Novosti Sport Događanja

Od Vardara pa do Triglava: Gorica potvrdila regionalni iskorak

15.06.2020. / Damir Žbulj

Ambicija ulaska u regionalno košarkaško natjecanje i službeno je potvrđena pa će tako KK Gorica iduće sezone nastupati u ABA 2 ligi, u društvu druge razine klubova 'od Vardara pa do Triglava'...

Goričani će biti jedini klub iz Hrvatske u ovom rangu natjecanja, nakon što je Split izborio promociju u elitni rang, gdje su već Zadar i Cibona.

Pod vodstvom Josipa Sesara krenula je 'renesansa' velikogoričke košarke, nakon uvjerljivog nastupa bez poraza u drugoligaškom hrvatskom društvu Gorica se i u HT Prvoj ligi pokazala i dokazala kao izuzetno respektabilan suparnik, kao odlično posložena i sjajno organizirana ekipa. Pamte se brojne pobjede nad Cibonom, Zadrom i Splitom, pamti se plasman u polufinale Kupa Kreše Ćosića, proboj u sam vrh domaće košarke, a ostaje žal što je ova sezona prekinuta pandemijom koronavirusa, jer se odlaskom Cedevite u Ljubljanu otvorilo mjesto za dodatni iskorak.

Prema prikazanim ovosezonskim partijama čak i plasman u samu završnicu doigravanja prvenstva Hrvatske nije izgledao kao 'nemoguća misija'.

Prošle godine proslavljen je 50. rođendan, pod vodstvom predsjednika Duška Radovića, koji je uložio i energiju i novac, javila se nova ambicija, želja i elan za sportskim usjepsima, vidjet će se kako se u to uklapa ovaj međunarodni, točnije regionalni iskorak.

Plan je zadržati kostur momčadi, a uz ostanak glavnog trenera Sesara ne treba brinuti za rezultat. Ako je Gorica s ovosezonsko ekipom bila ravnopravan suparnik Ciboni, Zadru i Splitu, nema razloga strahovati od makedonskog Rabotničkog, crnogorskih Lovćena i Sutjeske, srpskih Zlatibora i Sloboda iz Užica, Helios Domžala iz Slovenije te KK Široki i sarajevskog Sparsa iz BiH.

Bit će to prilika za razvoj mladih igrača, a uz pametnu klupsku politiku nadamo se kako postoji mogućnost i da se u budućnosti možda nešto i zaradi na njihovim transferima...

Grad je stao za ovog projekta, pomoć će sigurno biti i financijska i logistička, a slobodno se može podsjetiti kako je Velika Gorica dom i nogometnog i rukometnog i košarkaškog prvoligaša, na 'ponos i diku turopoljskog kraja'.

Klupska su nadanja kako će se ovim potezom dodatno popularizirati košarku u Velikoj Gorici, privući još veći broj djece i mladih u omladinski pogon, koji je spajanjem s KK Velgor unaprijeđen i ponovno na pravom putu razvoja. Realni cilj je unaprijediti trenersku košarkašku struku u Velikoj Gorici, pružiti im i omogućiti što kvalitetnije obrazovanje, što će imati izravni utjecaj na kvalitetniji rad u mlađim dobnim kategorijama.

Posebnu zahvalu za angažman i podršku ovom projektu dobili su gradonačelnik i njegovi zamjenici, a svi se možemo samo nadati kako će ovaj sportski iskorak privući malo više ljudi na tribinu velikogoričke Gradske dvorane.

Trener Sesar i njegovi igrače rade odličan posao i šteta je što to nije u potpunosti prepoznato i prihvaćeno. Nogomet je naravno i dalje miljama daleko 'broj jedan' u Turopolju, ali nema razloga da brojni ljubitelji sporta u našem gradu češće ne pohode utakmice košarkaškog ili rukometnog prvoligaša, kao i brojnih drugih klubova na svim razinama. Sport se ipak igra zbog gledatelja...

Ako se nastup u regionalnom natjecanju pokaže kao uspješan, nema razloga da u nekoj bližoj budućnosti Goricu gledamo i u nekom kontinentalnom natjecanju, poput recimo FIBA Eurocupa, što bi Veliku Goricu dodatno pozicioniralo na europskoj sportskoj karti, što su neki sportovi, poput naprimjer karatea i taekwondoa, već napravili i potvrdili.

U svakom pogledu KK Gorica mora znati koje su joj mogućnosti i ograničenja u ovom trenutku, ekipa se mora ponovno pametno posložiti, ali velika prednost je što je regionalno natjecanje prilika mladim i talentiranim košarkašima za dokazivanje i napredak. Igrači poput Lovre Mazalina i Mislava Brzoje objeručke su prihvatili ruku koju im je pružio Sesar, iskoristili su svoju priliku da se vrate na pravi košarkaški put. Putokaz je to i za ostale hrvatske igrače koji nisu svoj talent razvili u pravom smjeru, a još uvijek imaju vremena za novi iskorak.

Gorica pod Sesarovim vodstvom sigurno neće odustati od svoje prepoznatljive igre, novi igrači u kadru samo se trebaju što bolje uklopiti u već uhodani 'stroj'.

Zadržati poziciju među četiri najbolje ekipe u Hrvatskoj jednostavno mora biti imperativ, jer je ovo šansa za razvoj košarke u našem gradu koja se jednostavno ne smije propustiti. Povijesna prilika u 50-godišnjoj klupskoj povijesti.

OPROŠTAJ KAPETANA

Što se tiče kadra, sad se već zna kako će trebati dodatno popuniti centarsku poziciju, nakon što je Ivan Papac odlučio završiti karijeru. Kapetan je zaslužio i oproštajnu utakmicu, veliki je doprinos dao u svim klupskim uspjesima posljednjih sezona!

Košarka u Velikoj Gorici proteklih je godina doživjela novi uzlet i velika je želja da u Gradskoj dvorani bude što više utakmica kao što je bila ona posljednja prvenstvena protiv Zadra, u ožujku neposredno prije prekida sezone zbog koronavirusa, kad je ostvarena velika pobjeda, uz istinsku i glasnu podršku gledatelja u dvorani.

Nadamo se kako će druga liga regionalnog košarkaškog natjecanja pomoći Gorici na tom putu!

Još uvijek je neizvjesno kad će točno krenuti nova sezona, Sesarova ekipa već sada marljivo radi na treninzima, a prave pripreme trebale bi prema nekim planovima, nakon ljetnog odmora, početi početkom kolovoza. Već u srpnju će biti jasnije tko će se pojaviti na prozivci u Gradskoj sportskoj dvorani i s kojim snagama će Gorica krenuti u nove izazove.

Podijeli