaliziranja pa bi na isti način pokušala i djecu uvesti u svijet sporta – kad shvate da te teškoće nisu teškoće nego baš sposobnosti i mogućnosti, samo nebo je granica."

Ove godine Mliječna će staza po prvi put okupiti cijelu Hrvatsku! Uključi se kad želiš i gdje želiš i trči, hodaj, vozi...

"Nije najvažnija brzina već da svi zajedno što brže dođemo do cilja! U istim majicama, kilometar po kilometar, pretvarat ćemo teškoće u mogućnosti. Sudjeluj uz aplikaciju atlasGo i budi dio zajednice koja podržava najmlađe," poruka je organizatora.

"Odlučio sam se podržati ovu utrku jer podupirem svaku akciju koja je usmjerena na dobrobit djece, a posebno djece s invaliditetom budući da sam i sam osoba s invaliditetom," rekao je Anto.

"Djeca s teškoćama imaju jako puno toga za ponuditi i pokazati i trebamo ih promatrati kroz sve ono sto oni mogu i što jesu, a ne fokusirati se na njihove teškoće."

-->> Ponosni Velikogoričanin Anto Joskić: Najveći san je plasman u Tokio!

"Od malih nogu sam obožavao sport i imao sam tu sreću da sam se s 13 godina susreo s tenisom u kolicima i od tada do danas sam neprestano u sportu. Apsolutno bih preporučio svim roditeljima da svoju djecu uključe u sportske aktivnosti jer znam iz osobnog iskustva koliko sport može doprinijeti kvaliteti života osoba s invaliditetom. Sport me je izgradio kao osobu i jako pomogao u socijalizaciji i bez sporta ne bih bio to što jesam danas," naglasio je za kraj.

Podijeli